Sportszponzoráció

Új ausztrál modell - állami támogatással az alkoholizmus ellen

  • VNA

Formabontó sportszponzorációs programot indított útjára az ausztrál állam, melynek célja az alkohol fogyasztás visszaszorítása a fiatalok körében.

Új, 25 millió ausztrál dolláros (5,7 milliárd forint) állami pénzalapot hoztak létre Ausztráliában, amely azon sportszervezeteket hivatott támogatni, amelyek lemondanak arról, hogy alkoholt forgalmazó cégekkel kössenek szponzori megállapodásokat. Az állami kezdeményezésre elindult program célja, hogy visszaszorítsa a fiatalok körében egyre inkább terjedő alkoholfogyasztást. A kezdeményezéshez csatlakozó és annak forrásaiból részesedő sportszervezetek vállalják, hogy a már meglévő megállapodásaikat megszüntetik, illetve a jövőben nem is kötnek olyan cégekkel szerződést, amelyek alkoholtartalmú termékeket forgalmaznak. A programhoz az elsők között csatlakozott a labdarúgó, az úszó, a kerékpáros, a gyeplabda és az atlétikai szövetség is.

A 12 csatlakozó szervezet között viszont egyelőre nem találjuk meg az Ausztráliában legnépszerűbb sportágnak számító ausztrál foci, a helyi rögbi és krikett liga képviselőit sem. Előbbi számára kifejezetten kellemetlen lehet az új program időzítése, hiszen az AFL vezetői éppen június elején írtak alá egy tíz évre szóló - szakértők szerint közel 50 millió ausztrál dollár értékű - szponzori megállapodást a Carlton United Brewers céggel.