Atlétika

Kővágó és Pars éremesélyesként indul az Európa-bajnokságon

Szerdán kezdődik és vasárnapig tart Helsinkiben a 21. szabadtéri atlétikai Európa-bajnokság. A finn fővárosban 21 fős csapat képviseli a magyar színeket, a szakmai vezetés két érem megszerzését, és mellette döntős szerepléseket és olimpiai szintteljesítést tűzött ki célul.

A magyar küldöttség első számú éremesélyesei a diszkoszvető Kővágó Zoltán és a kalapácsvető Pars Krisztián, akik - bár nem az Eb-re élezik formájukat - akár aranyat is "dobhatnak" az Olimpiai Stadionban. Pars második a világranglistán (82.28 m) -  csak a pekingi olimpia után doppingvétség miatt eltiltott fehérorosz Ivan Tyihon dobott nagyobbat nála (82,81 m), aki nem indul Helsinikben. Az Eb-n indulók közül mindössze egy másik fehérorosz, Pavel Krivitszkij (80,25 m) került 80 méter fölé.

Pars korábban a Hathárom TV-nek elmondta, hogy az Európa-bajnokságot a londoni játékok főpróbájának tartja.

 

Kővágónál (68.21 m) csak ketten rendelkeznek jobb idei eredménnyel az Eb-résztvevők közül: a német Robert Harting (70,66 m) és a brit Lawrence Okoye (68,24 m). Az athéni olimpiai ezüstérmes Kővágó a legrangosabb atlétikai sorozatban, a Gyémánt Ligában is remekül szerepel, New York-ban győzött, összesítésben a második.

Dornbach Ildikó szakmai igazgató szerint rajtuk kívül akár nyolcan is döntőbe juthatnak a magyarok közül. Férfi 110 gáton két magyar is, a 2010-ben Eb-bronzérmes Kiss Dániel és a szintén ötkarikás szintes Baji Balázs.

"Kiss Dani esetében az is csoda, hogy egyáltalán itt van. Tavaly augusztusban műtötték, s januárig járni is alig tudott. A vártnál gyorsabb felépülés eszméletlen elszántságának köszönhető. Ki van éhezve a versenyekre, de az a fontos, hogy egészségesen teljesítse az Eb-t. A jó formában lévő Baji első éves felnőtt, ha a két évvel ezelőtti mezőny lenne itt, azt mondanám, döntőt futhat, de ilyen erős európai gátas mezőnyt, mint a mostani, még nem láttam" - mondta a szakmai igazgató az MTI-nek, jelezve, hogy Baji (13.51 mp) csak a 15., Kiss (13.53 mp) a 16. a nevezési listán.

Rajtuk kívül Márton Anita és Kürthy Lajos (mindketten súlylökésben indulnak), valamint az ifjúsági olimpiai bajnok Deák Nagy Marcell (400 m) is döntős lehet.

Az olimpiai részvételt illetően Papp Krisztinának 10 ezer méteren kell megpróbálnia szintet futnia (B szint: 32:10.00 p), mivel erősebb számában, 5000 méteren nem fogadták el nevezését. A kalapácsvető Németh Kristófnak csak B szintje van, ez jelenleg nem jelent ötkarikás részvételt Pars miatt, ezért A szintet (78 m) kell dobnia Londonért.

"Németh Kristóf volt már 9. Eb-n, igazság szerint a döntőben lenne az ő helye is, de ahhoz lényegesen jobbat kell nyújtania, mint az eddigi idei teljesítménye. Papp Krisztina még a versenyei elején tart, kevés képünk van róla, annak sem örülök, hogy nem fogadták el 5000 m-re a nevezését a 10.000 m-es idejével, így ez utóbbi távon kell felvennie a versenyt Európával. Orbán Évát (kalapácsvetés) az elmúlt évek eredményei alapján idén döntőbe vártam, azonban az idei eredményei ezt az elvárást eddig nem támasztják alá" - mondta Dornbach a hazai szövetség honlapjának.

"A (férfi) 4x400m-es váltónkat szintén a legjobb nyolc közé várnám, azonban eddig sajnos gyengébbek az egyéni eredmények, mint tavaly. Meglepetést okozhat Juhász Vanda (gerelyhajítás), aki idén kiváló formában van és remélem, hogy Farkas Györgyinek (hétpróba) kedvezően járul hozzá az Eb az olimpiai felkészüléséhez." A szakmai igazgató hozzátette, a többiek számára az az elvárás, hogy tudjanak élni a viadal lehetőségeivel, a kiváló mezőnyben faragjanak az egyéni legjobb eredményeikből és próbáljanak közelebb kerülni az európai élmezőnyhöz.

A magyar Eb-csapat:
Férfiak:
Deák Nagy Marcell (400 m, 4x400 m), Szemeti Péter (800 m), Kiss Dániel (110 m gát), Baji Balázs (110 m gát), Koroknai Tibor (400 m gát), Harsányi Olivér (magasugrás), Kürthy Lajos (súlylökés), Kővágó Zoltán (diszkoszvetés), Pars Krisztián (kalapácsvetés), Németh Kristóf (kalapácsvetés), Kása Tibor (4x400 m), Kovács Zoltán (4x400 m), Bartha Dávid (4x400 m), Lukács Máté (4x400 m)
Nők:
Kaptur Éva (200 m), Papp Krisztina (10 000 m), Márton Anita (súlylökés), Orbán Éva (kalapácsvetés), Juhász Vanda (gerelyhajítás), Nagy Xénia (gerelyhajítás), Farkas Györgyi (hétpróba)

A magyarok után vessünk rövid pillantást a nemzetközi mezőnyre. Az Eb legnagyobb sztárja a francia vágtázó, Christophe Lemaitre lehet, aki a 100 és 200 méter, valamint a francia váltóval a 4x100 m címvédője, és most is első esélyese a sprintszámoknak. A még csak 22 éves atléta tavaly 200-on bronzérmes volt Teguban, 100-on ő az egyetlen fehér bőrű ember, aki 10 másodperc alá jutott (9.92 egyéni legjobbja). A félkörös távon viszont komoly ellenfele a holland Churandy Martina, aki idén 37 századdal jobb időt futott a franciánál.

Izgalmas csata várható férfi 800 méteren, ahol többen is 1:41 körüli formában vannak. A kenyaiból törökké lett Ilham Tanui Özbilen mellett az athéni olimpiai bajnok orosz Jurij Borzsakovszkij is pályázik az aranyéremre. Özbilen 1500-on a címvédő spanyol Arturo Casadóval és a barcelonai ezüstérmes német Carsten Schlangennel csatázhat.

A britek hosszútávfutója és olimpiai aranyesélye, Mo Farah ezúttal kihagyja a 10.000 métert, 5000 méteren indul, ahol 16 másodperccel gyorsabb, mint legközelebbi riválisa. 400 gáton a szintén brit világbajnok, Dai Greene nem indul, így honfitársa, Nathan Woodward, és a német Silvio Schirrmeister az esélyes.

Rúdugrásban a címvédő francia Renaud Lavillenie és német kihívói, Malte Mohr és Björn Otto között dőlhet ez az elsőség. Gerelyhajításban a finnek aranyat remélnének Tero Pitkämäkitól, de a 2007-es világbajnok még az első tízben sincs az idei világranglistán. Formáját keresi a kétszeres olimpiai bajnok Andreas Thorkildsen is, így az idei legjobb eredmény birtokosa, a cseh Vítezslav Veselý léphet nagy elődje, Jan Zelezný örökébe.

A hölgyeknél az újjászülető bolgár Ivet Lalova szólhat bele a címvédő német Verena Sailer és az ukrán Oleszja Pov, valamint az oslói Gyémánt Liga-győztes, Ezinne Okparaebo küzdelmébe 100 méteren.

A 200 méter francia címvédője, Myriam Soumaré kezdi megtalálni nyerő formáját, éremesélyes az ukrán Marija Rjemjen és Victoria Pjatacsenko, és a holland reménység,  Dafne Schippers.

800 és 1500 méteren orosz dominancia várható. Rúdugrásban hiányozni fog a világcsúcstartó Jelena Iszinbajeva, az orosz versenyző július elején egy franciaországi versenyen áll először rajthoz szabadtéren. Távollétében a német Silke Spiegelburg és a cseh Jiřina Ptacnikova állhat a dobogó legfelső fokára.

Hansjörg Wirz, az Európai Atlétikai Szövetség (EAA) elnöke az Eb nyitó sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az olimpia évében először rendeznek Eb-t, ennek ellenére részvételi rekordról számolhat be. A 21. Eb-re az EAA mind az 50 tagországa nevezett, összesen 1342 atléta áll rajthoz. Helsinki 1971 és 1994 után harmadszor lesz házigazda, ezúttal 1300 önkéntes segédkezik majd a kontinensbajnokság lebonyolításában.