Ötkarikás történelem

Bojkott, csonka olimpiák - hidegháborútól a békéig (1980-1988)

  • DA

Öt nap múlva kezdetét veszi a világ legnagyobb sporteseménye Londonban. A XXX. nyári olimpiai játékokat hétrészes olimpiatörténeti sorozattal vezetjük fel a hathárom.hu-n. Az ötödik részben az 1980-tól 1988-ig tartó időszakot idézzük fel, amikor a játékok a hidegháborús ellenfelek játszmájává váltak.

1980-ban és 1984-ben újra a politika döntötte el a játékok sorsát: a NOB a hidegháború két szemben álló hatalmának, a Szovjetuniónak és az Egyesült Államoknak ítélte két egymást követő olimpia rendezési jogát. 1980-ban az USA és szövetségesei az afganisztáni szovjet katonai intervenció miatt bojkottálták az olimpiát, négy évre rá a Szovjetunió és a keleti blokk, sportolóik fenyegetettségére hivatkozva. A magyar csapat a haloványabb montreali szereplés után ismét tündökölt Moszkvában, és erre készült Los Angelesben is, amíg a kommunista pártvezetés máshogy nem döntött. Ám a magyar sport bebizonyította a szöuli olimpiával és vele minden idők harmadik legjobb szereplésével, hogy ott a helye az élvonalban.

1980-ban és 1984-ben ismét a politika diktálta a feltételeket. A kétpólusú világ urai, a Szovjetunió és az Amerikai Egyesült Államok rendezhetett olimpiát. 1980-ban Moszkvába készült a világ. 1979 decemberéig rendben folytak az előkészületek, úgy tűnt semmi sem állhat az olimpia útjába. Majd 1979. december 26-án a szovjet hadsereg bevonult Afganisztánba. Erre válaszul Jimmy Carter amerikai elnök bojkottot hirdetett, felszólította a világ vezetőit, hogy ne engedjék el sportolóikat Moszkvába. A NOB hajthatatlan volt, az ír elnök, Lord Killanin mindent megtett az olimpia sikeressége érdekében, ellenfelei emiatt „vörös lord”-nak gúnyolták. Az amerikai felhívás részben sikeres volt, számos nyugati ország távol maradt a sporteseménytől, Európából azonban csak a Német Szövetségi Köztársaság bizonyult szolidárisnak. Az USA és az NSZK mellett Japán, Kanada és Kína számított még jelentős veszteségnek. Több nyugati ország nemzeti olimpiai bizottsága szembement kormányának akaratával, és elküldték sportolóikat. Így például a franciák és britek küldöttsége – tizennégy másik nemzet mellett - semleges országként az olimpiai zászló alatt vonult fel, és győzelmeik tiszteletére az olimpiai indulót játszották. A valóban politikai okok miatt bojkottot hirdetők számát nehéz megbecsülni, mivel sok ország pénzügyi nehézségek miatt valószínűleg amúgy sem tudott volna indulni, így a bojkott álarca mögé bújtak.

81 nemzet állt rajthoz végül, és a politikai csatározások ellenére színvonalas, látványos versenyeket hozott az olimpia. Az amerikai sportolók egyébként mindent megtettek, hogy ott lehessenek Moszkvában, még pert is indítottak – sikertelenül. A vetélytársak távolmaradásával érvényesült a keleti – főleg szovjet és keletnémet – fölény. Magyarországról minden idők legnépesebb, 263 fős küldöttsége utazott Moszkvába.  A mieink 7 aranyat, 10 ezüstöt és 15 bronzot, összese 32 érmet szereztek. Wladár Sándor, a 17 éves hátúszó volt a legfiatalabb férfi bajnok az egész mezőnyben. Kiválóan szerepeltek a birkózók, Növényi Norbert és Kocsis Ferenc aranyérme mellett három ezüstnek és két bronznak örülhettünk. Magyar Zoltán megvédte négy évvel korábbi címét lólengésben, és a Foltán László, Vaskuti István kenu kettes sikerével újra aranyéremnek örülhetett a szakág, Varga Károly elsőségével pedig a sportlövők sikerlistája bővült. A súlyemelő Baczakó Péter a montreali bronz után a dobogó legmagasabb fokára állhatott. A vívók kénytelenek voltak kevésbé csillogó érmekkel beérni, ezért a moszkvai mérleg kissé felemásra sikeredett. Az éremtáblázaton a hatodik helyen végeztünk – de ott voltunk. Négy évvel később számtalan kiváló sportembert fosztottak meg élete lehetőségétől, ezzel a magyar nemzetet is ki tudja, hány éremtől és dicsőségtől.

XXII. Nyári Olimpiai Játékok – 1980 Moszkva
Az 1980. évi olimpiai játékokat július 19. és augusztus 3. között rendezték meg.
Résztvevő nemzetek száma: 80, indulók száma: 5179fő, 4064 férfi, 1115 női versenyző.
A játékokon 22 sportág 203 versenyszámában avattak bajnokot.
 
Magyarország az 1980. évi olimpiai játékokon
Magyarországot 20 sportág 152 versenyszámában 263 (182 férfi, 81 női) sportoló képviselte.
A magyar csapat helyezései:
1. hely
Baczakó Péter, súlyemelés, félnehézsúly
Kajak-kenu, C-2 500 m: Foltán László, Vaskuti István
Kocsis Ferenc, birkózás, kötöttfogás, 74 kg
Magyar Zoltán, torna, lólengés
Növényi Norbert, birkózás, kötöttfogás, 90kg
Varga Károly, sportlövészet, kisöbű sportpuska fekvő
Wladár Sándor, úszás, 200 m hát
2. hely
Balla József, birkózás, szabadfogás, +100 kg
Kajak-kenu, K-1 1000 m: Joós István, Szabó István
Kolczonay Ernő, vívás, párbajtőr egyéni
Maros Magda, vívás, tőr egyéni
Szombathelyi Tamás, öttusa egyéni
Rácz Lajos, birkózás, kötöttfogás, 52 kg
Tóth István, birkózás, kötöttfogás, 62 kg
Vermes Albán, úszás, 200 m mell
Verrasztó Zoltán, úszás, 200 m hát
Öttusa, csapat: Horváth László, Maracskó Tibor, Szombathelyi Tamás
3. hely
Gedővári Imre, vívás, kard egyéni
Lévai István, ökölvívás, nehézsúly
Kajak-kenu, K-2 500 m: Rakusz Éva, Zakariás Mária
Kincses Tibor, cselgáncs, 60kg
Kovács István, birkózás, szabadfogás, 82 kg
Oszvár András, cselgáncs, nehézsúly
Seres Ferenc, birkózás, kötöttfogás, 48 kg
Szalai György, súlyemelés, nehézsúly
Torna, férfi csapat: Donáth Ferenc, Guczoghy György, Kelemen Zoltán, Kovács Péter, Magyar Zoltán, Vámos István
Váradi János, ökölvívás, légsúly
Verrasztó Zoltán, úszás, 400 m vegyes
Vívás, férfi kardcsapat: Gedővári Imre, Gerevich Pál, Hammang Ferenc, Nébald György, Nébald Rudolf
Vívás, női tőrcsapat: Kovács Edit, Maros Magda, Schwarczenberger Ildikó, Stefanek Gertrúd, Szőcs Zsuzsanna
Vitorlázás, repülő hollandi: Detre Szabolcs, Detre Zsolt
Vízilabda: Csapó Gábor, Faragó Tamás, Gerendás György, Hauszler Károly, Horkai György, Kiss István, Kuncz László, Molnár Endre, Sudár Attila, ifj. Szívós István, Udvardi István
4. hely
Doleschall András, sportlövészet, futóvadlövés
Farkas József, birkózás, kötöttfogás, +100 kg
Lovaglás, díjugratás, csapat: Balogi András, Hevesi Barnabás, Krucsó Ferenc, Varró József
Lovaglás, military csapat: Cseresnyés László, Grózner István, Oláh Mihály
Hargitay András, úszás, 400 m vegyes
Kézilabda, férfi csapat: Fodor János, Gubányi Ernő, Jánovszki László, Jegenyés Alpár, Kenyeres József, Kontra Zsolt, Kovács Péter, Lele Ambrus, Kovacsics Miklós, Lele Ambrus, Pál Árpád, Szilágyi István, Vass Sándor)
Kézilabda, női csapat: Angyal Éva, Berzsenyi Mária, Bonyhádi Klára, Bozó Éva, Budai Piroska, Győrvári Gyöngyi, Horváth Klára, Nagy Mariann, Németh Erzsébet, Nyári Erzsébet, Samus Ilona, Sterbinszky Amália, Tomann Rozália, Vanya Mária
Kosárlabda, női csapat: Beloberk Éva, Boksay Zsuzsa, Gulyás Ildikó, Kiss Lenke, Kovács Ilona, László Erzsébet, Medgyesi Judit, Németh Ágnes, Szabics Magdolna, Szuchy Katalin, Vertebics Gyöngyi, Winter Ilona)
Oláh Béla, súlyemelés lepkesúly
Röplabda, női csapat: Bardi Gyöngyi, Csapó Gabriella, Énekes Emöke, Jánosi Zsuzsa, Kőszegi Bernadett, Lengyel Gabriella, Radó Lucia dr., Sebők Éva, Siry Emerencia, Szalonna Júlianna, Torma Ágnes
Szabó Lajos, birkózás, szabadfogás, 52 kg
Szalma László, atlétika, távolugrás
Wichmann Tamás, kajak-kenu, C-1 500 m
5. hely
Atlétika, 4x100 m női váltó: Forgács Judit, Orosz Irén, Pál Ilona, Petrik Ibolya, Tóth Éva
Bodnár Tibor, sportlövészet, futóvadlövés
Dzvonyár János, úszás, 100 m mell
Gedó György, ökölvívás, papírsúly
Kajak-kenu, K-4 1000 m: Deme József, Kosztyán József, Rátkai János, Sztanity Zoltán
Kovács Péter, torna, műszabadgyakorlat
Maracskó Tibor, öttusa, egyéni
Nagy Béla, íjászat, négytávú összetett
Papp Margit, atlétika, ötpróba
Sólyomvári János, súlyemelés, kisnehézsúly
Szepesi István, cselgáncs, 95 kg
Torna, női csapat: Almási Lenke, Csányi Erika, Egervári Márta, Flander Erika, Hanti Erzsébet, Óvári Éva
Wladár Sándor, úszás, 100 m hát
6. hely
Bíró László, birkózás, szabadfogás, 48 kg
Donáth Ferenc, torna, lólengés
Hornyák Ferenc, súlyemelés, lepkesúly
Evezés, női kormányos nélküli kettes: Molnár Éva, Bednarik Teréz
Evezés, női kétpár: Bata Ilona, Langhoffer Klára
Nagy Sándor, úszás, 200 m gyors
Stefanovics Imre, súlyemelés, légsúly
Toma Mihály, birkózás, kötöttfogás, 82 kg
Vívás, férfi tőrcsapat: Demény László, Kolczonay Ernő, Pap Jenő, Papp András, Szelei István
Úszás, férfi 4x100 m vegyesváltó: Dzvonyár János, Mészáros Gábor, Verrasztó Zoltán, Wladár Sándor
Magyarország 7 arany-, 10 ezüst- és 15 bronzéremmel a 6. helyen végzett a nemzetek közötti versenyben. Magyar Zoltán tornász egy-egy arany-és bronzérmével a legeredményesebb magyar sportolóként tért haza Moszkvából.

A moszkvai olimpia záróünnepségén megjelent a felirat a kivetítőn: Találkozunk Los Angelesben! Ám a szovjet vezetők valószínűleg már ekkor tudták, hogy négy év múlva eljön az alkalom, hogy visszavághassanak az Egyesült Államoknak a moszkvai olimpia bojkottjáért, csak indokot kellett találni. Moszkvában a keleti, négy évvel később Los Angelesben a nyugati blokk ünnepelhetett. A szovjetek elterjesztették az olimpia előtt, hogy az amerikai szervezőket már nem a couberteni eszme, hanem a pénzsóvárság vezeti, s ez a fajta mentalitás ellenkezik az olimpia eszmeiségével. Emellett féltették sportolóik biztonságát „az országban tapasztalható ellenséges és heves kommunistaellenes közhangulattól”. A pénzsóvárságban volt is valami, mert ez volt az első olimpia, amit teljes egészében magánpénzből finanszíroztak. Amiből csak lehetett, pénzt csináltak, például bárki futhatott az olimpiai lánggal, háromezer dollár ellenében. Az olimpia 225 millió dollár nyereséggel zárt… A magyar sportolók a nyugtalanító hírek ellenére minden erejükkel a felkészülésre koncentráltak a tatai edzőtáborban. Aztán május 8-án előzetes jelzés nélkül a bojkott mellett döntöttek Moszkvában. Azzal az indokolatlan magyarázattal, hogy „a jelenlegi helyzet nem teszi lehetővé a szovjet sportolók részvételét”. Megállapították, hogy „a szovjet sportolók részvétele az olimpián nem lehetséges. Ha másként cselekednének, akkor az egyet jelentene az amerikai hatóságok és a játékok szervezői olimpiaellenes tevékenységének jóváhagyásával”. Ahogy az várható volt, a „nagy testvér” döntése után Magyarország is bejelentette távolmaradását az olimpiáról, május 14-én. A Magyar Olimpiai Bizottság egyetlen tartózkodás mellett a bojkott mellett döntött, kimondva ezzel a magyar sportolók halálos ítéletét.

A NOB elnöke, Juan Antonio Samaranch fáradhatatlanul járta a világot, győzködte a szovjet vezetőket – korábbi moszkvai spanyol nagykövetként jó kapcsolatokat ápolt a felső vezetéssel – hiába. A Szovjetunió felhívásához tizenhárom ország csatlakozott, a keleti blokkból egyedül a román sportolók vettek részt az olimpián, húsz arannyal tértek haza. „Kárpótlásként” úgynevezett Barátság Versenyeket rendeztek az olimpiáról távol maradó országoknak, egyfajta ellenolimpiát, ahol a győztesek az olimpiai jutalmaknak megfelelő összeget kaptak. De a pénz nem boldogított senkit, legalább kétszáz magyar sportolót tiltottak el az olimpiai részvétel csodálatos, életre szóló élményétől, fosztottak meg életük lehetőségétől. Többek között a birkózó Gáspár Tamást, a tornász Guczoghy Györgyöt, a vívó Stefanek Gertrúdot és Kolczonay Ernőt, a sportlövő Kotroczó Lászlónét, a cselgáncsozó Nagysolymosi Jánost fosztották meg a szinte biztos aranytól. A „szerencsések”, mint az öttusázó Fábián László, kárpótlást kaptak Szöulban, se sokaknak nem volt esélye újabb olimpia részvételre. A versenyek eközben zajlottak Los Angelesben, ahol olyan csillagok ragyogtak, mint a négy aranyérmet begyűjtő amerikai atléta, Carl Lewis, vagy a gátfutó Ed Moses. Ám a szovjet, keletnémet, bolgár, magyar, csehszlovák, lengyel és kubai sportolók távollétében a súlyemelés teljesen komolytalanná vált, s három másik sportág, a birkózás, a kajak-kenu és az öttusa versenyeinek színvonalát is erősen megsínylette a bojkott.

1988-ban újra Ázsiába, a dél-koreai Szöulba látogatott az olimpiai mozgalom. De ami még fontosabb volt: újra beköszöntött a béke, 160 ország több mint 13 ezer sportolója jelent meg, nyolc év bojkotthulláma után. Csak az ősi ellenség Észak-Korea és hat másik ország maradt távol. A játékok legeredményesebb sportolója a keletnémet úszónő, Kristin Otto volt, hat elsőségével.  Azóta azt is tudjuk, hogy eredményeit tiltott szerek segítségével érte el… A dopping sajnos jelentős tényezővé vált, a leghíresebb a kanadai Ben Johnson esete volt, aki szenzációs világcsúccsal (7.79 mp) nyerte a 100 méteres síkfutást, ám őt is kizárták teljesítményfokozók használata miatt. Sajnos a magyarok sem maradtak tiszták: törölték két súlyemelőnk eredményét, Szanyi Andor második, valamint Csengeri Kálmán negyedik helyét. A magyar sportvezetés igyekezett eltussolni az ügyet, sikerrel, mert számos más diadalnak örülhettünk Szöulban. A 188 fős magyar csapat huszonhárom éremmel tért haza, ebből tizenegy volt arany, hat ezüst és hat bronz mellett. A legeredményesebb a vegyesúszó Darnyi Tamás volt két elsőségével. Egerszegi Krisztina itt nyerte első aranyérmét, a 200 méteres hátúszásban a verhetetlennek hitt keletnémet úszónőket megelőzve – tizennégy évesen.

Negyedik úszóaranyunkat Szabó József nyerte 200 mellen. Taroltak öttusázóink is, egyéniben Martinek János, csapatban a Martinek, Mizsér Attila, Fábián László alkotta csapat győzött. Két aranyat nyertünk kajak-kenuban: Gyulay Zsolt egyesben és a kajaknégyes tagjaként is a dobogó tetejére állhatott. Birkózóaranyunkat Sike András szállította. Borkai Zsolt lólengésben vitte tovább Magyar Zoltán örökségét, és 24 év után a kard szakág is aranyat ünnepelhetett, a férfi kardcsapat révén. A jó szereplést minden bizonnyal a Los Angeles-i távolmaradás utáni bizonyítási vágy, a magyar virtus alapozta meg. Helsinki óta a legeredményesebb olimpiánkat zártuk Szöulban.

XXIV. Nyári Olimpiai Játékok – 1988 Szöul
Az 1988. évi olimpiai játékokat szeptember 17. és október 2. között rendezték meg.
Résztvevő nemzetek száma: 159, indulók száma: 8391 fő (6197 férfi, 2194 női versenyző)
A játékokon 24 sportág 237 versenyszámában avattak bajnokot.
 
Magyarország az 1988. évi olimpiai játékokon
Magyarországot 18 sportág 133 versenyszámában 188 (152 férfi, 36 női) sportoló képviselte.
A magyar csapat helyezései:
1. hely
Borkai Zsolt, torna, lólengés
Darnyi Tamás, úszás, 200 m vegyes
Darnyi Tamás, úszás, 400 m vegyes
Egerszegi Krisztina, úszás, 200 m hát
Gyulay Zsolt, kajak-kenu, K-1 500 m
Kajak-kenu, K-4 1000 m: Ábrahám Attila, Csipes Ferenc, Gyulay Zsolt, Hódosi Sándor
Martinek János, öttusa, egyéni
Öttusa, csapat: Martinek János, Fábián László, Mizsér Attila
Sike András, birkózás, kötöttfogás, 57 kg
Szabó József, úzsás, 200 m mell
Vívás, férfi kardcsapat: Bujdosó Imre, Csongrádi László, Gedővári Imre, Nébald György, Szabó Bence
2. hely
Egerszegi Krisztina, úszás, 100 m hát
Güttler Károly, úszás, 100 m mell
Jacsó József, súlyemelés, 110 kg
Kajak-kenu, K-4 500 m: Géczi Erika, Kőbán Rita, Mészáros Erika, Rakusz Éva
Komáromi Tibor, birkózás, kötöttfogás, 82 kg
Messzi István, súlyemelés, 82,5 kg
3. hely
Kajak-kenu, K-2 500 m: Ábrahám Attila, Csipes Ferenc
Isaszegi Róbert, ökölvívás, 48 kg
Kovács Zoltán, sportlövészet, gyorstüzelő pisztoly
Záhonyi Attila, sportlövészet, kisöbű sportpuska, fekvő
Vívás, női tőrcsapat: Jánosi Zsuzsa, Kovács Edit, Stefanek Gertrúd, Szőcs Zsuzsa, Tuschák Katalin
Vívás, férfi tőrcsapat: Busa István, Érsek Zsolt, Gátai Róbert, Szekeres Pál, Szelei István
4. hely
Szabó József, úszás, 400 m vegyes
Jánosi Zsuzsa, vívás, tőr egyéni
Bíró László birkózás, szabadfogás, 52 kg
Bódi Jenő, birkózás, kötöttfogás, 62 kg
Klauz László, birkózás, szabadfogás, 130 kg
Takács János), birkózás, kötöttfogás, 74 kg
Tóth Gábor, birkózás, szabadfogás, 90 kg
Bökfi János, súlyemelés, 100 kg
Mizsér Attila, öttusa, egyéni
Szabó Attila, kajak-kenu, C-1 500 m
Kőbán Rita, kajak-kenu, K-1 500 m
Kajak-kenu, K-2 500 m: Mészáros Erika, Rakusz Éva
Klampár Tibor, asztalitenisz, egyes
Kézilabda, férfi csapat: Bíró Imre, Bordás József, Csicsai Ottó, Fodor János, Gyurka János, Hoffman László, Iváncsik Mihály, Kovács Mihály, Kovács Péter, Marosi László, Oross Tibor, Sibalin Jakab, Szabó László, Tóth Géza
5. hely
Debnár Tamás, úszás, 100 m mell
Storczer Beáta, torna, talaj
Érsek Zsolt, vívás, tőr egyéni
Nébald György, vívás, kard egyéni
Klauz László, birkózás, kötöttfogás, 130 kg
Bujkó Tamás, cselgáncs, 65 kg
Dubovszky István, cselgáncs, +95 kg
Hajtós Bertalan, cselgáncs, 71 kg
Buda Attila, súlyemelés, 90 kg
Erős Lajos, ökölvívás, 81 kg
Doleschall András, sportlövészet, futóvadlövés
Ferencz Ágnes, sportlövészet, női sportpisztoly
Vízilabda : Bujka Gábor, Gyöngyösi András, Keszthelyi Tibor, Kósz Zoltán, Kuna Péter, Mohi Zoltán, Pardi Tibor, Petőváry Zsolt, Pintér István, Schmiedt Gábor, Tóth Imre, Tóth László, Vincze Balázs
6. hely
Gécsek Tibor, atlétika, kalapácsvetés
Szalma László, atlétika, távolugrás
Torna, férfi csapat: Borkai Zsolt, Fajkusz Csaba, Guczoghy György, Horváth Zsolt, Paprika Jenő, Tóth Balázs
Vívás, férfi párbajtőrcsapat: Fábián László, Hegedűs Ferenc, Kolczonay Ernő, Pásztor Szabolcs, Székely Zoltán
Stefanek Gertrúd, vívás, tőr egyéni
Nagy Béla, birkózás, szabadfogás, 57 kg
Karácsony Gyula, sportlövészet, szabadpisztoly
Solti Attila, sportlövészet, futóvadlövés
Záhonyi Attila, sportlövészet, fekvő
Pulai Imre, kajak-kenu, C-1 1000 m
Kajak-kenu, C-2 500 m: Sarusi Kis János, Vaskuti István
Sinkó Andrea, ritmikus sportgimnasztika, egyéni összetett
 
Magyarország 11 arany-, 6 ezüst- és 6 bronzéremmel a 6. helyen végzett a nemzetek közötti versenyben. Legeredményesebb indulóink Martinek János öttusázó, Gyulay Zsolt kajakozó és Darnyi Tamás úszó voltak, mindhárman két aranyérmet nyertek.