Sportfogadás

A fogadás lélektana

A fogadóirodák azért tudnak pénzt termelni, mert a legtöbb játékos nem tud tiszta fejjel, átgondoltan játszani. A következő cikkünkben próbálunk néhány tanácsot adni kezdő fogadóknak, hogy ne kövessék el az alapvető hibákat. Jöjjön hát egy kis fogadás-pszichológia!

Gondolkodj, mielőtt megrakod a tétjeidet!

Ha épp fogadni készülsz egy eseményre, anélkül, hogy kellő tájékozottsággal rendelkeznél, állj meg egy pillanatra! Jól átgondolni a fogadásodat azt jelenti, hogy:

- Megérted és analizálod a különféle rizikófaktorokat
- Helyén tudod kezelni, akár nyersz, akár vesztesz
- Tudsz tanulni a hibáidból

Ne fogadd el vakon senki tanácsát, még akkor sem, ha az illető szakértőnek néz ki. Saját magadnak kell információval rendelkezned a fogadásodról, mélyen bele kell ásnod magad a témába, ha tényleg nyerni akarsz!

Gondolkodó ember

Tegyél félre pénzt a fogadásaidra!

A fogadás sok örömet jelenthet számodra, amennyiben fogékony vagy rá. Meg kell határoznod egy maximális havi összeget, amely még nem jelent számodra problémát, ha elveszik. Amennyiben ez az elkülönített pénz elfogy, állj le a fogadásokkal arra a hónapra! Ha így teszel, nem érhet semmi probléma, és az egyenleged nőhet is, ha jó napok köszöntenek rád.

A fogadásaidra szánt havi összeget oszd fel részekre. Egy nap mondjuk csak a teljes összeg negyedét kockáztasd, ellenkező esetben azon veszed észre magad, hogy hamar kifutsz a pénzedből.

Egy adott fogadásnál csak a havi összeg maximum 5%-át tedd kockára (a világ legjobb fogadói maximum a bankjuk 5%-át kockáztatják, azt is csak akkor, ha olyan erős tippekre fogadnak, amelyből csupán 3-4 van egy évben), így jó érzés lesz tudni, hogy egy mérkőzésen nem veszítheted el az összes pénzedet.

Nyerőben és bukóban is tudj kiszállni!

Azt is meg kell szabnod magadnak, hogy egy adott napon mennyi veszteséget engedhetsz meg magadnak. Egyike a legnagyobb hibáknak, ha megpróbálod mindenáron visszanyerni az elvesztett pénzedet, ez teljesen felboríthatja a stratégiádat. A legjobb módszer az elvesztett pénzed visszaszerzésére egy lassú és előre kiszámított stratégia, ahol vársz a felbukkanó lehetőségekre és aprónként haladsz előre. Soha ne tegyél egy nagy összegű tétet „mindent vagy semmit” típusú fogadásra!

Ne csak a veszteségeidnek, hanem a nyereségeidnek is állíts fel egy napi határt! Amennyiben nyerő szériád van, könnyen eshetsz abba a hibába, hogy tévedhetetlennek érzed magad. Ilyenkor szokott bekövetkezni az, hogy a nehezen megnyert pénzedet egycsapásra elveszted. Ha véget ért a győzelmi sorozatod, ne elégedetlenkedj, hanem várj a megfelelő lehetőségre, ami lehet, hogy csak a következő nap bukkan fel. Bízva a nyerő szériád folytatásában könnyen rossz fogadásokat kezdhetsz el kötni, és nagy az esély rá, hogy a nyereséged egésze odalesz. Hiába fáj talán még jobban az egyszer már megnyertnek hitt pénz elvesztése, ne hagyd, hogy ez őrültségekre sarkalljon!

Tarts szünetet időről időre!

Néha hátrafelé is kell tenned egy lépést, hogy a fejed kitisztuljon! A győzelmi szériák túlzott önbizalmat adhatnak, és innen egyenes út vezethet a nagy bukásokhoz. Ha úgy gondolod, nem tudsz pár nap szünetet tartani a fogadásban, akkor problémáid vannak az önfegyelemmel, ami káros hatással lehet a bankrollodra. Az alkohol fogyasztása szintén lehet táptalaja a rossz döntések meghozatalának. Sose fogadj alkoholos befolyásoltság alatt, nem vezet jóra. Rengeteg pénzt megspórolhatsz azzal, ha szimplán csak nem játszol ilyenkor. Szintén fontos, hogy mindig szellőztesd ki egy-egy döntés előtt a fejed, ne cselekedj dühből vagy indulatból!

Minden fogadónak vannak rossz napjai időről időre. A lényeg, hogy ezekből az időszakokból is minél jobban jöjj ki, vészeld át úgy a nehezebb időket, hogy nem veszted el az teljes vagyonod. Amennyiben mindennapi problémák gyötörnek vagy mentálisan nem vagy megfelelő állapotban, hanyagold a fogadást!  Teljesen képtelen, irracionális döntéseket tudsz hozni rosszabb napjaidon, ne add meg az esélyt erre magadnak! Tarts szünetet, tanulj a hibáidból, amik ahhoz vezettek, hogy elvesztetted a pénzed, és elegáns kis tétekkel építsd fel újra a bankrollodat.

Vedd ki a nyereséged!

Ha elkezded emelni a tétjeidet, a legjobb úton jársz, hogy elveszítsd a havi fogadásra félretett pénzedet. Ha sikeres hónapokon vagy túl, minimálisan emelhetsz az összegeken, de egyet ne felejts el: a cél, amiért elkezdtél fogadni, a pénz volt. Amennyiben jól megy a fogadás, költs a nyereségedből nyaralásra vagy vegyél magadnak egy új tv-t. Élvezd ki a nyereményt, fontos, hogy jó érzéssel töltsön el, ha arra gondolsz, megtérült a befektetett munka!

A kapzsiság nem vezet sikerre, reálisan kell megtenned a tétjeidet, az esemény súlyának megfelelően. Ha tizenkét mérkőzésre kötésben fogadsz, minden héten veszíteni fogsz. Az irodák újabb és újabb területeken ajánlanak fogadásokat, viszont ezek számodra lehet, hogy ismeretlenek. Ne térj le a jól kitaposott ösvényről, bármilyen csábítónak is tűnik. Ha nem akarod összezavarni magad, először maradj egy-egy mérkőzés végeredményének megtippelésénél.

A fentebb említett iránymutatások egy bizonyos stratégiát vázolnak fel, ettől természetesen profi fogadók eltérhetnek, illetve idővel a kezdőknek is kialakulhatnak a saját módszereik. Mindenesetre, ha ezeket az irányelveket követjük kezdetben, fogadási rutin nélkül is sikereket érhetünk el. A fent felsoroltakból is láthatjuk, hogy a fogadásnak komoly lélektana van. Egy döntés meghozásakor sok tényező befolyásolhatja az embert. A megfelelő lelki állapot igen fontos, nem kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy beszámíthatatlanná váljunk. Minden döntés előtt számoljunk el tízig, és próbáljuk a lehető legreálisabban értékelni az eseményeket.