Motorsport

Gyutai Adrián parádézik az Alpok-Adria Bajnokságban

  • B. Molnár László

Folytatta 2012-es remeklését a MetalCom-Adrenalin H-Moto Team ifjú tehetsége, az Alpok-Adria Bajnokság 125 GP pontversenyét toronymagasan vezető Gyutai Adrián. A 21 éves motoros a hétvégén egyik kedvenc pályáján, Rijekában sem talált legyőzőre: az idei negyedik futamon a harmadik rajtelsőség után a harmadik futamgyőzelem és a harmadik leggyorsabb kör is meglett. Miután közvetlen vetélytársai kihagyták ezt a versenyt, így Adrián előnye immár 56 pontra nőtt, és a bajnokság majd felénél már elérhető közelségbe került számára az összetett bajnoki cím megszerzése.

Eddig fantasztikusan szerepel a MetalCom-Adrenalin H-Moto Team a 2012-es esztendőben: a csapat élversenyzője, Győrfi Alen a Superbike világbajnokság Superstock 1000-es sorozatában a 15. helyen áll összetettben, addig a csapat másik versenyzője, Gyutai Adrián a negyedik versenyen a harmadik futamot is megnyerte az Alpok-Adria Bajnokság 125 GP kategóriában, és már 56 pontra növelte az előnyét összetettben.

Ráadásul most egyik kedvenc pályáján, Rijekában bizonyította a 21 éves motoros, hogy idén szinte legyőzhetetlen, legyen szó időmérőről, vagy éppen versenyről. Vetélytársai megszorítani sem tudták, és idén már a harmadik mesterhármasát – pole pozíció, futamgyőzelem és leggyorsabb kör – érte el Közép- és Kelet-Európa legnívósabb nemzetközi sorozatában. A tehetséges versenyző elárulta, fantasztikus érzés a dobogón állva hallgatni a magyar Himnuszt, és bízik abban, hogy idén lesz még része bőven hasonlót átélni.

Gyutai Adrián az Alpok-Adria Bajnokság rijekai futamán 2012-ben.

"Miután kihagytam a szabadedzéseket, a szombat délelőtti időmérőn használt beállításokkal rajtoltam el. A sivatagi forróság, a 36 fok rendesen próbára tette az egész mezőnyt, a gumik túlmelegedtek. Elmondhatatlanul boldog vagyok, ugyanis az egyik kedvenc pályámon is nyerni tudtam, és megint eljátszották a tiszteletemre a magyar Himnuszt. Ezt az érzést sosem fogom megunni. A harmadik futamgyőzelmemmel már 56 pont az előnyöm összetettben, így egyre közelebb vagyok az álmom beteljesítéséhez" – fogalmazott Gyutai Adrián.

Nagyon elégedett volt versenyzője teljesítményével a MetalCom-Adrenalin H-Moto Team tulajdonosa is, aki szerint az eddigi futamokon egyértelműen kiderült, hogy Adrián kimagaslik ebből a mezőnyből.

"Noha bíztunk abban, hogy Adrián idén képes lesz megnyerni az Alpok-Adria Bajnokság 125 GP kategóriáját, arra természetesen nem számítottunk, hogy ennyire kimagaslik majd a mezőnyből. Szinte már most, négy verseny után kijelenthető, hogy amennyiben nem sérül meg komolyan Adrián, akkor megvan a bajnoki cím, ugyanis az eddig tapasztaltak alapján szinte elképzelhetetlen, hogy az 56 pontos előnye ne legyen elég az összetettbeli elsőséghez. Persze az lenne az igazi, ha a Hungaroringhez való kötődésünk miatt szeptember elején, a mogyoródi pályán avatnák bajnokká" – közölte Kelemen Krisztián.

Természetesen más magyar versenyzők is indultak a MetalCom-Adrenalin H-Moto Team versenyzőjén kívül az Alpok-Adria Bajnokság rijekai futamán. A 21 éves motoros futamgyőzelme mellett – ami a hétvége eddigi legjobb magyar teljesítménye – a szintén a 125 GP kategóriában induló Csányi Gergő a második, míg a Superstock 600-ban az összetett 2. helyén álló Chrobák János a harmadik helyet szerezte meg.

Motorsport
Alpok-Adria Bajnokság
A pontverseny állása 4 futam után (125 GP)
1. Gyutai Adrián (magyar, MetalCom-Adrenalin H-Moto Team, Honda) 101 pont
2-3. Barbora Jakubickova (szlovák, Heron RT, Honda)
és Helmut Sommer (osztrák, Sommer Helmut Team, Sohoka 250) 45-45
4. Romana Tomaskova (cseh, PAM Service RT, Aprilia) 36
 
Az Alpok-Adria Bajnokság további 2012-es versenyei
2012. 07. 14-15. Most (Csehország)
2012. 07. 28-29. Poznan (Lengyelország)
2012. 08. 18-19. Rijeka (Horvátország)
2012. 09. 01-02. HUNGARORING (Magyarország)
2012. 09. 15-16. Rijeka (Horvátország) vagy Adria Raceway (Olaszország)