Sportgazdaság

A britek Forma-1-es futamot álmodnak az Olimpiai Stadionba

Újabb extrém ötlet vetődött fel a londoni Olimpiai Stadion hasznosítása kapcsán - a létesítmény akár Forma-1-es futam házigazdája is lehet.

Újabb ötlettel bővült a londoni olimpia utóhasznosítási tervezete. Az utóbbi évtizedekben gigászi méretűre hízott nyári olimpiák után rendre komoly feladatot okoz a rendező városoknak az olimpiai létesítmények hasznosítása és fenntartása a játékok befejezése után. Az athéni és a pekingi rossz tapasztalatokat felhasználva a brit szervezők próbálnak már idejében elébe menni a dolgoknak, ezen törekvések része az a pénteki hír is, amely szerint akár Forma-1-es futam rendezésére is alkalmas lehet a londoni Olimpiai Stadion és környéke. Jelenleg Silverstone-ban rendezik meg a Brit Nagydíjat, amely a közelmúltban megújított 17 éves megállapodásának harmadik évében jár, így nem valószínű, hogy a közeljövőben kikerül az F1-es naptárból. Így a londoniaknak egyetlen esélyük maradhat, ha sikerül egy másik brit futamot is a jövőre biztosan bővebb (akár 26 versenyt is magában foglaló) programba erőltetniük.

Az Olimpiai Stadionban hamarosan Formula-1-es autók düböröghetnek fel - Fotó: telegraph.co.uk

A lehetséges rendezésről az ötletet megálmodó Intelligent Transport Solutions névre hallgató cég vezetői már tárgyalásokat is kezdtek Bernie Ecclestone-nal. "Egy olyan cégről van szó, amely nem tulajdonolja a stadiont, viszont annak hasznosításában szeretne részt venni. Egy olyan futamról lehetne szó, amely az Olimpiai Stadion körül és azon belül mehetne. Ez nem lenne precedens nélküli vállalkozás, hiszen a Szocsiban sorra kerülő futam ötlete is a téli játékok utóhasznosításaként vetődött fel annak idején" - nyilatkozta a tekintélyes brit sportvezető a kérdésről, aki azt is megemlítette, hogy cseppet sem biztos, hogy már a 2013-as versenynaptárban szerepelni fog a New Jerseybe tervezett második számú amerikai F-1-es futam. Brit források hozzáteszik, hogy Ecclestone már régóta szeretne futamot rendezni Londonban, de korábban logisztikai és financiális akadályok gátolták meg terveinek megvalósításában.

A londoni Olimpiai Stadion hasznosítása régóta forró téma Nagy-Britanniában, amelynek során több futball csapat is érdeklődött a létesítmény iránt. A legutóbbi állapot szerint a foci klubok közül a West Ham United lehet a befutó, de a Formula-1-es futamot tervező cég mellett még két londoni egyetem vezetői is szeretnék magukénak tudni az olimpia megnyitóján közel 80.000 főt befogadni képes létesítményt. Döntés a négy pályázó vonatkozásában még nem született, várhatóan októberben, jóval a játékok után véglegesítik csak a megoldást a britek.

Az Olimpiai Stadion körül található parkban hatalmas nyitott területek vannak, amelyek alkalmasak lehetnek akár egy Formula-1-es pálya kialakítására is, igaz az infrastruktúra egyelőre gyalogos közlekedésre van kiépítve, így elég nagy átalakításra lenne szükség a 700 lóerős autók versenyeztetéséhez. Emellett az is az autóverseny-tervezet ellen szól, hogy a területet az eredeti városrendezési tervek szerint London egyik új lakóövezetének szánják, így kérdés, a leendő lakók miként reagálnának a mindennapi életüket alaposan felforgató elképzelésekre.