Mi lett velük?

12 éve nagyot alkottak, azóta szétszóródtak - I. rész

  • Bodnár Gergő

Az idei évet megelőzően az olasz labdarúgó válogatott legutóbb a 2000-es Európa-bajnokságon jutott tovább veretlenül a csoportkörből. A Dino Zoff vezette csapat a holland-belga közös rendezésű Eb-n egy igen emlékezetes döntőt játszhatott Franciaországgal, melyet hosszabbítás után veszített el. A 12 évvel ezelőtti csapatból még kilencen aktívak, igaz, senki nem szerepel Cesare Prandelli mostani keretében. Nézzük mi lett a 2000-es tornán ezüstérmet szerző csapat tagjaival!

Dino Zoff kapitány három kapussal utazott el az Eb-re, a Toldo-Antonioli-Abbiati trióból utóbbi ma is hétről-hétre véd a Milan csapatában. Christian Abbiati fiatal 22 éves kapusként került be az olasz válogatottba, igaz, a tornán egy percet sem védett. Akkor még "csak" nagy tehetségnek számított, és a Romával 2001-ben bajnoki címet nyerő Francesco Antoniolival együtt volt Toldo cseréje. A Cesena hálóőre - bármilyen meglepő - még mindig játszik. Antonioli 42 évesen - a Serie A legidősebb játékosaként - az előző idényben 30 mérkőzésen védett. Az akkori válogatott kezdő kapusa (Buffon kéztörésének is köszönhetően) Francesco Toldo volt. A Fiorentina és az Inter egykori kiválósága manapság Luigi Di Biagio segítőjeként az olasz U20-as válogatott kapusedzője.

A védelemben három még aktív labdarúgót találunk. A 2000-es Európa-bajnokságon még Lazio-játékosként a hátsó sor egyik vezére volt Alessandro Nesta. A 36 éves védő már az idei szezon végén bejelentette, hogy 10 év után távozik a Milantól és pályafutását valószínűleg az MLS-ben folytatja.

Nestához hasonlóan Gianluca Zambrotta is játszott - igaz, csak 12 bajnokin - az előző szezonban. A 2012-es évad végén a Milannal ezüstérmet szerző védő szerződését (mint Gattuso és Nesta esetében) nem hosszabbította meg piros-fekete klub. A hollandok elleni emlékezetes elődöntőben kiállított 35 éves játékos így szinte biztosan visszavonul.

Paolo Maldinit senkinek nem kell bemutatni. A Milan legendás kapitánya a 2009-es idény végén fejezte be pályafutását. A Milannal hétszeres bajnok és ötszörös BEK- illetve BL-győztes labdarúgóról mostanság kevesebbet hallani, de természetesen Maldini - aki a 2000-es Eb-n a Squadra Azzurra csapatkapitánya volt - nem szakadt el a labdarúgástól. Legutóbb egykori klubtársa, a PSG-nél dolgozó Leonardo szerette volna megnyerni, hogy vállaljon munkát Carlo Ancelotti mellett. De Maldini, mint korábban a Chelsea megkeresése esetén, visszautasította az ajánlatot.

A 2000-es együttes védelmében Gianluca Pessotto is alapembernek számított. A még mindig csak 41 éves korábbi remek balhátvéd jelenleg a Juventusnál dolgozik, az utánpótlás részleg szakmai vezetőjeként. Érdekes, Pessotto nevét mindenki a Juventushoz kapcsolja, azt azonban kevesen tudják róla, hogy 1995-ben épp a városi rivális Torinótól szerezte meg a Juve.

Szintén védőként szerepelt a tornán Paolo Negro, akire főleg a Lazióból emlékezhetünk. Negro január óta a Roma közelében található Zagarolo városka csapatánál edzősködik az olasz ötödosztályban. Az U21-es válogatott jelenlegi trénere, Ciro Ferrara is ott volt az ezüstérmes válogatottban, Angelo Di Livióhoz hasonlóan, aki Rómában üzemeltet egy focisulit, és a Sky, illetve a Dahlia Tv szakkommentátoraként dolgozik. Mark Iuliano főleg csereként kapott szerepet Zoff együttesében. A Juvéban 9 idényt lehúzó védő 38 esztendősen - egy kokainhasználatért kapott két éves eltiltás után - márciusban jelentette be a visszavonulását.

Nem szabad kihagyni a felsorolásból a 2006-os év aranylabdását, Fabio Cannavarót. A 12 évvel ezelőtti Európa-bajnokságra még Parma-játékosként utazó hátvéd, miután elhagyta Olaszországot, az Al-Ahliban húzott le egy szezont. Idén januárban a 38 éves védő az indiai bajnokságban szereplő Siliguri csapatához igazolt.

Sorozatunk második részében a szövetségi kapitány Dino Zoff mellett a középpályásokkal és a csatárokkal foglalkozunk majd.

EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!