Taktikai Zóna

Kassai árnyékában – meccselemzés, Anglia-Ukrajna

Kassaiék hibája miatt méltatlanul kevés szó esik a taktikáról ukrán-angol fronton, holott a házigazdák remekül játszottak.

Bár a meccs taktikai látlelete helyett inkább Vad II István hibájától hangos az európai szaksajtó, érdemes kissé áttekinteni a mérkőzésen történteket. Annál is inkább, mert ez a rissz-rossz angol csapat megint győzött, ezzel pedig régen látott magabiztossággal masírozott a negyeddöntőbe, egyenesen a focit hozzájuk hasonlóan jó érzékkel csaló olaszok karjaiba.

Pedig nem feltétlenül ennek szellemében indult a találka, az ukránok hatalmas elánnal estek neki a magukban szemmel láthatóan egy békés iksz reményét dédelgető angoloknak: gyorsak, motiváltak és magabiztosak voltak, pont, mint egy olyan csapat, amely hazai közönsége előtt győzelemmel akar Európa legjobb nyolc együttese közé jutni.


Az ukránok kétszer annyi passzal, gyilkos letámadással és egy ellehetetlenített angol jobboldallal kezdték a meccset - el lehet sütni a "nagy rössel" közhelyet.

A statisztika is remekül mutatja, Anglia gyakorlatilag csak elvétve tudott kiszabadulni saját tizenhatosáról az első öt percben: még a védők közötti passzolgatás is nagyon nehezen ment csak, hiszen az ukránok magasan hagyott védelmükkel agresszívan támadtak le, már a Devics-Milevszkij kettőssel kezdődően.

Különösen zavarba ejtő volt Milner játékon kívülisége, az angolok jobbszélsője gyakorlatilag légüres térben mozgott, a labdakihozatalokban annyit sem segített, mint egy háromlábú szék, cserébe pedig a fejpárbajokat sem tudta megnyerni. Pedig viszonylag sokat keresték a labdával a társak, nagyon úgy tűnt, hogy tudatosan hívta a játékot Selin oldalára Hodgsont, mivel úgy vélte, a Manchester City középpályása fizikai fölényben lehet az ukrán balbekkel szemben. Nem jött be neki, Selin gyakorlatilag leradírozta Milnert a pályáról.


Milner statisztikai lapján több a rossz, mint a jó megoldás: 7/8 elveszített fejpárbaj, 0/3 sikeres beadás.

Az érdekesebb dolgok így aztán az ellenkező oldali vonal mellett történtek, nyilván nem véletlenül, az ukránok és az angolok is inkább ezen területen erősebbek támadásban. A hazaiak elsősorban Huszev előretöréseiben bíztak, míg Hodgson terve az volt, hogy Young előbb betör az ukrán jobbfutó mögötti résbe, majd minél rövidebb úton Rooney-t hozza játékba.

A United balszélsőjének azonban sehogyan sem akartak sikerülni a dolgok, kár lenne tagadni, borzasztó formában van eddig az Eb-n, ezen a meccsen ráadásul hagyományosan remek védekezése is cserben hagyta. Látványosan nem tudott mit kezdeni a Huszev irányába küldött magas, erős keresztlabdákkal, kétszer is előfordult, hogy alászaladt egy ilyen fordításnak, máskor pedig későn foglalta el a pozícióját ahhoz, hogy futóversenyben bírja az iramot az ukránnal. Ashley Cole tehát viszonylag sokszor maradt egy az egyben Huszevvel, aminek végső soron az az eredménye lett, hogy az ukrán jobbhátvéd majdnem a teljes angol csapatnál több passzt továbbított a támadóharmadban.


Huszev volt az ukrán támadások motorja, 32 kapott passzának nagy része ráadásul "forintos" keresztlabdának minősült.

Youngnak egyébként sem megy könnyen a kontra-balfutó szerepe, az ő középre vágós, inverted winger szerepkörének ugyanis kifejezetten a labdabirtoklásra épülő, passzolós foci áll jól, arról nem is beszélve, hogy mivel többnyire a jobb lábát használja, úgy kell mögé a felfutó balhátvéd, mint egy falat kenyér. Hodgson szisztémája ezt nem teszi lehetővé, így viszont marad a szürkeség és a saját tizenhatos védelme, ami valljuk meg, sok látványosságot nem csempész a manchesteri szélső játékába.

Kár lenne elhallgatni, hogy Rooney vezetőgólja méretes potya eredménye, de az is igazságtalan lenne, ha csak és kizárólag Pjatov nyakába varrnánk az ukrán kiesést, hiszen két védő is eltakaríthatta volna az útból a nem különösebben veszélyes beadást.

A magyar játékvezetői team hibájáról sok helyen és még annál is többen mondták már el a véleményüket, ezekhez sokat hozzátenni nem lehet, hacsak annyit nem, hogy eleve lesről indult az akció, így voltaképp hatványozódik a hiba. Sajnos teljesen jogos a döntés miszerint Kassai nem vezethet több mérkőzést a kontinenstornán, a vezetőbírót ugyanis nem önmagában, hanem a csapatával, a segítőivel együtt szokás értékelni, a legutóbbi, kulcsfontosságú mérkőzésen pedig Erős Gábor és Vad II István is sorsdöntő, nehezen magyarázható hibát vétett.

Nehéz megmondani, hogy, ha (hozzáteszem, tévesen) megadják a gólt, az milyen befolyással lett volna a mérkőzés alakulására, de annyi bizonyos, hogy az angolok a franciák és a svédek ellen is nehezen heverték ki a bekapott gólt, így néhány meleg pillanatban biztosan lett volna részük. Pláne, mivel Blohin ezúttal is kiválóan meccselt, Sevcsenko papírforma behozatala mellett ugyanis Butko becserélésével párhuzamosan a remekül játszó Huszevet is közelebb vezérelte a kapuhoz. Kár, hogy ennek végülis kevés befolyása lett a mérkőzésére, az angolok magabiztosan, különösebb erőlködés nélkül tartották az ikszet, nem is csoda, ez a csapat gyakorlatilag erre és néhány pontrúgásra van kitalálva.

Kicsit olyan volt a mérkőzés, mintha az angolok lélekben már egy spanyolok elleni negyeddöntőre készülnének, 0-0-ra és tizenegyesekre játszva, mélyre ásott lövészárkokkal és puskatussal is harcoló középső középpályásokkal. Ennek fényében még az is lehet, hogy tulajdonképpen csalódás a csoport első helye és az olaszok elleni negyeddöntős randevú, hiszen egyrészt egy squadra azzurra elleni kiesést jóval nehezebben lehetne papírformaként tálalni otthon, másrészt az sem ördögtől való gondolat, hogy a spanyolok centrális, sok passzos, de kevéssé agresszív és direkt támadójátéka jobban fekszik az angoloknak, mint a Prandelli-féle 3-5-2. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy Hodgson gyakorlatilag csak 4-4-2-őt tud, az olyasmit pedig reggelire eszik a háromvédős rendszerek…

Az Eb-meccsekről szóló további elemzéseinket a Taktikai Zóna oldalán olvashatjátok.

EURO 2012
D-csoport, 3. forduló
Anglia-Ukrajna 1-0 (0-0)
Donyeck, 48 ezer néző, v.: Kassai Viktor
gólszerző: Rooney (48.)
sárga lap: Gerrard (73.), Cole (78.), illetve Tyimoscsuk (63.), Rakickij (74.), Sevcsenko (86.)
 
Anglia: Hart - Johnson, Terry, Lescott, Cole - Milner (Walcott, 70.), Gerrard, Parker, Young - Rooney (Oxlade-Chamberlain, 87.) - Welbeck (Carroll, 82.)
 
Ukrajna: Pjatov - Guszev, Hacseridi, Rakitszkij, Szelin - Jarmolenko, Timoscsuk, Konopljanka - Garmas (Nazarenko, 78.) - Miljevszki (Butko, 77.), Devics (Sevcsenko, 70.)

 

  • Csehország - Portugália 2012-06-21 20:45:00
  • Németország - Görögország 2012-06-22 20:45:00
  • Spanyolország - Franciaország 2012-06-23 20:45:00
  • Anglia - Olaszország 2012-06-24 20:45:00

 

EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!