Wimbledon

Babos Tímea friss tornagyőztessel, Jankovics Clijstersszel kezd

  • MTI-hatharom.hu

Három magyar játékos, Babos Tímea, Arn Gréta és Czink Melinda szerepel a női egyes főtábláján a hétfőn kezdődő wimbledoni nyílt teniszbajnokságon.

A nőknél a világranglistán jelenleg 69. Babos és 106. Arn kapott alanyi jogon helyet a 128-as elitmezőnyben, míg a 97. Czink a selejtezőből verekedte fel magát a főtáblára. Amikor a nevezési határidő lezárult, Czinket még alacsonyabban jegyezték a rangsorban, ezért kellett részt vennie a kvalifikációs küzdelmekben.

Ami az esélyeket illeti Babos Tímea képes meglepetéseket okozni, kellemest és kellemetlent egyaránt. A csupán 19 esztendős teniszező a nyitókörben azzal az amerikai Melanie Oudinnel játszik majd, aki a múlt héten a birminghami tornát megnyerte.

"Nem kaptam könnyű ellenfelet, hiszen Oudin éppen most nyert versenyt. Nem lesz könnyű mérkőzés, de már többször láttuk őt játszani" - nyilatkozta menedzsmentje tájékoztatása szerint a sorsolás után Babos, aki Birminghamben a páros versenyben győzött. - "Nyilván kitalálunk valamit a mérkőzésre, még alaposabban ki is elemezzük a játékát. Az elmúlt napokban nagyon sokat javultam annak köszönhetően, hogy végre jó pályákon tudtam készülni. Sokat edzettünk jó füvön, ezért sajnálom, hogy nem tudtam több meccset játszani ezen a héten Eastbourne-ben."

Babos februárban remek sorozatot produkált: Bogotában egészen az elődöntőig jutott, majd Monterreyben megszerezte pályafutása első tornagyőzelmét is. Ennek köszönhetően szépen haladt előre a világranglistán, ám utóbb megtorpant. Ugyanakkor a Hszie Szu-vejjel aratott múlt heti, birminghami párossikere biztató Wimbledonra nézve. Az angol nyílt bajnokságon Babos az olasz Alberta Briantival indul párosban, s az első fordulóban a negyedik helyen kiemelt orosz Marija Kirilenko, Nagyja Petrova kettőssel játszik.

Arn Gréta az utóbbi időben elég gyengécskén szerepel, rendre már az első fordulóban kiesik a versenyeken, ezért is lenne kellemes meglepetés, ha nyerni tudna a kazah Galina Voszkobojeva ellen az első körben. Vele ellentétben Czink Melinda az elmúlt hónapokban ismét remekül játszott, több nagyágyút - például a szlovák Daniela Hantuchovát - is legyőzött, füves borításon pedig még komolyabb ellenfél. Neki a svéd Johanna Larssont kellene megvernie a 64 közé jutásért. A torna negyedik magyarja, Marosi Katalin párosban indul a horvát Darija Jurakkal, s az első fordulóban a cseh Renata Voracova, Klara Zakopalova duó ellen lép pályára.

A csúcsjátékosok közül Marija Sarapova továbbra is bombaformában van. Imponáló játékkal diadalmaskodott a Roland Garroson, és ha nem jön közbe egy újabb sérülés, még sokáig ő lehet a világelső. A címvédő Petra Kvitová messze van a tavalyi formájától, de a cseh játékos bármikor képes megújulni, a volt világelső fehérorosz Viktorija Azarenka pedig most bebizonyíthatja, hogy nem volt véletlen az idei Australian Openen aratott diadala. Az amerikai Serena Williams - a mezőny kétségtelenül legjobb teniszezője -, ha egészséges és kellően motivált, begyűjtheti pályafutása 14. GS- és ötödik wimbledoni diadalát (2002, 2003, 2009, 2010).

Nővére, a kiemelés nélkül induló Venus Williams már a második fordulóban útját állhatja a harmadik kiemelt lengyel Agnieska Radwanskának, az első forduló legnagyobb harcát pedig a szintén kiemelés nélküli belga Kim Clijsters és a szerb Jelena Jankovics meccse hozhatja.