Európa Nagydíj

Vettel és a varázscilinder - időmérő edzés, Valencia

  • K.J.

Vettel megint a Q3-ban demoralizálta ellenfeleit, övé a pole, de a verseny a Lotusok terepe lehet.

Vettel koncentráltsága pole pozíciót eredményezett - Fotó: AFP

Sebastian Vettelnek egyetlen gyors kör is elég volt ahhoz a Q3-ban, hogy kirívó magabiztossággal utasítsa maga mögé ellenfeleit, és idei harmadik pole pozícióját szerezze meg - egyúttal jó esélye legyen arra, hogy idén elsőként két versenyt is nyerjen a szezonban.

Pedig nem indult ennyire egyszerűen a történet, a pénteki remeklést követően a Red Bull egy masszív Webber-buktával nyitott a Q1-ben (az ausztrál vb-bronzérmes csak a 19. helyet kaparintotta meg), majd Vettelnek kellett elhasználnia két szett lágy abroncsot is a második szakaszban ahhoz, hogy egyáltalán a legjobb tíz közé beverekedje magát. Akkor és ott még nem sok jel utalt arra, hogy a  Q3-ban varázsütésre megtáltosodik majd a német és az RB8-as, mégis így történt – a második etapban még egy tizeden belül tömörülő első hét versenyzőből kivált a kétszeres világbajnok német, és határtalan magabiztossággal húzta be idei harmadik pole-ját, amellyel egyébként utolérte a legendás Alain Prostot a vonatkozó örökranglistán.

Furcsa kettősség, hogy hiába arattunk idén már hét különböző győztest is a nagydíjakon, egyetlen kivételtől (Maláj Nagydíj, javarészt esőben) eltekintve, csak olyan versenyző tudott győzedelmeskedni, aki az első sorból vághatott neki a futamnak. Ha ez a sorozat folytatódik, akkor hiába várunk a nyolcadik különböző győztesre, hiszen Vettel mögül a kanadai győztes, Hamilton vághat neki a versenynek, sőt, a harmadik helyről nekirugaszkodó venezuelai Maldonado is nyert már versenyt idén.

A szakemberek többsége ennek ellenére lát esélyt az újabb rekorddöntésre, lévén a negyedik-ötödik helyen székelő, idén egyelőre nyeretlen Lotus-páros nagyon erősnek tűnt a hosszú etapokon – ráadásul a vasárnap vélhetően néhány fokkal még feljebb kúszó hőmérséklet is az ő kezükre játszik majd. Arról nem is beszélve, hogy a Kanadában látottak alapján melegebb időben ők simán tudnak spórolni egy kiállást, ami nagyon jól jöhet a kiélezettnek tűnő taktikai harcban; vagyis Hamiltonnak és Vettelnek mindenképpen fel kell kötnie a gatyát, ha győzni szeretne.

„Nagyon szoros verseny lesz a holnapi, nem véletlen, hogy szinte lehetetlen jósolni” – kezdte értékelőjét a kvalifikációt követően Vettel. „Esküszöm, könnyebb lenne jósolni valamit az esti meccsre, mint előállni a farbával, és kimondani, hogy ki esélyes a vasárnapi futamgyőzelemre. Annyi mindent láttunk már idén, megesett, hogy a szombati és a vasárnapi erőviszonyok teljesen ütötték egymást, egyszóval, fogalmam sincs, mi lesz a versenyen.”

Abban azért talán megegyezhetünk, hogy a 33. pole pozíció nem rossz ajánlólevél, az meg pláne nem, hogy olyan magabiztos könnyedséggel sikerült megszereznie azt a német süvölvénynek, amilyet utoljára 2011 végén láttunk tőle. Ebbe a kronológiai irányba mutat egyébként vissza Webber eredménye is: az ausztrál kipottyanásának története azonban csak úgy teljes, ha megemlítjük, hogy nem működött az autójában a körönként állítólag 1,3 másodpercet érő KERS-rendszer.

Webber mellett a nap csalódását a két Ferrari okozta, sem Massa, sem pedig Alonso nem jutott el a Q3-ig, ez pedig hatalmas csalódás a Barcelona óta kifejezetten biztató formát mutató olasz istállónak. Nem lehet persze elégedett az épp a vörösök szendvicséből startoló Schumacher sem, főleg annak tudatában, hogy a szezon elején sokszor csak szenvedő Rosberg megint simán megverte, és újra fölénybe kerülni látszik vele szemben.

Egyszerűen nem voltunk elég gyorsak” – kesergett Alonso. „Talán hibáztunk, amikor először közepes keverékkel jöttünk ki a Q2-ben, de nem ezen múlott. Nagyon szoros volt a mezőny, normális esetben, ha jó munkát végzel, és elég jó az autód, simán bent vagy a legjobb tízben, most azonban jóval kiélezettebbre sikeredett a kvalifikáció, mint máskor.”

A tűzijáték persze a Q3-ban sem maradt el, a pole pozíció gyakorlatilag kézről kézre vándorolt az utolsó pillanatokban, Rosberg idejét előbb Grosjean, majd Maldonado döntötte meg, végül azonban érkezett Vettel, és minden kérdést rövidre zárva elorozta a riválisok elől az első rajtkockát.  Némiképp meglepő volt, hogy az időmérő során végig kiegyensúlyozott és gyors Button éppen az utolsó szakaszban betlizett egy kicsit, de Hamilton második helye vigasztalta a McLaren csapatát, pláne a pénteki szenvedés után.

„Sokkal hátrébbra saccoltam volna magam” – magyarázkodott Hamilton a paddockban. „Az az igazság, hogy szörnyű hétvégénk volt eddig, még tegnap is csak keresgéltem a beállításokat. Szerencsénk is volt, mert úgy látszik, nagyon jó irányba mozdultunk el, tulajdonképpen vakon, ami azért meglehetősen ritka ebben a sportban. A srácok mindenesetre nagy munkát végeztek, hálás vagyok nekik, jó esélyünk van a futamon is, úgy tűnik. A lemaradásunk mondjuk egy kicsit nagynak tűnik, úgyhogy könnyű biztosan nem lesz.”

A 14:00-tól kezdődő versenyről élő szöveges tudósításban számolunk be a hathárom.hu-n.

Hatharom.hu Tipp
Európa Nagydíj, Valencia, verseny
1. Sebastian Vettel
2. Romain Grosjean
3. Kimi Räikkönen