EURO 2012

Blanc 0-0-ra és Torresre készült, de kevesellte a felkészülési időt

Franciaország válogatottja 2-0-s vereséget szenvedett Spanyolország ellen az Európa-bajnokság negyeddöntőjében, így búcsúzott a tornától. Laurent Blanc szövetségi kapitány a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy szerette volna megnyerni a mérkőzést, amelyen csapata nagyon gyenge teljesítményt nyújtott.

A franciák kezdő tizenegyében alig volt támadó szellemű játékos, ugyanakkor a jobb szélső pozíciójában is egy jobbhátvéd, Mathieu Debuchy játszott.

"A kezdőcsapatunkat azért állítottuk így fel, mert a spanyol csapat játékát vizsgálva azt láttuk, hogy a bal oldalukon nagyon erősek, Iniesta és Jordi Alba játszanak ott, akik nagyon jól játszanak össze" - magyarázta Laurent Blanc a döntését. "A legidegesítőbb, hogy így is arról az oldalról jött az akció, amiből az első gólt kaptuk. Ez volt az egyetlen beadás Jordi Albától az első félidőben, de azt nem tudtuk megakadályozni, Xabi Alonso pedig érkezett a hosszún, és befejelte a labdát. Ez a bosszantó, hogy megpróbáltuk őket megállítani azon az oldalon, és természetesen jobban örültünk volna, ha a félidőt kihúztuk volna 0-0-val."

Laurent Blanc a Spanyolország-Franciaország Európa-bajnoki mérkőzésen 2012-ben.

A 2000-ben játékosként Eb-győztes kapitány arra is megpróbált magyarázatot adni, hogyan szeretett volna gólokat szerezni együttese, mivel ez a pályán nem nagyon derült ki: "Ahogy ők jók a bal oldalon, úgy gondoltuk, hogy a mi bal oldalunk is működhet. Sok videót elemeztük, és tudtuk, hogy a spanyol bal oldal sokkal jobb, mint a jobb, még akkor is, ha mindkét oldalon erősek. Ott akartuk őket megtámadni, mivel ott van nekünk Franck Ribéry és Karim Benzema is ki tud oda húzódni. Tehát két-három alkalommal, ha nem követünk el technikai hibákat, okozhattunk volna némi nehézséget. De miután hátrányba kerültünk többet volt nálunk a labda, és akkor kellett volna kihasználnunk a lehetőségeinket, de nem szereztünk belőlük gólt. Ez tehát sokba került nekünk, mert egy 0-0-s első félidővel - annak ellenére, hogy Spanyolországnál volt a labda - biztosan tudtunk volna nekik gondot okozni. Hátrányban viszont sokkal nehezebb, mivel a játékosok már tudták, hogy két gólt kellene szerezniük, ami a spanyol csapat ellen nagyon nehéz."

A fentiek tehát azt sugallhatják, hogy a franciák már az ellenfél 1-0-s vezetésénél feladták a meccset, ami ugyanolyan meglepő, mint az, hogy Laurent Blanc beismerte, nem egészen arra a felállásra számított a spanyoloktól, amivel végül szemben találták magukat, és hogy arra hivatkozott, hogy nem volt elég idejük felkészülni az ellenfélből: "Nagyon nem lepődtünk meg a kezdőcsapatukon, mert két felállást variáltak a csoportmérkőzéseik során. Inkább Fernando Torresre készültünk, de Fábregast kaptuk, aki teljesen más típusú játékos. Szóval Torres ellen talán könnyebb lett volna, mert akkor a belső védőink egy játékosra koncentrálhattak volna. Így folyamatosan mozgásban kellett tartanunk a védelmünket. Talán ha több időnk lett volna, jobban felkészülhettünk volna. Olaszországnak sokkal könnyebb dolga volt, mivel ők jó előre tudták, hogy játszani fognak a spanyolokkal. Talán mi is játszattunk volna három belső védővel, de nem volt időnk ezt gyakorolni. Szóval próbáltuk az erős bal oldalukat megállítani, megszerezni a labdát, és amikor az nálunk volt, gyorsabban eljuttatni a csatárainkhoz, mint általában. Sajnos azonban ez nem sikerült, mert a spanyolok remekül is védekeznek."

  • Anglia - Olaszország 2012-06-24 20:45:00

A francia újságírók kíváncsiak voltak arra, hogy a szakember továbbra is szövetségi kapitány akar-e maradni, és megpróbálja-e rendbe szedni a "nehéz emberekből" álló csapatukat.

"Csak most estünk ki, így nagyon csalódottak vagyunk. Ezt láthatják a stáb minden tagja és a játékosok arcán is, mivel egy vereség után senki sem boldog. De előbb mindent meg kell vizsgálnunk részleteiben a torna kapcsán, ahogy azt mindig meg kell tenni. Mindig lesznek jó és rossz idők, de nyugodtan kell értékelnünk, így elegendő időt fogunk erre fordítani, és mind megláthatják, hogy mi történik utána" - mondta erről Laurent Blanc.

EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!