London 2012

Phelps hét számban nevezett a hazai olimpiai válogatóra

  • MTI

Hét egyéni számban nevezett az amerikai úszók londoni olimpiára válogató versenyére a sportág első számú férfiversenyzője, Michael Phelps.

Phelps hét számban nevezett a hazai olimpiai válogatóra

A sokszoros világcsúcstartó, 14-szeres olimpiai és 26-szoros világbajnoki aranyérmes a Nebraska állambeli Omahában hétfőn rajtoló viadalon várhatóan 100 és 200 m gyorson, 100 és 200 m pillangón, 200 m háton, s a két vegyesen, 200 és 400 méteren indul - már ha a teljes programját teljesíti. Az olimpiai ezüstérmes Cseh László fő számának számító 400 vegyes startlistájára például azzal együtt iratkozott most fel, hogy korábban kijelentette: ezen a távon, mivel túlságosan is sok energiáját emészti fel, többé már nem indul világversenyen, így a londoni ötkarikás játékokon sem. Omahában kiderül, mennyire gondolta komolyan a "vegyesbúcsút".

Phelps amúgy az Egyesült Államok úszóinak a 2008-as pekingi olimpia előtti válogatóján kilenc számba nevezett, de csak ötben indult, azokban viszont diadalmaskodott. Aztán a kínai fővárosban - különleges világrekord gyanánt - nyolc aranyat gyűjtött be, ötöt egyéniben és hármat váltóban. Előtte, 2004-ben Athénban hatszor állhatott fel az olimpiai dobogó tetejére, s emellett van még két bronza is a görög fővárosban rendezett ötkarikás játékokról, összesen tehát 16-nál tart. Ha Londonban három medált szerez, minden idők abszolút legeredményesebb éremhalmozójává válik. E lajstromban az élen jelenleg a szovjet tornásznő, az 1956 és 1964 között - kilenc arannyal, öt ezüsttel és négy bronzzal - 18 olimpiai éremig jutott Larisza Latinyina áll.