Ökölvívás

Eltörölte a fejvédő viselését a nemzetközi szövetség

  • VNA

Az amatőr és a profi boksz közötti határok csökkentésén fáradozik a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség - a fejvédő használatának eltörlése újabb lépést jelent az AIBA saját profi ligájának fejlesztése felé.

A Nemzetközi Ökölövívó Szövetség (AIBA) döntése szerint a következő évtől kezdve a felnőtt férfiak számára a nagy nemzetközi versenyeken megszűnik a fejvédő viselésének szükségessége. Erről a szervezet végrehajtó bizottsága döntött bangkoki ülésén. "Ez a döntés kulcsfontosságú a sportág jövője szempontjából. Az amatőr ökölvívást egy teljesen új szintre fogjuk emelni ezáltal" - kommentálta az egyhangúlag meghozott döntést az AIBA elnöke, Ching-Kuo Wu.

Jövőre már nem lesz kötelező a fejvédő viselése a férfiak számára - Fotó: insidethegames.org

A nemzetközi amatőr ökölvívás vezető testülete azok után hozta meg a döntését, hogy tavaly útjára indította a World Series Boxing (WSB) névre hallgató sorozatot, amelyben már fejvédő és trikó nélkül (hasonlóan a profikhoz) mérkőznek meg egymással a felek. Ezek a lépésék a szövetség által létrehozni tervezett AIBA Professional Boxing (APB) előkészítésére hivatottak, amellyel nem titkoltan a legjobb amatőr ökölvívók megtartására törekednek. Az APB égisze alatt bokszoló sportolók ugyanis profi státuszban mérkőzhetnek, amellett, hogy megőrzik annak a lehetőségét is, hogy elinduljanak az olimpiákon.

Amennyiben ez a profi sorozat sikeresnek bizonyul, akkor megállhat az a folyamat, amelyben az amatőr bokszolók tömegei - a pénz miatt - viszonylag hamar profinak állnak, elveszve ilymódon az amatőr ökölvívás számára. Egyelőre az APB még gyermekcipőben jár, de már olyan sztárok is tagjai, mint az azeriek világbajnoka, Magomedrasul Medzhidov, aki a londoni olimpián is éremesélyes. A szervezet arról is döntött, hogy a női illetve a serdülő korú fiúk számára továbbra is kötelező marad a fejvédő viselése.