EURO 2012

Hét meglepő dolog a csoportkör statisztikáiból

  • VNA

Kedden este véget ért a labdarúgó Európa-bajnokság csoportköre. Az alábbiakban néhány különlegességet gyűjtöttünk össze az eddig lejátszott találkozók kapcsán. Jó böngészést nektek!

A labdarúgó Eb-k történetében még sohasem fordult elő, hogy egy csapat úgy nyerje meg a csoportkört, hogy negatív a gólkülönbsége. Az oroszok elleni nyitányon 4-1-es vereséget szenvedő csehek most ezt a bravúrt hajtották végre, hiszen végül két győzelemmel, 4-5-ös gólkülönbséggel nyerték meg az A-csoportot, és jutottak be a negyeddöntőbe. Hasonlóra a világbajnokságokon is csak egyszer volt példa, akkor az 1990-es tornán Kamerun úgy nyerte meg a B-csoport küzdelmeit, hogy 3-5-ös gólkülönbsége volt. Számukra az utolsó fordulóban a szovjetek elleni 0-4 vitte át negatívba a gólkülönbséget.

Eddig remekül alakult a csoport a gólokat tekintve, hiszen a 24 összecsapás egyike sem hozott gólnélküli döntetlent. Hasonlóra az 1988-as Eb-n volt példa, akkor még 15 csoportmérkőzés zajlott le 0-0-s eredmény nélkül. A jelenlegi lebonyolítási forma 1996-os bevezetése óta rendre voltak unalmas meccsek a tornákon, így 1996-ban öt, 2000-ben három, 2004-ben négy, legutóbb pedig két találkozó zárult gól nélkül.

Sok a gól, remek a hangulat, jól alakul eddig az Európa-bajnokság - Fotó:daylife.com

A csoportkörben 60 gól született összesen, ez mindössze öttel kevesebb, mint a 2000-ben született 65 gólos rekord. A gólok közül 17 született fejjel, ami kimagasló eredmény, hiszen ez a találatok 28,3%-a. Érdekes az is, hogy a csoportkör során mindössze egyetlen büntetőt ítéltek (a görög Karagunisz kihagyta a lengyelek ellen), ami a jelenlegi Eb-lebonyolítási forma bevezetése óta a legkevesebb 11-est jelenti. Az egyenes kieséses szakaszban persze ez még jócskán megváltozhat.

A kieső svédeknél Zlatan Ibrahimovics két gólt is szerzett a tornán (a franciák elleni nem volt kutya), amellyel az Eb-k örökranglistáján is ott van az élmezőnyben. A hat gólos svéd támadót ugyanis már csak Michel Platini (9 gól) és Alan Shearer (7) előzi meg a rangsorban, rajta kívül pedig még Nuno Gomes, Thierry Henry, Patrick Kluivert és Ruud van Nistelrooy szerzett még hat Eb-gólt karrierje során. Egyben Ibra lett az első olyan játékos, aki három kontinenstornán is legalább két gólt tudott szerezni.

A legutóbbi Európa-bajnoksághoz hasonlóan a két házigazda most is kizuhant a csoportkörben. Bár az ukrán és a lengyel csapat is jól kezdte a tornát, végül mindketten búcsúztak, csakúgy, mint a 2008-as Eb-t rendező osztrák-svájci páros. Új rekordot hozott az Eb azzal is, hogy négy olyan csapat is búcsúzott a csoportkör után (Horvátország, Oroszország, Ukrajna, Dánia), amely az első mérkőzését megnyerte.

A címvédő spanyolok veretlenül jutottak tovább a C-csoportból, így immáron kilenc mérkőzésre nyújtották veretlenségi szériájukat az Eb-döntőkben. Amennyiben a franciák elleni negyeddöntőt is sikerrel veszik, akkor utolérhetik az eddigi rekordereket, korábban ugyanis Hollandia, az NSZK és Olaszország is összehozott egy-egy tíz mérkőzésből álló veretlenségi szériát.

Bár a portugálok klasszisa, Cristiano Ronaldo kapcsán rendre azt említik kritikaként, hogy a válogatottban nem tud vezéregyéniség lenni, most erre alaposan rácáfolt a Real Madrid klasszisa. A hollandok ellen lőtt duplája után ugyanis elmondhatja magáról, hogy ő az első portugál játékos, aki öt nagy világeseményen is gólt lőtt. „Cé” ugyanis a legutóbbi két Eb-n (2004, 2008) és vb-n (2006, 2010) is lőtt legalább egy gólt.

  • Csehország - Portugália 2012-06-21 20:45:00
  • Németország - Görögország 2012-06-22 20:45:00
  • Spanyolország - Franciaország 2012-06-23 20:45:00
  • Anglia - Olaszország 2012-06-24 20:45:00

 

EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!