NHL

Kidobják Kanada első számú kapusát

  • Szabó Tamás
megosztom

Nem csak a labdarúgás világában, hanem a jégkorongban is tartja a mondás, miszerint „Végy egy jó kapust!”. Aztán a folytatás már az érintettek dolga: tartsd meg vagy szabadulj meg tőle. Az észak-amerikai profi hokiligában (NHL) éppen az utóbbira készülnek.

Roberto Luongo 2009-re az NHL egyik legprímább kapusává nőtte ki magát, de Vancouverben leszerepelt.

Elégedetten dőlnek hátra az érintettek, ha megoldódik a kapuskérdés egy csapatnál. Fokozódik az öröm, ha a portás nem csupán hazája elismert egyese, hanem nemzetközi szinten is jegyzik. Főnyereményről beszélünk, ha mindezek mellett a nevezett hálóőr egy életre elkötelezi magát a klubhoz. Nos, 2009. szeptember 2-án valami hasonlót érezhettek Vancouverben, amikor Roberto Luongo aláírta szerződését a helyi NHL-csapathoz, a Canuckshoz. A kanadai kapus 12 évre mondott igent és ezen időszakra 64 millió dollárt garantált neki a brit columbiai gárda. Hatalmas összeg, de nem őrültek meg, tudták kibe fektetik. BobbyLou 2009-re az NHL egyik legprímább kapusává nőtte ki magát. Sőt, addigra az is nyilvánvalóvá vált, hogy a 2010-es vancouveri olimpián vele kezdődik a kanadai válogatott összeállítása. Kell ennél biztosabb befektetés? Aligha.

Nos, Kanada annak rendje és módja szerint Luongóval a kapuban megnyerte az olimpia jégkorong-tornáját, de Vancouverben a válogatott sikere óta másnak nem tapsolhattak. A Canucks 2010-ben a rájátszás elődöntőjében a Chicagóval szemben kapitulált, tavaly a nagydöntőben hét meccsen a Boston verte, idén pedig már az első körben elhullott a későbbi győztes Los Angeles ellen. Mindhárom kudarcban vastagon benne volt Luongo, aki mára odáig jutott, hogy kitelt az ideje Vancouverben. Arrafelé biztosra veszik, hogy az előzetesen számított 12 évét nem tölti ki, mi több, hónapok óta tárgyalnak az új kérőkkel a kapus ellenértékéről.

A pletykák szerint a Florida Panthers az első számú célpont, Luongo ősztől arrafelé kapkodhatja a pakkot - a váltást megerősítheti, hogy a nyarat rendszeresen Miamiban tölti a hálóőr. Luongo szerződésében szerepel egy kitétel, miszerint csak olyan csapathoz cserélhetik el, amelyhez neki is fűlik a foga, minden mást lesöpörhet az asztalról. Úgy tűnik, a Panthersen és a klub általános igazgatójának, Dale Tallon ajánlatán múlik Kanada első számú kapusának sorsa.

megosztom