London 2012

Argentína botrányt akar az olimpián?

  • MTI

Brit hírszerzési értesülések szerint Argentína a jövő hónapban kezdődő londoni olimpiai játékok megzavarásával próbálja majd ráirányítani a világ figyelmét a Falkland-szigetekre támasztott területi követeléseire - írta a The Sunday Times.

A vezető vasárnapi konzervatív brit lap tudomása szerint a brit külügyminisztériumot a hírszerzési szolgálatok arról tájékoztatták, hogy argentin sportolók demonstrációkat tervezhetnek a játékok során kihasználva, hogy az eseménynek globális nézőközönsége lesz.

Mindemellett állítólag "militáns argentin szélsőbalos csoportok" is azt tervezik, hogy Londonba utaznak, és valamelyik versenyhelyszínen olyan argentin zászlót bontanak ki, amely a Falkland-szigeteket is ábrázolja.

A július 27-én kezdődő londoni olimpiai játékokon várhatóan mintegy 140 argentin sportoló vesz részt.

A The Sunday Times beszámolója szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) - amely szigorúan szabályozza, hogy a sportolók milyen jelzéseket viselhetnek öltözetükön - biztosította a brit külügyminisztériumot, hogy az argentin versenyzőknek nem fogják megengedni politikai tartalmú jelképek feltüntetését.

Az Argentin Olimpiai Bizottság maga is közölte, hogy a londoni játékokat nem tekinti "politikai platformnak", és biztosította a NOB-ot arról, hogy az argentin csapat "nem készül zavarkeltésre". Ettől függetlenül azonban továbbra is vannak olyan aggályok, hogy egy vagy több argentin sportoló tiltakozó akciókat tarthat az Argentínában Malvinas néven emlegetett Falkland-szigetek ügyében - írta a vasárnapi brit lap.

A brit partoktól 13 ezer, Argentínától 460 kilométerre fekvő szigetcsoportért - amelyen 1982. április 2-án argentin egységek szálltak partra - a két ország 74 napos háborút vívott, amelyben 255 brit és 649 argentin katona, valamint három szigetlakó halt meg. Nagy-Britannia helyreállította fennhatóságát, ám Argentína azóta sem mondott le az olajban és egyéb természeti kincsekben rendkívül gazdag szigetekre támasztott területi igényéről. Az utóbbi hónapokban ismét kiéleződtek az ellentétek London és Buenos Aires között, miután az argentin kormány egyre keményebb retorikát használ a szigetek ügyében zajló kétoldalú vitában.