NBA

Mondd, Te kit választanál? – Draft 2012

  • Barcsai Róbert

Alig ért véget a bajnokság, máris nyakunkon az újabb fontos esemény, már ami az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságot (NBA) illeti, hiszen csütörtökön került sor a 2012-es újoncbörzére, azaz a draftra, ahol a csapatok számtalan tehetséges fiatal közül választhatják ki a hozzájuk legjobban illőt.

Mi is az a draft?

A draft nem más, mint az évenként megrendezett újoncbörze, ahová fiatal játékosok jelentkezhetnek egyetemekről, külföldi klubcsapatokból, ahol majd az NBA csapatai választanak közülük, ezzel megszerezve a tehetséges kosárlabdázók játékjogát.

Az NBA draftja két körből áll, azaz hivatalosan minden csapat két játékost választhat, ám a draftjogok gyakran cserélnek gazdát, így lehetséges, hogy az egyik csapat egyszer sem választ, míg a másik akár háromszor, négyszer, vagy akár többször.

Az, hogy pontosan milyen sorrendben választhatnak a csapatok, az előző idényben elért helyezésektől függ, a legjobb csapat draftolhat legutoljára, míg a leggyengébb mérleggel rendelkező gárda először, pontosabban a legnagyobb eséllyel először, hiszen az első 14 draftcédula sorsát lottósorsolás-szerűen döntik el (ezúttal a New Orleans Hornets nyerte az első választás jogát), ahol a legnagyobb esélyt az előző szezon leggyengébb csapata kapja.

Az idei draftot New Jerseyben, a Prudential Centerben tartják, június 28-án.

Ami eddig történt...

Mint minden évben, természetesen idén is több draftcetli cserélt gazdát, ezeknek a sorsával mélyebben ezúttal nem foglalkozunk, mivel a sorrend alapján látható, hogy melyik csapat hányszor, hányadik helyen választhat majd.

Mindemellett azt is meg kell jegyeznünk, hogy a draft estéjén, vagy előtte pár nappal általában megindulnak a csere-berék, ez pedig most sem történt másképp.

Pár nappal korábban Ben Gordont a Milwaukke Detroitba küldte Corey Maggette-ért, ám ez annyira nagyban nem befolyásolja a draftot, hiszen idei cédula nem cserélt gazdát. Előtte pedig a Washington cserélt játékosokat a New Orleansszal, erről korábban már be is számoltunk.

Ezen kívül a Houston Rockets az a csapat, amelyik eddig látványosan helyezkedett, hiszen Samuel Dalembertet, valamint a 14-es számú cédulát Milwaukee-ba cserélte, ahonnan a 12-es sorszámú érkezett, így a rakéták az első körben három játékost is megszerezhetnek.

Amit az idei draftról tudni érdemes

A tavalyi szezont követő bérviták rendkívül bizonytalan helyzetet idéztek elő, így az egyetemisták közül sokan úgy döntöttek, hogy még egy szezon lehúznak az NCAAB-ben (egyetemi bajnokság), ennek köszönhetően az idei draft rendkívül mély, így még az első kör végén lévő cédulák is sokat érnek.

Draft-előrejelzés

A draftolható játékosok közül a legjobb 15-öt, említjük meg. Ezt ezúttal táblázatban foglaljuk össze, méghozzá az NBA-s szakíró, David Aldridge által elkészített mock draft (draft-előrejelzés) alapján.

Anthony Davis

NBA
Draft-előrejelzés
1. New Orleans Hornets Anthony Davis (Center, Kentucky)
Anthony Davis a jelenlegi drafton toronymagas esélyes az első hely megszerzését illetően, hiszen már most látszik rajta, hogy szinte biztosan franchise-t lehet rá építeni. Óriási potenciállal rendelkezik, képes mérkőzéseket eldönteni, illetve megváltoztatni egy-egy csapat aktuális helyzetét.
2. Charlotte Bobcats Thomas Robinson (Erőcsatár, Kansas)
Thomas Robinson kiváló lepattanózónak számít, hiszen az NCAA-ben ő átlagolta a legtöbb védőlepattanót a szezonban. Mivel Ben Gordont megszerezte a Charlotte, ezért most a legnagyobb erősítésre a magasak között van szükség. Talán ezekkel a változtatásokkal a pocsék szezont záró Bobcats újra egy NBA csapatra fog hasonlítani.
3. Washington Wizards Bradley Beal (Dobóhátvéd, Florida)
A washingtoni csapatnál a legfontosabb a hátvédsor megerősítése, Bradley Beal ponterős játéka pedig kiválóan illeszkedhet John Wallhoz. Ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor a Wizards védőitől egy-két éven belül az egész liga rettegni fog.
4. Cleveland Cavaliers Harrison Barnes (Kiscsatár, North Carolina)
A Cleveland tavalyi draftja jól sikerült, a csapat egyik alappillére Kyrie Irving személyében már adott. Ezúttal az üresen tátongó kiscsatár posztot kívánja megerősíteni a vezetőség, méghozzá a korábban már említett irányító egyik legjobb barátjával. Barnes kiválóan védekezik, ráadásul jól dob, így teljesen ésszerű választás.
5. Sacramento Kings Michael Kidd-Gilchrist (Kiscsatár, Kentucky)
Hozzászokhattunk már, hogy a Kings tehetségesebbnél-tehetségesebb játékosokat draftol, idén sem lesz ez másképp. Emiatt egyébként az is előfordulhat, hogy a Sacramento úgy dönt, hogy elcseréli ezt a cédulát, hiszen nagy kérdés, hogy ennyi tehetség hogy fér majd el egy csapatban?
6. Portland Trail Blazers Dion Waiters (Dobóhátvéd, Syracuse)
Dion Waiters neve a hetekkel korábbi draft-előrejelzésekben sokkal hátrébb volt olvasható, ám a tehetsége mindenkit meggyőzött, ráadásul a Portlandnek nagy szüksége van ponterős hátvédekre, így Waiters kiváló választás lehet.
7. Golden State Warriors Damian Lillard (Irányító, Weber State)
A Golden State Warriors tavaly is jól draftolt, és sajnálatos módon Stephen Curry sérülései miatt a csapatnak szüksége van még egy jó irányítóra. A Warriorsnak talán jobb lenne, ha egy magasat választana, ám ezen a ponton nincs olyan tehetség, aki megérdemelné azt, hogy ilyen hamar kihúzzák.
8. Toronto Raptors Austin Rivers (Dobóhátvéd, Duke)
Austin Rivers neve ismerősen csenghet az NBA rajongók számára, és valóban, ő a Boston Celtics vezetőedzőjének, Doc Riversnek a fia. A választás logikus, hiszen egy rendkívül energikus hátvédről van szó, aki rendkívül képzett, Torontóban pedig pont ilyen játékosokra van szükség.
9. Detroit Pistons John Henson (Erőcsatár, North Carolina)
A Detroit a jelek szerint olyan játékost fog draftolni, aki kiegészülve Greg Monroe-val, kiválóan védőpárost alkot majd a festéken belül.
10. New Orleans Hornets Kendall Marshall (Irányító, North Carolina)
Íme, egy újabb New Orleans választás, ezúttal nagy valószínűséggel irányítóval erősít majd a csapat. Marshall kiválóan illeszkedhet majd Eric Gordonhoz (ha nem távozik), hiszen rendkívül jól lát a pályán, ennek köszönhetően kiválóan passzol.
11. Portland Trail Blazers Meyers Leonard (Center, Illinois)
Hasonlóan a Hornetshez, a Blazers is kétszer választhat egymás után. A második cetlit minden bizonnyal arra a Leonardra áldozzák majd, akitől azt várják, hogy Greg Odennel ellentétben megoldja a festék alatti munkát.
12. Houston Rockets Tyler Zeller (Center, North Carolina)
Mivel a napokban Samuel Dalembertet Milwaukee-ba küldte a vezetőség, ezért szinte természetes, hogy ezen a ponton centert választ a Houston, az elérhető legjobb magas pedig egyértelműen Zeller.
13. Phoenix Suns Terrence Ross (Dobóhátvéd, Washington)
A Phoenix Suns is újjáépítésbe kezd, a csapatnak pedig nagy szüksége van egy igazán jó hátvédre, főleg akkor, ha Steve Nash valóban távozik Arizonából. Mivel a tavalyi drafton jól sikerült a választás, méghozzá magas poszton, ezért teljesen logikus, hogy ezúttal hátvédet választanak.
14. Milwaukee Bucks Jeremy Lamb (Dobóhátvéd, Connecticut)
Samuel Dalembert érkezésével a Bucks centerproblémái megoldódni látszanak, így az elsődleges cél talán az lehet, hogy mélyítsék a keretet. Jeremy Lamb pedig kiválóan helyettesítheti majd Monta Ellist.
15. Philadelphia 76ers Terrence Jones (Kiscsatár, Kentucky)
Sok helyen lehetett olvasni, hogy a Sixers nem posztra draftol majd, hanem a lehető legjobb játékos választják majd, amely talán Terrence Jones lehet majd. Jones draftolásánál a vezetőség minden bizonnyal azt is figyelembe veszi majd, hogy Lou Williams távozhat a nyáron a csapattól, így egy ponterős cserére mindenképpen szüksége lesz a Phillynek.
A sorszám mellett a draftjoggal rendelkező csapat nevét, majd az előrejelzés szerint választott játékos nevét, zárójelben pedig a posztját, valamint a korábbi iskoláját tűntettük fel.