EURO 2012 szakértő

Az olaszok a csúcson, Balotelli a mélyben - Várhidi Péter

  • Göbölyös János

Jó ez az Eb! Nem túl magvas megállapítás, de a lényeg benne van. Alig volt langyos, ikszre kódolt találkozó, a csoportkör második fordulója után tizennégy csapatnak maradt kisebb-nagyobb esélye a továbbjutásra, s bár a színvonalat mindig lehet kritizálni, azzal talán a fanyalgók is egyetértenek, hogy nívósabbak a mérkőzések annál, mint ahogyan azt a kontinenstornáknak ebben a periódusában megszokhattuk.

Már eddig is egymást érték a ki-ki meccsek, pedig az egyenes kieséses szakasz csak ezután következik. Az A-csoport harmadik játéknapján fejreállt a tabella, az utolsókból elsők lettek, a halálcsoportnak nevezett B jelű kvartettben a zárónap előtt a nulla pontos hollandoknak is állt még a zászló, a spanyol-horvát-olasz trió hétfői fellépésén pedig szinte a lefújás pillanatáig mindhárom csapatnak rezgett a léc. Várhidi Péter szerint Cesare Prandelli válogatottja a jelenlegi összeállításában kihozta magából a maximumot, ennél többre már aligha lesz képes.

,,Annyival pontosítanám a véleményemet, hogy az olaszok többször bebizonyították már, ha túljutnak a csoportmérkőzéseken, a folytatásban bármire képesek, akár a döntőig menetelhetnek - nyilatkozta a hathárom.hu-nak a korábbi szövetségi kapitány. - Ez a csapat is megteheti, ehhez viszont most már több szerencse kell, mint tudás. Úgy érzem, az olaszok elérték a teljesítőképességük határát, nem elsősorban erőnléti szempontból, hanem a támadójátékuk hatékonysága okán. Az írek ellen megtörtént ugyan a váltás, azaz Di Natale kezdett Balotelli helyett, utóbbi aztán csereként egy csodálatos megmozdulás után gólt is szerzett, mégis úgy gondolom, hogy ez a siker egyáltalán nem volt meggyőző. Mert bár egyértelműen látszott a minőségi különbség a két csapat között, Pirlóék sokáig nem tudták növelni az előnyüket, mintha túlságosan a másik meccsre figyeltek volna, abban bíztak, hogy a spanyolok nyernek. Ez végül bejött, ám hiába törte fel a horvátok hátát a háló, a legnagyobb helyzet előttük adódott, benne volt a pakliban, hogy gólt szereznek, és ha mondjuk egy-egyre áll az a meccs, az olaszoknak három gól kellett volna a továbblépéshez. Szerintem a kettő sem volt benne a játékukban, nemhogy a három. Pedig csak akkor mondhatták volna el magukról, hogy ők mindent megtettek a negyeddöntőbe jutás érdekében. Így azért lehet bennük némi hiányérzet, még akkor is, ha most jó a sajtója a szövetségi kapitánynak és a válogatottnak".

Várhidi továbbra is a csatárhiányban látja az olaszok gyenge pontját, és ebbe szerinte Prandelli akár bele is bukhat.

Balotelli egy csodálatos góllal, majd egy elfojtott üzenettel tudatta Prandellivel, hogy szerinte a kezdőcsapatban a helye - Fotó: AFP

,,Szó nincs arról, hogy ezt várom, sőt, ha lehet ilyet mondani, az olasz futball áll hozzám a legközelebb, ugyanakkor azt érzem, hogy Prandelli komoly kritikákat is kaphat a torna végén, hiszen csatárposzton nincs megfelelő cseréje, és nem azért, mert nem található erre a feladatra jó futballista, akár a Serie A-ban is. Meggyőződésem egyébként, hogy az írek ellen azért hagyta ki a kezdőcsapatból Balotellit, mert az első két mérkőzésen nyújtott teljesítménye miatt sokan támadták őt. Hogy végül jól sült el a visszacsere, az nagyrészt a szerencsének köszönhető. Számomra egyébként megdöbbentő volt, amit a fiatal játékos a gólja után tett, azaz tett volna, ha hagyják. Bonucci gyorsan rátenyerelt a szájára, Balzaretti is eltakarta őt, hogy ne hallja, ne lássa senki, mit mond a kispad felé. Balotelliből nyilván a csereszerep miatti sértődöttség hozta ki ezt a viselkedést, így próbált üzenni Prandellinek. Ez a mentalitás elfogadhatatlan egy futballistától, pláne egy válogatott játékostól, aki a pályán nem csak a társait, a csapatát, hanem a hazáját is képviseli".

EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!