Európa Nagydíj

A nehéz időkben mosolyt tudunk csalni a spanyol emberek arcára - Fernando Alonso

Fernando Alonso (Ferrari) végzett az élen a Formula 1-es versenysorozat legutóbbi, valenciai állomásán, sőt, a hazai pályán versenyző kétszeres világbajnok, köszönhetően a dolgok alakulásának, az összetett pontversenyben is az élre ugrott.

A dobogó második fokán a Lotussal versenyző Kimi Räikkönen végzett, míg harmadik helyen Michael Schumacher (Mercedes) ért célba. A németnek ez volt idei első pódiuma. A viadal ezúttal sem múlt el kisebb incidens nélkül, hiszen Lewis Hamilton (McLaren) és Pastor Maldonado (Williams) az 56. körben összeakasztotta bajuszát, melynek eredményeként a brit kiesett, a venezuelait pedig megbüntették.

Alonsónak egyáltalán nem volt egyszerű dolga, hiszen a spanyol a rajtot követően még csak a nyolcadik helyen szerénykedett, ezt követően azonban felzárkózásba kezdett, majd miután az addig vezető Sebastian Vettel (Red Bull) a 33. körben technikai problémák miatt feladta a versenyt, már nem engedte ki kezéből az elsőséget. Ehhez azonban az is kellett, hogy az őt hevesen üldöző Romain Grosjean (Lotus) Vettelhez hasonló módon elszálljon.

Fernando Alonso, a Ferrari pilótája a valenciai Forma-1-es futamon

Alonso a verseny után értelemszerűen elégedetten nyilatkozott, élete legnagyobb diadalának titulálta a győzelmet: „Felejthetetlen nap ez számomra. Képtelen vagyok szavakat találni, melyek az érzéseimet leírják! Hazai pályán győzni egyszerűen leírhatatlan. Még emlékszek a 2006-os barcelonai győzelmemre, s most ezt ezzel a fantasztikus csapattal Valenciában megismételni hihetetlen. Különösen annak tükrében fontos ez, hogy Spanyolország az utóbbi időben nehéz napokat él meg. Az azonban szép dolog, hogy sportban a focicsapatok, vagy éppen Nadal el tudják ezt feledtetni az emberekkel, s mosolyt tudnak csalni az arcokra”  - tette hozzá Alonso, bizonyítva, hogy nemcsak egyéni szempontból volt fontos számára a siker.

„Hogy miért álltam meg a levezető körön?  Nem tudom pontosan, hogy mi történt, de a pillanat megfelelő volt, mert éppen a főtribün előtt találtam magam, s így a szurkolóimmal ünnepelhettem”  - idézi fel a megható pillanatot a Ferrari spanyolja.

„A rajtnál nem volt egyszerű felzárkózni, a negyedik kanyarban megpróbáltam olyan későn fékezni, ahogyan csak lehet, de ezzel a külső íven maradtam. Aztán előreküzdöttem magam, majd a biztonsági autós időszak alatt már arra gondoltam, hogy akár dobogóra is állhatok. Megtámadtam Grosjeant, és sikerült is megelőzni, egy ideig azonban féltem, hogy kárt okozott az autómban az, amikor összeértünk. Ez a félelem alaptalan volt, s két-három kanyaron belül elmúlt. Miután Vettel kiesett és az élre álltam, reméltük, hogy a gumik kitartanak, s ez a végére sikerült” - elevenítette fel a verseny alakulását Alonso.

A második helyen célba érő finn, Kimi Räikkönen felemás érzésekkel nyilatkozott: „Ma nem voltunk elég gyorsak ahhoz, hogy a versenyben tudjunk lenni a győzelemért. Végsősorban a második hely rendben van, de nem ezt akartuk. Jól kaptam el a rajtot, de Pastor Maldonado bevágott elém az első jobbosnál, s ez jó néhány helyezésembe került. Ezt követően azonban visszaküzdöttem magam, s előzésekbe is sikerült bonyolódni.”

A harmadik helyezett Michael Schumacher már sokkal boldogabb volt finn riválisánál: „Ez egy olyan eredmény, melyre egyáltalán nem számítottam. Még a verseny végén sem gondoltam a dobogóra. Amikor áthaladtam a célvonalon, a rádión keresztül megkérdeztem a fiúkat, hogy 'Hányadikok lettünk?' Láttam Webber tábláját röviddel a vége előtt, s hetedik vagy nyolcadik helyre tettem magam, mert pont előtte voltam. Aztán hallottam a rádión keresztül, hogy 'Harmadik lettél, a dobogón vagyunk!' Még most is alig tudom elhinni. Közben ugye megtörtént Hamilton és Maldonado közjátéka, a végére nagyon mozgalmas volt a verseny, egyszerűen áttekinthetetlen volt számomra, hogyan állok."

A hétszeres világbajnok ráadásul egy kétes esetet is megúszott, hiszen sárga zászló alatt használta a DRS-t. Az illetékesek azonban nem büntették meg. „A versenybírák górcső alá vették a 7-es számú autót, miután az sárga zászló alatt használta a DRS-t, s ezzel megszegte az erre vonatkozó szabályokat. Miután megvizsgálták a telemetria adatokat, videofelvételeket is segítségül hívtak és megkérdezték a versenyzőt valamint a csapat képviselőit, úgy döntöttek, hogy nem marasztalják el. Schumacher ugyanis jelentősen lelassított, amikor a sárga zászló zónájába érkezett”  - áll a versenybírák jelentésében.

Megbüntették ezzel szemben Pastor Maldonadót, aki a verseny végén Lewis Hamiltonnal ütközött. A venezuelai húsz másodperces büntetést kapott, melynek következtében a 10. helyett a 12. helyen végzett. Maldonado azonban a verseny után egyáltalán nem mutatott semmiféle önkritikát: „Nem tudom miért vezetett így (Hamilton). Már túlságosan kopottak voltak a gumijai, ezzel szemben én nagyon nagy sebességgel érkeztem meg. Túl agresszív volt” - nyilatkozta a Williams versenyzője.

Hamilton, akinek jóval többe, a pontverseny első helyébe került az ütközés, nem értett egyet kollégájával. „Az igaz, hogy a gumijaim már tönkre voltak menve, az utolsó körben már olyan volt, mintha lapos hátsó kerekekkel versenyeztem volna. Ugyanakkor soha nem szabad engedned senkit előzni, minden helyezésért keményen meg kell harcolnod” - mondta a brit versenyző.

Európa Nagydíj, végeredmény:
1. Fernando Alonso spanyol Ferrari 1:44:16.649
2. Kimi Räikkönen finn Lotus-Renault  
3. Michael Schumacher német Mercedes  
4. Mark Webber ausztrál Red Bull-Renault  
5. Nico Hülkenberg német Force India-Mercedes  
6. Nico Rosberg német Mercedes  
7. Paul di Resta brit Force India-Mercedes  
8. Jenson Button brit McLaren-Mercedes  
9. Sergio Perez mexikói Sauber-Ferrari  
10. Pastor Maldonado venezuelai Williams-Renault  
11. Bruno Senna brazil Williams-Renault  
12. Daniel Ricciardo ausztrál Toro Rosso-Ferrari  
13. Vitalij Petrov orosz Caterham-Renault  
14. Heikki Kovalainen finn Caterham-Renault  
15. Charles Pic francia Marussia-Cosworth  
16. Felipe Massa brazil Ferrari 1 kör h.
17. Pedro de la Rosa spanyol HRT-Cosworth 1 kör h.
18. Narain Karthikeyan indiai HRT-Cosworth 1 kör h.
19. Lewis Hamilton brit McLaren-Mercedes 2 kör h.
Feladták:      
  Romain Grosjean francia Lotus-Renault 40
  Sebastian Vettel német Red Bull-Renault 33
  Kobajasi Kamui japán Sauber-Ferrari 33
  Jean-Eric Vergne francia Toro Rosso-Ferrari 26
  Timo Glock német Marussia-Cosworth nem indult