EURO 2012

Németország csoportgyőztes, Ronaldo Portugáliát is továbblőtte

Az Európa-bajnokság B csoportjának utolsó fordulójában a torna előtt az egyik favoritnak tartott Hollandia egyetlen percig sem állt továbbjutásra, az eddig betliző Cristiano Ronaldo viszont magára talált. Németország hozta a kötelezőt, így hibátlanul lett csoportgyőztes, Portugália pedig a második helyen jutott tovább.

A németek nagyon belekezdtek, semmit sem akartak a véletlenre bízni: már a meccs elején két gólhelyzetük adódott. Saját térfelükön támadták le a dánokat. Müller a 6. percben ordító helyzetben hat méterről lőtte Andersen kezébe a labdát. A németek uralták a pályát, de nem sikerült betalálniuk a hálóba. Csaknem húsz perc elteltével a válogatottban centenáriumi fellépését ünneplő Lukas Podolski megszerezte a vezetést, az Arsenalhoz szerződött kölni csatár pályafutásának 44. gólját szerezte a nemzeti együttesben: Müller a jobb oldalon ment az alapvonal felé, majd laposan középre adott, ahol Podolski érkezett. (0-1)

A német öröm csupán öt percig tartott, mivel egy jobb oldali szöglet után a hosszúról fejelte vissza a labdát Bendtner, középen pedig Krohn-Dehli, a mezőny egyik legkisebb embere fejelt Neuer kapujába. (1-1)

A hátralévő időben a Löw-alakulat többet támadott, de a dánoknak is volt néhány veszélyes akciójuk.

Az élvezetes első félidő és a szünet után egy kicsit visszafogottabbak lettek a csapatok, Dánia a vezetést is megszerezhette volna, ám Jakob Poulsen nem tudta értékesíteni az adódó helyzetét Bendtner passza után a kapufát találta el.

A találkozó hátralévő részében a német együttes nagy fölényben játszott, a mérkőzés viszont ellaposodott. Tíz perccel a lefújás előtt Özil egy kontránál a bal oldalról rosszul passzolt Klose elé, de a hosszún Jakob Poulsen nem figyelt, így Bender érkezhetett mellette, és ő higgadtan a jobb alsóba passzolt. (1-2) Ezzel végleg eldőlt az összecsapás és a továbbjutás sorsa.

EURO 2012
B csoport, 3. forduló
Németország-Dánia 2-1 (1-1)
Lviv, 32 990 néző, v.: Carlos Velasco Carballo (spanyol)
gólszerzők: Podolski (19.), Bender (80.), illetve Krohn-Dehli (24.)
 
Németország: Neuer - Bender, Badstuber, Hummels, Lahm - Schweinsteiger, Khedira - Müller (Kroos, 84.), Özil, Podolski (Schürrle, 64.) - Gomez (Klose, 74.)
 
Dánia: Andersen - Jacobsen, Kjaer, Agger, J. Poulsen (Mikkelsen, 82.) - Eriksen, Poulsen, Kvist, Zimling (C. Poulsen, 79.), Krohn-Dehli - Bendtner

Cristiano Ronaldo örül a Hollandia ellen szerzett góljának az Európa-bajnokságon 2012-ben.

A továbbjutás érdekében kétgólos győzelmi kényszerrel pályára lépő vb-ezüstérmes hollandok nagy lendülettel kezdték a találkozót, s próbálkozásaik már a 9. percben eredményre vezettek Van der Vaart lövése révén. Ekkor Robben szokás szerint jobbról húzott befelé, de ezúttal nem lőtt, hanem passzolt, van der Vaart pedig 18-20 méterről kilőtte a portugál kapu jobb oldalát. (0-1)

Ezt követően viszont a vezetés mintha éppen őket zavarta volna meg, így a portugálok átvették a játék irányítását, noha a narancsmezeseknek ez az eredmény sem felelt meg. A Ronaldo által vezetett portugálok sorra dolgozták ki a helyzeteket, a Real Madrid sztárja egy ízben a kapufát találta el, aztán a sokadjára már nem hibázott, a 28. percben lépett ki középen Joao Pereira passzával, tolt egyet a labdán, és laposan Stekelenburg kapujába lőtt, így 1-1-es döntetlennel vonulhattak öltözőbe a csapatok.

A folytatásban az együttesek eleinte sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek a biztonságra, így kevesebb lehetőség adódott, és az iram is visszaesett. Ahogy múlt az idő, úgy kellett egyre többet kockáztatniuk a hollandoknak, de fölényük meddőnek bizonyult, a portugálok gyors ellentámadásai sokkal veszélyesebbek voltak, s egy ilyen akció végén Ronaldo második találatával el is döntötte a meccs sorsát, egyúttal csapata továbbjutását: egy kontránál Nanitól kapott jó labdát, a bal oldalon visszafelé cselezett, majd a jobb alsóba lőtt. (2-1)

A szeptemberben rajtoló világbajnoki selejtezősorozatban a magyarokkal azonos csoportban szereplő hollandok küzdöttek ugyan a becsületpontjukért, de csak kapufáig jutottak, így - meglepetésre - három vereséggel búcsúztak a kontinenstornától.

EURO 2012
B csoport, 3. forduló
Portugália-Hollandia 2-1 (1-1)
Harkiv, 35 ezer néző, v.: Rizzoli (olasz)
gólszerzők: Ronaldo (28., 74.), illetve Van der Vaart (11.)
sárga lap: Pereira (90.), illetve Willems (51.), Van Persie (69.)
 
Portugália: Rui Patricio - Pereira, Bruno Alves, Pepe, Coentrao - Raul Meireles (Custodio, 72.), Veloso, Moutinho - Nani (Rolando, 87.), Postiga (Oliveira, 64.), Ronaldo
 
Hollandia: Stekelenburg - Van der Wiel, Vlaar, Mathijsen, Willems (Afellay, 68.) - Van der Vaart, De Jong, Sneijder, Robben - Huntelaar, Van Persie
EURO 2012
A B csoport végeredménye
    M GY D V RG KG P
1. Németország 3 3 0 0 5 2 9
2. Portugália 3 2 0 1 5 4 6
3. Dánia 3 1 0 2 4 5 3
4. Hollandia 3 0 0 3 2 5 0

 

 

 

 

 

 

 

Élő közvetítésünk

A B csoport utolsó fordulójában elsősorban a Portugália-Hollandia mérkőzést követjük figyelemmel, de természetesen a Dánia-Németország meccs legfontosabb eseményeiről is beszámolunk háttérszínnel kiemelve.

Mindkét mérkőzésnek vége, Németország csoportelsőként, Portugália csoportmásodikként jutott tovább!

90+4. perc: Huntelaar kapott labdát a bal oldalon, de kicsit messze pattant tőle, Pepe közbenyúlt, és a csatárról pattant Rui Patrícióhoz a labda.

90. perc: Ronaldo a második kapufáját lőtte a mérkőzésen.

89. perc: Van Persie lépett ki középen, de méterekkel a kapu mellé lőtt a védők szorításában.

87. perc: A portugálok harmadszor is cseréltek, a szélső Nani helyett a hátvéd Rolando állt be.

83. perc: Van der Vaart villant a szinte már csak lézengő hollandok részéről, de a kapufát találta el.

Eldőlni látszik tehát minden, kevesebb mint 10 perccel a rendes játékidők vége előtt Németország hibátlan csoportgyőzelemre, Portugália pedig szintén továbbjutásra áll.

GÓÓÓL! Újra vezetnek a németek! Özil egy kontránál a bal oldalról rosszul passzolt Klose elé, de a hosszún Jakob Poulsen nem figyelt, így Bender érkezhetett mellette, és ő higgadtan a jobb alsóba passzolt. (1-2)

79. perc: Nelson Oliveira egy szöglet utáni kavarodásnál közelről kotorta kapura a labdát, Stekelenburg fogta a játékszert.

Egyelőre sok minden nem változott, Németország és Portugália áll továbbjutásra. A németek 7 ponttal lennének elsők, a portugálok 6-tal másodikok.

74. perc: GÓÓÓL! Vezet Portugália! Cristiano Ronaldo duplázott. Szerepet cseréltek Nanival, ezúttal ő adta a passzt egy kontránál, Ronaldo a bal oldalon visszafelé cselezett, majd a jobb alsóba lőtt. (2-1)

73. perc: Paulo Bento második cseréjével Custódiót küldte Raul Meireles helyett.

72. perc: Cristiano Ronaldo ment el a bal szélen, az alapvonaltól laposan a hosszúra passzolt, gyakorlatilag gólpasszt adott Naninak, de ő erőből laposan lőtt, Stekelenburg pedig odaért, és hatalmasat védett.

A Dánia-Németország találkozón a németek visszavették az irányítást, a csereként Podolski helyett beállt Schürrlének volt is egy nagy helyzete, balról lőtt laposan, Andersennek nagyot kellett védenie.

67. perc: Cserélt Bert van Marwijk helyett is, a balhátvéd Willems helyett a szélső Afellayt küldte be.

66. perc: Kontrát vezettek a portugálok, Ronaldo ment fel a bal szélen, a középen érkező Coentraóhoz passzolt, aki egy csel után tizenhatról lőtt, Stekelenburg azonban bravúrral védett.

64. perc: A portugálok cseréltek, Hélder Postiga helyett Nelson Oliveira állt be a középcsatár posztjára.

60. perc: Portugál szöglet után nem tudtak felszabadítani a hollandok, Ronaldo középre lőtte a labdát, Postiga a kapuba belsőzött, de lesen volt.

A másik mérkőzésen a szünet óta inkább a dánok veszélyeztettek, egy szép egyérintős akció végén, Bendtner passza után Jakob Poulsen a kapufát is eltalálta.

53. perc: Kis holland szöglet után Sneijder ívelt be, Vlaar tisztán fejelt, de kapu fölé.

48. perc: Szöglet után Moutinho elé került a labda a tizenhatoson kívül, nagyon rosszul találta el.

46. perc: Mindkét pályán elkezdődött a második félidő, a portugál-holland meccsen Ronaldóé volt az első lehetőség, de elszórakozta.

Ahogy már korábban is írtuk, jelen állás szerint 7 ponttal Németország lenne a csoportgyőztes, Portugália és Dánia 4-4 pontos lenne, közöttük az egymás elleni eredmény döntene előbbiek javára. Hollandia 1 ponttal esne ki.

A németek alapvetően irányítják a Dánia elleni mérkőzésüket, de a skandinávoknak is vannak veszélyes villanásaik. A szélekről sok veszélyes labdát lőtt be Németország, az egyik ilyenből vezetést is szereztek, a félidő vége felé azonban egy kicsit már dekoncentráltnak tűntek. A dánok is leginkább a széleken, közülük is inkább Krohn-Dehli oldalán tudtak megindulni. A hollandokat elintéző szélső azonban most egy jó szögletvariáció után egyenlített.

A hollandoknak legalább két góllal nyerniük kellene Portugália ellen, hogy egyáltalán legyen esélyük a továbbjutásra, és ennek megfelelően támadóbbá is tette a felállást van Marwijk szövetségi kapitány. Azonban csapata ugyanolyan statikusan játszott, mint a korábbi mérkőzésein. Ennek ellenére van der Vaart átlövésével vezetést szerzett, amit azonban Cristiano Ronaldo gyorsan kiegyenlített. Ráadásul a portugáloknak ez után is bőven voltak helyzeteik, Hollandia nem nagyon mutatott semmit. A védelmük gyakorlatilag minden poszton megbontható volt. Nem véletlenül ragaszkodott korábban a kapitányuk a két védekező középpályáshoz.

A Dánia-Németország meccsen is beköszöntött a szünet.

45. perc: Vége az első félidőnek a Portugália-Hollandia mérkőzésen.

41. perc: Cristiano Ronaldo a bal oldalon cselezgetett van der Wiellel szemben, majd gyengén lőtt a kapu mellé.

Hollandia a gólja óta gyakorlatilag nincs meccsben, és legalább két találatra lenne még szüksége, hogy esélye legyen a továbbjutásra. Nem látunk sok esélyt...

38. perc: Meireles a jobb oldalról végzett el szabadrúgást a sarok közeléből, nem sokkal tekert a kapu fölé.

35. perc: Ronaldo ezúttal szöglet után fejelt a kapu fölé. Nagyon aktív a portugál csapatkapitány.

33. perc: Cristiano Ronaldo távoli, középre tartó lövését nehezen, de védte Stekelenburg.

30. perc: Nani kapott labdát a holland tizenhatos előtt, laposan lőtt a bal alsóra, de tévedett úgy egy métert.

Ez volt Cristiano Ronaldo első gólja az Eb-n, amivel továbbjutásra áll csapata, mivel jelen állás szerint ugyanúgy 4 pontos lenne, mint Dánia, és az egymás elleni eredmények a luzitánoknak kedveznének.

28. perc: GÓÓÓL! Egyenlítettek a portugálok is! Cristiano Ronaldo lépett ki középen Joao Pereira passzával, tolt egyet a labdán, és laposan Stekelenburg kapujába lőtt. (1-1)

Mivel a dánok egyenlítettek, újra ők állnak továbbjutásra Németországgal együtt.

GÓÓÓL! Egyenlítettek a dánok! Egy jobb oldali szögletet a hosszúról fejelt vissza Bendtner, középen Krohn-Dehli, a mezőny egyik legkisebb embere fejelt Neuer kapujába. (1-1)

23. perc: Jobb oldali beadás után Ronaldo keményen fejelt kapura, Stekelenburg nagyot védett.

20. perc: Robben ezúttal lőtt a befelé cselezése után, van Persie-t találta el.

18. perc: A szöglet után Meireles elé került a labda, ő az oldalhálóba lőtt.

18. perc: Van der Wiel hátratett labdája pontosan Moutinhót találta meg, aki kilépett, de Stekelenburg szögletre mentette a lapos lövését.

GÓÓL! Csak le kellett írni, hogy nem volt gól, vezetnek a németek! Müller a jobb oldalon ment az alapvonal felé, majd laposan középre adott, ahol a 100. válogatott meccsét játszó Podolski érkezett, aki belőtte a labdát. (0-1)

Nem hozott gólt a dán-német meccs első negyedórája, és helyzetek is inkább csak az első tíz percben voltak. A németek részéről Müller előbb távolról lőtt fölé, majd hat méterről kotort kapura egy elé került labdát, de Andersen nagy bravúrral leért, és védeni tudott. A dánok oldaláról Bendtner fejese jelentett némi veszélyt, de Neuer védeni tudott.

16. perc: Cristiano Ronaldo indult meg a bal oldalon, Vlaar mellett befelé cselezett, majd a jobb alsóra lőtt, de a kapufa külső szélét találta el.

Ezzel az eredménnyel Hollandia még mindig kiesésre áll, a másik meccs döntetlenje miatt Németország és Dánia áll továbbjutásra.

9. perc: GÓÓÓL! Vezet Hollandia! Robben szokás szerint jobbról húzott befelé, de ezúttal nem lőtt, hanem van der Vaarthoz passzolt, aki 18-20 méterről kilőtte a portugál kapu jobb oldalát. (0-1)

8. perc: A szöglet után Hélder Postiga ütközött Stekelenburggal, így szabadrúgást kaptak a hollandok.

7. perc: Ronaldo végzett el szabadrúgást 40 méterre a holland kaputól, a sorfalról pattant szögletre a labda.

4. perc: Jobb oldali beadás ment el centikkel Huntelaar feje felett, a hosszún pedig Sneijder lőtt a nézőtérre.

3. perc: Sneijder lőtte be a dán kapu elé a labdát, amiről Huntelaar lemaradt, így veszélyesen pattant, de Andersen összeszedte.

1. perc: Portugália kezdte a mérkőzést Harkivban Hollandia ellen.

20:42 - Joachim Löw csak egy helyen változtatott a német kezdőcsapaton, Boateng eltiltása miatt Bendert állította jobbhátvédbe, azaz annak ellenére nagyon komolyan veszi a mérkőzést, hogy szerencsés esetben akár egy vereséggel is továbbmehetnek.

20:40 - A portugál-holland párharcok 1991 óta nem hoztak németalföldi sikert. Azóta Portugália ötször legyőzte mostani ellenfelét, és háromszor döntetlent játszottak a csapatok.

20:35 - Bert van Marwijk kénytelen volt változtatni a holland válogatott összeállításán, egyik védekező középpályását feladta, hogy van der Vaartot pályára küldhesse, és az eddig keveset mutató Afellay helyett is betette Huntelaart, aki így egyszerre lesz pályán van Persie-vel.

EURO 2012
B-csoport lehetséges továbbjutói
Németország továbbjut, ha
- legalább pontot szerez Dánia ellen, mert ekkor mindenkinél több pontja lesz.
- kikap Dániától, és Hollandia legyőzi Portugáliát vagy azon a mérkőzésen döntetlen születik, mert a holland-portugál kettősnél még így is több pontja lesz.
- 3-2-re kap ki Dániától, és Portugália legyőzi Hollandiát, mert ekkor a német, dán, portugál hármas holtversenyben azonos lesz az egymás elleni mérkőzéseken elért gólkülönbség, a dánok több rúgott góllal csoportelsők lesznek, az egyaránt 3-3 egymás elleni meccseken lőtt góllal álló németek és portugálok között pedig az egymás elleni eredmény (1-0) dönt Gomezék javára.
- legalább három gólt lőve egy góllal kap ki Dániától, és Portugália legyőzi Hollandiát, mert ekkor a német, dán, portugál hármas holtversenyben az egymás elleni mérkőzéseken szerzett több góllal megelőzi Cristiano Ronaldóékat.
 
Portugália továbbjut, ha
- legyőzi Hollandiát, és Németország legalább pontot szerez Dánia ellen, mert ekkor pontszámban megelőzi a dánokat és a hollandokat is.
- legyőzi Hollandiát, és Dánia legalább két góllal legyőzi Németországot, mert ekkor a német, dán, portugál hármas holtversenyben az egymás ellen elért gólkülönbségben Németország a harmadik helyre szorul.
- legyőzi Hollandiát, és Dánia 1-0-ra vagy 2-1-re legyőzi Németországot, mert ekkor a német, dán, portugál hármas holtversenyben szintén Németország szorul a harmadik helyre az egymás elleni mérkőzéseken elért gólok száma alapján.
- döntetlent ér el Hollandia ellen, és Dánia nem győzi le Németországot, mert ekkor legalább az egymás elleni eredményekkel megelőzi Dániát.
- 1-0-ra kikap Hollandiától, és Németország legyőzi Dániát, mert ekkor a holland, dán, portugál hármas holtversenyben Hollandia lesz az utolsó az egymás elleni mérkőzéseken szerzett gólok száma alapján, Portugália pedig Dániát a teljes holtverseny utáni újabb összevetésben az egymás elleni eredmények alapján előzi meg.
- legalább egy gólt lőve egy góllal kap ki Hollandiától és Németország legyőzi Dániát, mert ekkor a holland, dán, portugál hármas holtversenyben az egymás elleni mérkőzéseken szerzett gólok száma alapján a legelőrébb végez.
 
Dánia továbbjut, ha
- legyőzi Németországot, és Hollandia legalább pontot szerez Portugália ellen, mert ekkor a holland-portugál kettőst pontszámban megelőzi.
- legalább két góllal legyőzi Németországot, és Portugália legyőzi Hollandiát, mert ekkor a német, dán, portugál hármas holtversenyben az egymás elleni mérkőzéseken elért gólkülönbségben a legjobb lesz.
- 1-0-ra vagy 2-1-re legyőzi Németországot, és Portugália legyőzi Hollandiát, mert ekkor a német, dán, portugál hármas holtversenyben Németország szorul a harmadik helyre az egymás elleni mérkőzéseken szerzett gólok száma miatt.
- döntetlent játszik Németország ellen, és Hollandia legyőzi Portugáliát, mert ekkor a holland-portugál kettőst pontszámban megelőzi.
 
Hollandia továbbjut, ha
- legalább két góllal legyőzi Portugáliát, és Németország legyőzi Dániát, mert ekkor a holland, dán, portugál hármas holtversenyben az egymás elleni mérkőzéseken elért gólkülönbség alapján a legelőrébb végez.
EURO 2012
B csoport, 3. forduló
Portugália-Hollandia
Metaliszt Stadion, Harkiv, vezeti: Nicola Rizzoli (olasz)
 
Portugália: Rui Patrício - Joao Pereira, Bruno Alves, Pepe, Fábio Coentrao - Raul Meireles, Miguel Veloso, Joao Moutinho - Nani, Hélder Postiga, Cristiano Ronaldo
Cserejátékosok: Eduardo, Beto, Ricardo Costa, Rolando, Miguel Lopes, Custódio, Quaresma, Rúben Micael, Hugo Viana, Hugo Almeida, Nélson Oliveira, Varela
 
Hollandia: Stekelenburg - van der Wiel, Vlaar, Mathijsen, Willems - N. de Jong, Van der Vaart - Robben, van Persie, Sneijder - Huntelaar
Cserejátékosok: Vorm, Krul, Heitinga, Bouma, Boulahrouz, van Bommel, Schaars, Strootman, Kuyt, L. de Jong, Narsingh, Afellay
EURO 2012
B csoport, 3. forduló
Dánia-Németország
Lviv Aréna, Lviv, vezeti: Carlos Velasco Carballo (spanyol)
 
Dánia: Andersen - Jacobsen, Kjaer, Agger, s. Poulsen - Kvist - Eriksen, J. Poulsen, Zimling, Krohn-Dehli - Bendtner
Cserejátékosok: Lindegaard, Schmeichel, Bjelland, Okore, Wass, C. Poulsen, Schöne, Silberbauer, Kahlenberg, Rommerdahl, Pedersen, Mikkelsen
 
Németország: Neuer - Bender, Hummels, Badstuber, Lahm - Khedira, Schweinsteiger - Müller, Özil, Podolski, Gomez
Cserejátékosok: Wiese, Zieler, Schmelzer, Höwedes, Mertesacker, Gündogan, Schürrle, Kroos, Götze, Reus, Klose
EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!