Sportfogadás

Hogyan fogadjunk büntetőkre?

  • Barcsai Róbert

A mai világban gyakorlatilag bármire fogadhatunk, így egy-egy labdarúgó-mérkőzés kapcsán a büntetőpárbajokra is. Hogy mit érdemes tudni a tizenegyesekről, azt megtudhatjátok, ha elolvassátok a következő cikket.

Focirajongóként nincs is annál izgalmasabb, amikor egy-egy komoly téttel bíró találkozó eljut a büntetőpárbajig, ahol gyakorlatilag már bármi történhet. Ha netán valaki még izgalmasabbá szeretné tenni a dolgot, akkor nincs más dolga, mint fogadni. Elsőre talán lutrinak tűnhet büntetőkre tippelni, a valóságban viszont nem feltétlenül az.

Lesz büntető a mérkőzésen?

Ahhoz, hogy tizenegyesekre fogadhassunk, nem feltétlenül szükséges olyan mérkőzést találnunk, ahol döntetlen esetén hosszabbítás, majd büntetők jöhetnek, ugyanis szinte minden bajnokin fogadhatunk arra, hogy a mérkőzés során lesz-e tizenegyes?

Hogy ez mitől függ? Lássuk: először is vizsgáljuk meg az aktuális párosítás múltját. Ha olyan találkozóról van szó, amely elég pikáns, netalán van egy-két Pepe-szerű védő is a pályán, akkor nyilvánvaló, hogy sokkal nagyobb eséllyel fújnak be büntetőt. Ezt követően vizsgáljuk meg a játékvezető statisztikáit, ha azt látjuk, hogy a sípmester gyakran fújja meg a munkaeszközét, akkor gyakorlatilag nyert ügyünk van.

Itt meg is állnék egy szóra, ugyanis a büntetőkkel kapcsolatban van egy rendkívül érdekes statisztikánk is. Egy vizsgálat szerint azokon a Serie A-s találkozókon, amelyekről bebizonyították, hogy megbundázták őket, nagyjából 50%-ban befújtak legalább egy tizenegyest, míg a „normális” bajnokikon ez az arány csak 20-30% közé tehető. Nos, ha netán azt feltételezzük egy mérkőzésről, hogy megbundázzák azt, akkor ahelyett, hogy megpróbálnánk megtippelni a végeredményt, inkább fogadjunk arra, hogy lesz büntető a meccs során.

Fogadás gólszerzőkre

Szinte minden fogadóirodánál, majdnem az összes mérkőzésen fogadhatunk gólszerzőkre is. A tizenegyesek szempontjából ez is kiváló opció lehet, hiszen általában minden csapatnak van egy-egy állandó büntetőrúgója, aki nyilvánvalóan azért áll mindig oda, mert jó eséllyel értékesíti azt.

Ha netalán valaki azt feltételezi, hogy lesz büntető az adott találkozón, ám nem szeretne nagy rizikót vállalni, akkor fogadhat gólszerzőre is, hiszen ez még akkor is nyereményt eredményezhet, ha nincs büntető a mérkőzésen, de az illető valamilyen módon betalál. Az egyetlen hátránya ennek a módszernek, hogy ebben az esetben, ha megítélik a büntetőt, akkor azt értékesíteni is kell az adott játékosnak.

Fogadás büntetőpárbajra

Különböző kupasorozatokban, kontinens-, vagy világeseményeken ha egy összecsapás eljut a büntetőpárbajig, akkor természetesen az irodák tovább kínálják élő fogadási lehetőségeiket, ebben az esetben a már említett párbajra.

Hogy mire fogadhatunk ilyenkor? Rengeteg választási lehetőségünk van: Hány büntetőre lesz szükség a párharc eldöntéséhez? Hány büntetőt értékesítenek? Ki nyeri a párbajt? Kihagyja/belövi a következő büntetőt?

A lehetőségek száma tehát elég magas, ám ahhoz, hogy fogadhassunk, a legfontosabb dolog, hogy tisztában legyünk az erőviszonyokkal, valamint azzal, hogy mely oldalon milyen büntetőrúgók állnak, de természetesen az sem elhanyagolható, hogy a kapusok mekkora „tizenegyesölők”?

A dolog talán legizgalmasabb, egyben legprofitábilisabb része nem más, mint hogy a következő rúgó értékesíti, vagy kihagyja a büntetőjét.

A tét természetesen ilyenkor óriási, ez pedig nagy hatással van a játékosokra is. Lehet valaki rendkívül jó futballista, ha fejben gyenge, akkor bizony nagy eséllyel kihagyja a büntetőjét. Ezt pedig mi, sportfogadók könnyedén kihasználhatjuk.

Az első, egyben legfontosabb tényező nem más, mint a múlt. Tanuljunk belőle! Rengeteg olyan játékossal találkozhatunk, akik kulcsfontosságú helyzetekben rendre elhibázzák a büntetőiket, elég, ha csak Cristiano Ronaldóra gondolunk. Ezen játékosok arckifejezéséből általában leszűrhető, de legalábbis jó közelítéssel megtippelhető, hogy mi fog történni. Figyeljünk oda ezekre a jelekre!

Cristiano Ronaldo

Van itt még valami, ami szintén fontos tényező. Ismerős az az érzés, amikor a kedvenc csapatotok büntető párbajt játszik, és az egyik játékos flegmán áll oda, alig fut neki, majd ennek rendje, s módja szerint kihagyja a tizenegyesét? Bosszantó, igaz? Viszont ebből is lehet profitálni: általában akik flegmán rúgják a büntetőket, alig futnak neki, megtorpannak, azok bizony elrontják a tizenegyesüket.

Mindent egybevetve, ritkán lesz lehetőségünk élőben fogadni büntetőpárbajokra, ám egy jó tipster ezekből a helyzetekből is megpróbál előnyt kovácsolni!