NBA

A Heat hibázott kevesebbet a harmadik meccsen, így náluk az előny

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) döntőjének harmadik mérkőzésére a csapatok 1-1-es állás mellett áttették székhelyüket Miamiba, ahol a Heat egy rengeteg hibával tarkított mérkőzésen 91-85-re nyerni tudott.

LeBron James és Nick Collison

Mivel az Oklahoma City Thunder elveszítette pályaelőnyét a döntő második mérkőzésén, ezért a csapatok 1-1-es állás mellett utazhattak Miamiba, ahol a harmadik találkozót rendezték vasárnap éjjel.

A találkozón a csapatok kiváló védekezést, valamint rengeteg hibát mutattak be, és végül a Miami Heat nyert 91-85-re. A Thundertől a döntő során már-már megszokottá vált, hogy az első negyedben az öltözőben ragadnak, és ez most sem volt másképp, ám ezúttal „csak” hat ponttal bukták el a nyitó játékrészt. Ezt követően aztán elkezdett zárkózni a vendégcsapat, amelynek az lett az eredménye, hogy egy triplaváltást követően az együttesek 47-46-os Heat előnynél vonulhattak nagyszünetre. A második félidő elején aztán beindultak Duranték, akik a szünet után hat perccel már tíz pontos előnyben voltak, ám a liga háromszoros pontkirálya csakúgy, mint az első találkozón, ezúttal is faultgondokkal küzdött, hiszen már ekkor begyűjtötte negyedik személyijét. Durant hiányát aztán kíméletlenül kihasználták a hazaiak, akik 22-21-re nyerték ezt a negyedet. A záró játékrészben aztán nagyon sokáig szorosan alakult az állás, majd nem sokkal a vége előtt a Heat már hét ponttal is vezetett, de Dwyane Wade kétszer is hibázott: egyszer a saját térfelén adta el a labdát, majd dobást rontott, így Westbrook révén akár egyenlíthetett is volna a Thunder, ám az irányító kihagyta a bemelegítő dobás-jellegű triplát. A mérkőzés végén aztán a vendégek már képtelenek voltak betalálni, míg a Heat büntetőkkel növelte előnyét, így Jamesék 91-85-re nyerték a döntő harmadik találkozóját.

Mindkét együttes kiváló védekezést mutatott be, így az igazán kimagasló egyéni teljesítmények elmaradtak, ám így sem panaszkodhatnak az NBA-rajongók. Hazai oldalon LeBron James 29 ponttal és 14 lepattanóval a csapata legjobbja lett, de Dwyane Wade sem játszott rosszul, aki 25 egységet termelt, ám ő 22 mezőnykísérletből csak nyolcat tudott értékesíteni. A Miami nagy hármasából ezúttal Chris Bosh nagyon kilógott, hiszen az első negyed elején még 3/4-es mutatóval hat ponttal állt, ám az utolsó nyolc dobásából egyet sem tudott betalálni, így aztán tíz egységgel zárt. A másik oldalon Kevin Durant ismét kiválóan játszott, hiszen 25 pontot termelt, ám óriási balszerencséjére a bírók megint sok személyit fújtak be neki. A Thunder másik ásza, Russel Westbrook 19 ponttal zárt, ám az igazi csalódást mégis az a James Harden okozta, aki 2/10-es mezőnymutatójával mindössze kilenc pontig jutott.

A párharcot tekintve nyugodtan kijelenthetjük, hogy két hasonló találkozót még nem játszott egymással a két csapat, és mindkét együttes teljesítménye nagyon hullámzó. A helyzeti előny a Heatnél van, de ilyen kiegyensúlyozatlan játék mellett még így is nehéz megítélni a sorozat kimenetelét. A Thunder előző mérkőzésen tapasztalt festékbeli védekezési problémái ugyan a meccs elején még felütötték fejüket, ám szépen lassan kiküszöbölték őket Duranték. Ezzel szemben James Harden továbbra is nagyon gyengén játszik, sőt, a csapat ezúttal rengeteg hibát is elkövetett. Két alkalommal tripladobás közben szabálytalankodtak Ibakáék (igaz, ilyen volt a másik oldalon is), valamint volt pár felesleges labdaeladás is, például a végjátékban időkérés után Sefolosha egy az egyben odaadta Wade-nek a labdát.

A másik oldalon James a végjátékban sokkal keményebben védekezett Duranten, és ha a Király ezt állandósítani tudná, akkor bizony nagyon nehéz helyzetbe hozná a Thundert. A Heat ma sokat köszönhet a büntetőzésének is, hiszen a csapat 31/35-ös mutatót hozott össze a vonalról, míg ugyanez a statisztika a másik oldalon 15/24 volt. Ez a nem mindennapi eltérés Scott Brooksnak is feltűnt: „Kevinnek négy személyije volt, túl sokszor szabálytalankodtunk. Ők 35 alkalommal állhattak oda a vonalra, mi pedig csak 24-szer. Sokkal jobban kell védekeznünk, lehetőleg faultok nélkül."

A jelek szerint tehát a Miami tűnik élesebbnek, mivel a Thundernél ahogy egy problémát megoldanak, máris ott van helyette kettő újabb, ám Durantéket még most sem szabad leírni, hiszen álltak már fel ettől sokkal rosszabb helyzetből, ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy még ilyen gyatra produkció mellett is meccsben tudtak lenni.

NBA
Rájátszás, 43. játéknap
Miami Heat-Oklahoma City Thunder 91-85