Olimpia 2012

London előtt újra CD-n dalolnak az olimpikonok

  • VNA

A londoni olimpia előtt ismét egy zenei CD-vel jelentkeztek egykori olimpikonok, akik ezzel is buzdítani akarják az utódokat.

Az Olympia mítosza (olimpikonok dalai az olimpiáról) című CD zenéléssel is egybekötött sajtóbemutatóját rendezték meg a héten Budapesten a Lugas étteremben. A CD dalait a négy szerző - Géczi Erika (olimpiai ezüstérmes kajakos, világbajnok), Mizsér Attila (olimpiai – és világbajnok öttusázó), Németh Nyiba Sándor (olimpiai nyolcadik helyezett birkózó), Petrovics Kálmán (világbajnok kajakos) - és az Örökség zenekar készítették el. A lemez elkészítésében részt vett további sportolók is: Kovács Iván (kétszeres olimpiai ezüstérmes, világbajnok párbajtőrvívó) - gitárszóló, Fajkusz Csaba (olimpiai hatodik helyezett tornász)- ének,  Gergely Gábor (kétszeres világbajnok asztaliteniszező - rap (vagy "szövegdarálás"), Wichmann Tamás (kétszeres olimpiai ezüstérmes, kilencszeres világbajnok kenus) – (ének)
 
A dalok megszólaltatásában nagy szerep jutott ismert zenészeknek is, így az alkotók  Hevesi Tamás, Sasvári Sándor és Vikidál Gyula előadóművészekre is támaszkodtak az anyag összeállításakor. "Ez a hanglemez tisztelgés a magyar sport sikerei, hősei előtt. A magyar csapatnak buzdítás, a szurkolóknak kedvcsináló, nekünk szerzőknek, egykori olimpikonoknak pedig egy pici önmegvalósítás. Összefoglalja mindazt, amit érzünk és gondolunk erről a csodáról" - áll az alkotók üzenetében. A CD mottója az olimpiai eszme, a magyarok eddigi olimpiai eredményeinek további népszerűsítése - a zene nyelvén. Az olimpiákat járt dalszerezők szerzeményeikkel is szeretnék a szurkolókat minél szorosabban az olimpiai gondolat, a londoni magyar csapat mellé állítani.
 
Ennek a gondolatnak a jegyében a lemezbemutatóra megjelentek Londonba készülő sportolók is: a női vízilabda válogatott két frontembere Tóth Ildikó és Bujka Barbara, az ötödik olimpiájára készülő asztaliteniszező Tóth Krisztina, a múlt heti Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert vívó, Imre Géza, és a hétvégi Európa-bajnokságon sikerrel szerepelt kajak-kenu válogatott tagjai is.