NBA

Ez történt eddig a döntőben

Három mérkőzést játszottak le az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) döntőjéből, és jelen pillanatban a Miami Heat 2-1-re vezet az Oklahoma City Thunderrel szemben a négy nyert mérkőzésig tartó párharcban. Hogy mi történt eddig, és hogy mi várható ezután, megtudhatjátok, ha tovább olvastok!

Ugyan még csak három mérkőzést játszottak le az NBA idei döntőjében, abban már most biztosak lehetünk, hogy a 2012-es nem mindennapi fináléként vonul be a liga történelemkönyvébe.

Ami eddig történt…

Az első mérkőzésen nagyon gyengén startolt a Thunder, ám Duranték kiváló munkájának köszönhetően sikerült talpra állnia a csapatnak, így aztán a Thunder 105-94-re nyerte az első meccset, és ekkor még nem volt túl sok jel, ami arra mutatott volna, hogy az OKC bajban lehet a finálé során.

A második találkozón ismét gyengén kezdett a Thunder, és a Heat szűk nyolcpercnyi játék után már 18-2-re vezetett. Duranték ezt követően képtelenek voltak igazán megközelíteni a Miamit, ám a meccs végére majdnem összejött a bravúr, de érdekes módon a Heat jobban bírta a végjátékot.

A harmadik mérkőzésre a csapatok Miamiba utaztak, ahol az addigiakhoz képest a Thunder jobb első negyedet produkált, sőt, a félidőre egy pontra zárkózott. A harmadik játékrészben a vendégek már tíz ponttal is el tudtak húzni, ám a Heat ledolgozta hátrányát, sőt a végjátékra hétpontos előnnyel érkeztek Jamesék, amit még a sok hiba ellenére sem engedtek ki a kezükből.

Az eddigiek alapján azt kijelenthetjük, hogy két ugyanolyan, vagy legalább hasonló mérkőzést nem láthattunk.

Ami az eddigiek során kulcsfontosságú tényezőnek minősült…

A párharc eddigi három mérkőzése során több olyan dolgot is kiemelhetünk, amelyek önmagukban is nagyban befolyásolhatják a döntő alakulását, lássuk őket sorban!

Az első, és egyben legfontosabb tényező az nem más, mint a Thunder lassú kezdése. Duranték ugyanis valami iszonyatosan gyengék melegednek be, szinte képtelenek felvenni a mérkőzés ritmusát az elejétől kezdve. Ennek köszönhetően a Thunder az eddigi három mérkőzésen összesen 25 pont hátrányt szedett össze az első negyedek során, ami finoman fogalmazva is tarthatatlan ezen a szinten.

Ezen kívül az Oklahoma City másik nagy problémája Kevin Durant játéka, hiszen az első meccs kivételével az NBA háromszoros pontkirálya minden alkalommal a kipontozódás veszélye által fenyegetve játszott. Természetesen nem könnyű a Miami ellen védekezni, de ha komolyan gondolják a bajnoki címet Scott Brooksék, akkor erre bizony megoldást kell találniuk, ugyanis Durantet alapvetően képtelenek tartani a támadó térfélen, így ha több időt kapna, biztosan szorosabban alakulhatnának a mérkőzések. Egyébként erről a tényezőről nagyon sokat fognak még beszélni a szakértők, hiszen Durantnek az előző mérkőzésen a harmadik negyedben kellett leülnie, pont a legrosszabbkor, amikor tíz ponttal ment a Thunder, és akár a meccset is eldönthették volna.

Ha már szóba került Durant, akkor azt is meg kell említenünk, hogy a tengerentúli szakértők egyre többet foglalkoznak a Westbrook vs Durant „párharccal”, hiszen az irányító sokkal több dobást vállal, ám közel sem olyan hatékony, mint Durant. Scott Brooksnak valamit nagyon gyorsan ki kell találnia annak érdekében, hogy jól működjön együtt ez a két játékos, mivel Westbrook eddig 28/68-as, míg Durant 35/61-es mezőnybeli mutatót hozott össze, a különbség pedig ég és föld.

A Thunder problémáinak sora itt még nem ért véget, ugyanis James Harden gyakorlatilag árnyéka önmagának, szinte nem is emlékeztet arra a játékosra, akit idén az NBA legjobb hatodik emberének választottak, pedig egy igazán jó cserére nagy szüksége lenne az OKC-nek, erről akár a tavalyi bajnok Dallast is kérdezhetnénk…

Az egyetlen pozitív változás a Thundernél eddig talán az volt, hogy a második mérkőzésen mutatott pocsék festékbeli védekezését valahogy összerántotta a csapat, ám a jelek szerint, ahogy egy problémát megold Scott Brooks, rögtön jön a következő kettő.

A másik oldalon egyelőre kevesebb gondról beszélhetünk, talán azt azonban meg lehet említeni, hogy a csapat az utolsó percekben valahogy mindig botrányos hibákat követ el (elsősorban Wade), és bár eddig megúszta a Heat, mégis nagy kérdés, hogy meddig lehet ezt büntetlenül hagyni a másik fél részéről.

Wade-nek egyébként muszáj lenne javulnia, ugyanis eddigi 60 mezőnykísérletéből csak 25-öt tudott bedobni, ám a hátvéd szerencséjére rengeteget büntetőzhet, ami meg is látszik a pontszámain.

Ha már szóba  kerültek a büntetők, akkor azt is meg kell említenünk, hogy a Heat eddig sokkal több alkalommal állhatott oda a vonalra, mint ellenfele, és ha ezt így tudják folytatni Spoelstra fiai, akkor aztán végképp nehéz helyzetbe kerül a Thunder.

Ezen kívül még egy problémát kell megoldania Spoelstra mesternek, méghozzá azt, hogy a Heat egyrészt többet, másrészt pedig eredményesebben dobjon, már ami a középtávoliakat illeti. Ezt főleg Chris Boshnak kellene megoldania, aki gyakorlatilag a rémálom kategóriába tartozik a Thunder egyébként kiváló védelmével szemben, ugyanis ő halálos pontossággal képes dobni, és nem az a fajta erőcsatár, aki a palánk alatt brusztol.

A döntő kulcsát sokan a nagy nevek párharcában keresik, ám szerintünk eddig egyértelműen Shane Battier a mérleg nyelve, a veterán triplaspecialista ugyanis nagyon összeszedte magát, és eddig összesen 43 pontot szerzett, ráadásul úgy, hogy 15 hárompontos-kísérletéből 11-et berámolt.

Ezen kívül azt sem szabad elfelejtenünk, hogy LeBron James eddig a megszokottakkal ellentétben feltűnően jól játszik a döntőben (karrierje során bármit el lehetett róla mondani, talán csak ezt nem). Egyszerűen képtelen megremegni, és még a negyedik negyedekben sem tűnik úgy el, mint tavaly a Mavs ellen. Fejben nagyon rendben van James, ha így folytatja, akkor szinte biztosan eljut a bajnoki címig a csapat.

Hogyan nyerhetnék meg a döntőt?

Mindent egybevetve mindkét együttesnek lenne min javítania, ezeket ezúttal pontokban szedtük össze.

NBA, döntő
Mi kell a bajnoki címhez?
Oklahoma City Thunder
- Kevesebb szabálytalanság védekezésben, Durantnek főleg.
- Több passz Westbrooktól.
- James Harden találjon magára.
- Shane Battier-t nem szabad üresen hagyni.
- Kevesebb helyet engedni a Heatnek a palánk alatt.
Miami Heat
- LeBron James tartsa a formáját.
- Több középtávoli.
- Labdát Chris Boshnak!
- Shane Battier tartsa a formáját.
- Több labdaeladásra kényszeríteni Westbrookot.

A hét játékosa: Shane Battier (Miami Heat)

Ugyan nem ő a legeredményesebb játékos a döntő során, ám vitathatatlan tény, hogyha ő nincs, akkor a Miami sem került volna előnybe. Battier 15 triplakísérletéből 11-et bedobott, összesen eddig 43 pontot szerezve a párharc során. Eddig abszolút mértékig ő a döntő faktor, így a hét játékosa címet is ő kapja.