EURO 2012 szakértő

Lőw nem kritizálja Löwöt

  • Szabó Tamás

Németország ismét nagy reményekkel érkezett az Európa-bajnokságra, de Olaszország megálljt parancsolt az együttesnek a lengyel-ukrán közös rendezésű viadal elődöntőjében. Lőw Zsolt, a magyar válogatott egykori védője a hathárom.hu-nak értékelt a találkozót követően, szerinte a német gárda először játszott gyengébben, és ez máris a kiesésébe került.

Lőw Zsolt jól ismeri a német futballt, hiszen kilenc évet játszott arrafelé. Az egykori újpesti védőt a Cottbus, a Rostock, a Hoffenheim és a Mainz alkalmazta, a Bundesliga első osztályában 47 meccsen lépett pályára. Természetesen a németekért szorított, és csalódott volt az olaszok elleni kiesést követően.

"Csalódott vagyok, mert kilenc évnyi német karrier után természetesen Joachim Löw együttesének szurkoltam - mondta Lőw Zsolt a hathárom.hu-nak. - Az Eb előtt toronymagas esélyesnek tartottam őket, úgy éreztem, hogy megnyerhetik a tornát, mert abszolút beérett a csapat. Nem gondoltam, hogy kisiklanak. Veretlenül jutottak ki, és az Eb-n négy győzelemmel kerültek be az elődöntőbe. Valójában egy rossz mérkőzésük volt, és ez azonnal a kiesésüket jelentette. Eközben az olaszok és a spanyolok az elején többször gyengén játszottak."

A 25-szörös magyar válogatott hátvéd úgy véli, a német gárda ezúttal közepes teljesítményt nyújtott, és az olaszok első gólja után kapkodni kezdett.

Joachim Löw, német kapitány

"Ezúttal nem tudták azt a játékot játszani, ami addig jellemezte őket - értékelt Lőw. - Jól kezdtek, az első tíz perc az övék volt, és ha ebben az időszakban gólt szereznek, akkor teljesen másképp alakul a meccs. Az olaszok a gyengébb nyitányt követően magukra találtak, és egy ártalmatlannak tűnő szituációból gólt szereztek. Ez alaposan megzavarta a németeket, görcsösek lettek, pontatlanná vált a játékuk. Szerintem legbelül tisztában voltak azzal, hogy ennek az olasz válogatottnak nehéz lesz gólt rúgni, és kapkodni kezdtek. Úgy érzem, a német csapat közepesen játszott."

Ha Lőwön múlt volna, akkor néhány helyen változtat a német csapat összeállításán, talán még a formán kívül játszó Bastian Schweinsteigert is lecserélte volna.

"Nincs jogom kritizálni Joachim Löwöt, ám ha nekem kellett volna összeállítani a német gárdát, akkor néhány helyen változtatok - fogalmazott a magyar válogatott egykori védője. - Nálam Klose és Reus kezdett volna, az előző meccsen mindketten remek teljesítményt nyújtottak, és talán Schürrlét is játszatom. Schweinsteiger sérülten és formán kívül játszott, de pontosan tudom, hogy a jelenléte rendkívül sokat számít a német együttesnek. Lelkileg támaszt és magabiztosságot ad a társainak, ám ha Löw lecseréli, akkor azzal talán jelzett volna a többieknek, hogy valami nincs rendben, változtatni kell."

  • Németország - Olaszország 2012-06-28 20:45:00

 

Joachim Löw együttese a 2008-as Eb-n ezüstérmet szerzett, míg a 2010-es világbajnokságon bronzérmet nyert. Mindkét eredményt csalódásként élték meg, és ezúttal sincs okuk az örömre. Lőw Zsolt szerint ez a német gárda még sokra hivatott.

"Remek játékosok alkotják a német csapatot, jó szakmai munka zajlik a válogatottnál, és a háttér is kiváló - magyarázta Lőw. - Minden adott a sikerhez, a körülményeket az első háromba sorolnám a világon. A nemzeti csapatnak 25 év az átlagéletkora, tehát egy fiatal gárdáról beszélhetünk, amely a jövőben több vb-n és Eb-n is együtt játszhat, és képes lehet nyerni."

Lőw Zsoltnak személyes ismerőse is van a német csapatból, hiszen két éven át együtt játszott André Schürrlével a Mainzban.

"Schürrle éppen akkor került fel az ifiből a felnőtt csapatba, amikor a Mainzhoz kerültem - emlékezett Lőw. - Kiegészítő emberből rövid időn belül állandó csapattag lett. Élt a lehetőséggel, meghatározó játékossá vált. Gyors, mozgékony, jól terhelhető és labdabiztos. A pályán kívül jó kedélyű és tisztelettudó. A fiatalokkal, Szalai Ádámékkal alkottak egy brancsot, együtt jöttek-mentek mindenhova. Villámgyorsan ível felfelé a karrierje, nem lepne meg ha a Bayer Leverkusen után mondjuk a Bayern Münchenben kötne ki."

A mérkőzés góljai

EURO 2012
NÉMETORSZÁG-OLASZORSZÁG 1-2 (0-2)
Varsó, Nemzeti Stadion, vezeti: Stéphane Lannoy
NÉMETORSZÁG: Neuer - J. Boateng (Müller 71.), Hummels, Badstuber, Lahm - Khedira, Schweinsteiger - Kroos, Özil, Podolski (Reus 46.) - Gomez (Klose 46.).
OLASZORSZÁG: Buffon - Balzaretti, Bonucci, Barzagli, Chiellini - De Rossi, Pirlo, Marchisio - Montolivo (Motta 63.) - Cassano (Diamanti 58.), Balotelli (Di Natale 70.).
Gólszerző: Özil (92., 11-esből), ill. Balotelli (20., 36.)
Sárga lap: Hummels (90.), ill. Balotelli (36.), Bonucci (61.), De Rossi (84.), Motta (89.)
Kiállítva: -
EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!