Olimpia 2012

Sorozatban negyedszer nyerhet olimpiát a 44 éves anyuka

Élete hetedik olimpiáján is ott lehet a holland díjlovas Anky van Grunsven, aki esetleges londoni győzelmével olimpiatörténelmet írhat.

Eddig mindössze három sportolónak adatott meg, hogy egyéni versenyszámban négyszer egymás után győzzön a nyári olimpián. A londoni játékokon hárman is csatlakozhatnak ehhez az exkluzív klubhoz, amelyben mostanáig a távolugró Carl Lewis mellett a vitorlázó Paul Elvström és a szintén atléta Alfred Oerter találhatóak. A brit vitorlázó, Ben Ainslie és az olasz zászlóvivő, a tőrvívó Valentina Vezzali után a hollandok kiváló díjlovagló versenyzője, Anky van Grunsven is ott lesz a brit fővárosban alig egy hónap múlva sorra kerülő játékokon, aki szintén sorrendben negyedik elsőségére hajt. A 44 esztendős lovas a legutóbbi három olimpia egyéni győzteseként most is favoritnak számít. Grunsven már az 1988-as szöuli olimpián is részt vett és sorozatban hetedik ötkarikás versenyére készül - ilyen sokszor holland női sportoló még nem állt rajthoz olimpián.

A holland díjlovas Londonban is a csúcsra juthat - Fotó: bbc.co.uk

Mindez hétfőn dőlt el, amikor az amúgy van Grunsven férjének számító szövetségi kapitány, Sjef Jansen benevezte őt és lovát (Salinero) a londoni játékokra. Érdekesség, hogy egy ideig még másik lóban is gondolkoztak a hollandok, de végül maradtak a rendkívül tapasztalt Salineronál, aki az athéni és a pekingi olimpián is győzelemre vezette lovasát. A pekingi olimpia (melynek lovas versenyeit Hongkongban rendezték meg) után van Grunsven három évet kihagyott, tavaly tért csupán vissza és a hétvégi rotterdami nagydíj második helyével bizonyította, hogy még mindig helye van a holland csapatban.

A kétgyermekes anyukán kívül még az Undercovert lovagló Edward Gal és a Parzifallal szereplő Adeline Cornelissen került be a holland díjlovagló válogatottba. Igaz az Európa-bajnok Cornelissen lovának még bizonyítania kell, Parzifal ugyanis sérülése miatt egy éves kihagyása után még erős lemaradásban van a legjobb lovakhoz képest. A holland csapat negyedik helyéért Patrick van de Mer és Imke Schellekens-Bartels vív még nagy csatát, közöttük várhatóan csak a július 8-án véget érő aacheni verseny után dönt a szövetségi kapitány. Az elmúlt évek olimpiáin főként holland-német vetélkedés volt a díjlovagló versenyeken, ebbe most a házigazda britek is beszállhatnak, akik szintén esélyesek egyéniben és csapatban is a díjlovagló aranyéremre.