London 2012

Nem láthatták a nézők az olimpia első világcsúcsait

  • VNA

Egyetlen nézőt sem engedtek be a londoni olimpia íjász versenyeinek selejtezőjére - így az érdeklődők lemaradtak két világcsúcsról.

Még el sem kezdődött hivatalosan a XXX. nyári olimpia, máris két világrekordot köszönthettek a brit szervezők. Pénteken délelőtt ugyanis a Lord's Crockett Ground területén rendezték meg az íjászat férfi rangsorló versenyeit (ha úgy tetszik selejtezőjét), ahol két korábbi világrekord is megdőlt. Az egyéni versenyben a dél-koreai Im Dong Hjun a 72 nyílvesszőből álló sorozatban 699 kört lőtt, ami hárommal több, mint az általa tartott korábbi csúcs.

A pályán igazi nagyüzem volt az íjászok rangsoroló versenyén - Fotó: mirror.co.uk

A csapatértékelésben pedig ugyanő Kim Bubminnal és Oh Jin-Hyekkel kiegészülve a 216 nyílból összesen 2087 kört értek el, ami 18 köregységgel jobb, mint a korábbi világrekord. A 2008-as olimpián a dél-koreaiak remekül szerepeltek az íjászatban, ahol megnyerték a férfi és a női csapatversenyt is. A pénteki rangsoroló versenyt kisebbfajta botrány is kísérte ,mivel az eseményre - az olimpiai és a sportági hagyományokat követve - nem adtak ki hivatalosan jegyet.

Mivel azonban több - nem hivatalos olimpiai - internetes portál is "unticketed" jelzővel illette ezt a programot, így sokan abban a hiszemben mentek el a krikett sport egyik szentélyének tartott pályára, hogy - az országúti kerékpáros versenyhez vagy éppen a London utcáin rendezendő maratoni futóversenyhez hasonlóan - ingyen nézhetik meg az eseményt. Egy férfi állítólag Mexikóból csak emiatt utazott el Londonba, több holland szurkoló pedig arra hivatkozott, hogy az őket utaztató ügynökség - ezek szerint tévesen - azt ígérte nekik, hogy ingyen megnézhetik a rangsoroló versenyt.

Ők sajnos csak a helyszínen szembesültek azzal, hogy az esemény nem volt nyilvános, így arra a hivatalos személyeken kívül nézőket nem engedtek be. Délután a hölgyek számára is megrendezik a rangsoroló versenyt, ahol ismét a dél-koreaiak számítanak esélyesnek. Magyar sportoló íjászatban nem szerzett kvalifikációt a londoni olimpiára. Íjászatban szombaton osztják ki az olimpia első aranyérmét, ahol a férfi csapatverseny döntőjére kerül majd sor.