Létesítmény

A vártnál is jobban sikerült a debreceni stadion szélcsatornás vizsgálata

  • MTI

A debreceni Nagyerdei Stadion tervezési szakaszának egyik utolsó állomásaként szélcsatornás laboratóriumban tesztelték a leendő aréna tetőszerkezetének teherbírását - tájékoztatta Kósa Lajos, Debrecen polgármestere kedden az MTI-t.

Elmondása szerint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Áramlástan Tanszékének szakembereitől kapott anyagból kiderül, hogy a szélcsatornás vizsgálati eredmények és a szabványok alapján történt számítások között a szélterhek tekintetében jelentős eltérés mutatkozik.

Ez azt jelenti, hogy a maketten elvégzett, a szélnyomás eloszlására és intenzitására is kiterjedő áramlástechnikai vizsgálatok jelentős anyagi megtakarítást eredményeznek a projekt során - részletezte.

Arról, hogy ez a megtakarítás mekkora lehet, Kósa Lajos néhány héttel későbbre - a tervezési szakasz lezárása utánra - ígért tájékoztatást.

A debreceni Nagyerdei Stadion makettjének szélcsatornás vizsgálata a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2012-ben.

Dezső Zsigmond statikus tervezőnek és csapatának tekintettel kellett lennie arra, hogy az irányadó európai szabvány számos tetőformát és beépítési körülményt részletez, mégis megesik, hogy az egyedi környezeti viszonyok miatt a valóságban eltérőek a szabványtól a szélnyomás-értékek.

A vizsgálat a tervezett stadion méretarányos modelljén a fákat és a stadion környéki domborzati viszonyokat is figyelembe vette, a szakemberek így pontosan kapták meg a terhelési értékeket. Az eredmények felhasználásával véglegesíthető a tetőszerkezet, valamint biztosítható, hogy a játéktér füves talaja megfelelően szellőzzön, ne menjen tönkre a pálya - adott tájékoztatást Kósa Lajos.

A városvezető hozzátette: július derekán lezárulhat a tervezés, utána pedig - még a nyáron - kiírhatják a kivitelezésre a közbeszerzési eljárást.

Az új - 20020 férőhelyesre tervezett - Nagyerdei Stadion koncepciós terveit májusban mutatták be, akkor elhangzott, hogy a tervezésnél már az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 2015-től bevezetendő új szabványaira is figyelemmel voltak. A Nagyerdei Stadion UEFA 4. kategóriás arénaként - Bajnokok Ligája-döntő, világbajnoki mérkőzés és Európa-bajnoki döntő kivételével - bármilyen futballmeccs megrendezésére alkalmas lesz.

Az aréna építése és környezetének rekonstrukciója a tervek szerint ősszel kezdődhet és 2014 tavaszán fejeződhet be. A beruházás hozzávetőlegesen 12 milliárd forintba kerül majd.

EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!

Fotó forrása: dehir.hu