Jégkorong

Nincs veszélyben az NHL új idénye

Úgy tűnik, nincs ok az aggodalomra az NHL-ben. Könnyen lehet, hogy az új kollektív szerződés híján is időben elkezdődik az észak-amerikai profi hokiliga 2012/13-as idénye.

A játékosok-szakszervezete (NHLPA) és a tulajdonosok közötti kollektív szerződés szeptember 15-én lejár az NHL-ben. Legutóbb 2004-ben történt hasonló, akkor azonban nem tudtak időben megegyezni a felek és törölték a 2004/05-ös idényt. Ezúttal nem lesz szükség halasztásra, az NHLPA vezérigazgatója, Donald Fehr kijelentette, amíg a felek tárgyalnak, addig a régi megállapodás szerint játszanak.

"Szeptember 15-én jár le a kollektív szerződés, ám ha a felek megegyeznek abban, hogy a dátum után is folytatják a tárgyalásokat, akkor időben elkezdődhet a szezon – mondta Fehr. "Mindez azt jelentené, hogy az új megállapodás hivatalos bejelentésig a régi szerződés alapján játszanának. Az elmúlt 33 évben többször történt ilyen a baseball ligában."

Az új szerződés sarkalatos pontja a bevételek elosztása, a legutóbbi idényben a játékosok zsebében landolt a liga nyereségének 57 százaléka. A tulajdonosok természetesen csökkenteni akarják a hokisok részesedését. A 2012/13-as idény október 11-én kezdődne.