Tour de France

Az Armstrong-saga ellenére is lesz 2023-ig közvetítés az Államokban

  • VNA

Továbbra is nagyon népszerűek a kerékpárversenyek az Egyesült Államokban, az NBC 2023-ig szerzett jogot a Tour de France közvetítésére.

A hétszeres Tour de France győztes Lance Armstrongot érő sorozatos dopping vádak ellenére is virágzik a kerékpársport az Egyesült Államokban. A sportág népszerűségét jól jelzi az a napokban megkötött szerződés, amelyet az NBC televíziós csatorna és a francia kerékpáros körversenyt rendező Amaury Sport Organisation (ASO) kötött meg egymással. A tíz évre szóló (!) megállapodás szerint egészen 2023-ig garantált a Tour de France közvetítése a tengerentúlon. 

A 2014-ben életbe lépő megállapodás az ASO által szervezett egyéb eseményekre is vonatkozik, így az NBC közvetítheti a jövőben a Dakara ralit illetőleg a párizsi maratoni futóversenyt is. A megállapodás pénzügyi feltételeiről egyik oldal sem szolgált adatokkal, de azt tudni lehet, hogy a jogok az Egyesült Államok területén a televíziós, digitális és mobil közvetítésekre egyaránt vonatkoznak. Az idei francia körverseny szombaton a belgiumi Liege-ben rendezendő 6,4 km-es prológgal (Eurosport - 14.15 - ÉLŐ) veszi kezdetét, amelyről az NBC Sports egy kivétellel minden szakasz élőben közvetít, emellett pedig esténként háromórás show műsorban foglalja össze a történéseket.

A csatorna szóvivője, Adam Freideld elmondta, hogy folyamatos és magas szintű érkelődést észlelnek a kerékpársport iránt az Államokban, így nem volt kérdés, hogy szerettek volna megállapodni a Tour szervezőivel. A hírek szerint a közvetítések ideje alatt tervezett reklámidő 85%-a már most le van kötve, a Tourhoz kapcsolódóan olyan cégek akarnak náluk hirdetni, mint az Anheuser-Busch, a Radio Shack, a Nissan, a General Motors vagy éppen a McDonald’s.