Kosárlabda

London után soha többé Dream Team?

A NOB-bal fennálló pénzügyi viták miatt egyes NBA franchisetulajdonosok megszellőztették annak a lehetőségét, hogy a riói olimpián már nem indul az amerikai férfi kosárlabda-válogatott. Cserében viszont saját világbajnokságot szerveznének, amely bevételeit megtartanák.

A yahoo.com értesülései szerint a jövőben megszűnhet a Dream Team, azaz 1988 után megint legjobbjaik nélkül utazhat el az amerikai kosárlabdacsapat az olimpiára.

Ennek oka, hogy az olimpián a bevételek nagy része a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot illeti. Ez nem tetszik a tengerentúli csapatok tulajdonosainak, akik azt tervezik, hogy az egyetemi csapatot küldik ismét a rióitól kezdve az olimpiákra, és a FIBA-val közösen átalakítják a világbajnokság jelenlegi rendszerét. Ennek lényege lenne, hogy a vb-t a legjobb játékosok szerepeltetésével a labdarúgó-világbajnoksághoz hasonló hatalmas médiaeseménnyé gerjesztenék, cserébe pedig megkapnák a bevételek bizonyos részét.

A tavalyi bajnok Dallas Mavericks tulajdonosa, Mark Cuban még ennél is radikálisabban gondolkodik a folytatásról: ,,A kérdés az, miért szállnánk be partnernek egy jelenleg is működő tornához, amikor a sajátunkat is elindíthatjuk? Ha jól csináljuk, NBA-tulajdonként működve akár a labdarúgó-világbajnoksággal azonos léptékű tornát találhatunk ki. Ez egy olyan termék, amit nekünk tulajdonolnunk, és nem megosztanunk kell."

Az első, 1992-es Dream Team nagyrészt a szöuli olimpiára készült reakció volt, amikor felismerték az amerikai sportvezetők, hogy a világ többi része már túlnőtte az NCAA-(egyetemi) válogatott szintjét, az aranyérem elvesztése pedig túl lelombozó lett volna a hagyományos amerikai sportágak egyikében. Nagyot fordult a világ húsz évvel később, amikor az egyik legismertebb klubtulajdonos az alábbiakat mondja a mikrofon előtt: ,,Az USA Basketball-nak (az amerikai szövetség - a szerk.) semmi köze nincs a döntéshez. Ez egy teljesen másik szervezet, mint az NBA, így ők is csak egy ország lennének a többi között. Semennyivel nem törődnénk vele jobban, mint akár a perui, akár a kazah nemzeti szövetséggel" - nyilatkozta Cuban.