Skócia

Júliusban szavaznak a Rangers Premier League-tagságáról, már vannak ellenzők

A skót elsőosztály tagjai dönthetnek arról, hogy a csődbe jutott Glasgow Rangers a Premier League tagja maradhat-e, vagy csak a harmadosztályban indulhat az őszi szezonban. Nem sok ellenszavazat kell a nagy múltú klub kizárásához, és néhány klub már be is jelentette, hogy nem fogja támogatni a fővárosiak maradását.

A Rangers adósságai miatt februárban került csődeljárás alá, azóta pedig hivatalosan felszámolták a klubot, mivel nem tudta rendezni adósságait, és eladni sem sikerült az egyesületet. Így az egyik vevőjelölt, Charles Green meg tudta szerezni a klubot, amelyet újraalapított. Ebben a formában azonban a glasgow-i együttes nem indulhat automatikusan a skót Premier League-ben, ahhoz a többi résztvevő klub hozzájárulása is kell.

A Rangers is szavazhat saját sorsáról, de a bennmaradásához legalább kétharmados többség, azaz 8-4-es szavazatarány kell a 12 érintett klubtól. Ellenkező esetben a Third Divisionből, a skót ligarendszer negyedik szintjéről kellene újrakezdenie az együttesnek a szereplését, azaz jó időre elbúcsúzhatna BL-indulás lehetőségétől.

Ráadásul két klub, a Hearts és a Dundee United már be is jelentette, hogy nemmel fog voksolni a július 4-én tartandó szavazáson. Mindkét együttes szerint így lenne fair a többiekkel szemben, ugyanakkor Vlagyimir Romanov, a Hearts orosz tulajdonosa "futballmaffiáról" is beszélt közleményében, amely szerinte hozzájárult a Rangers és vele együtt a skót futball tönkretételéhez is, amiért a glasgow-iak büntetést érdemelnek.