Autósport

Bukásokkal tarkított történelmi Audi-siker a Le Mans-i 24 óráson - videó

Címkék:

A topfavorit, 1-es rajtszámmal induló Audi R18-as nyerte a 2012-es Le Mans-i 24 órás viadalt, ezzel pedig az első hibrid hajtású jármű lett, amely győzni tudott a legendás versenyen.

Andre Lotterer és Tom Kristensen vezetik az Audi R18-as versenyautóit a Le Mans-i 24 órás verseny céljában 2012-ben.

Az Andre Lotterer, Marcel Fassler és Benoit Treluyer alkotta Audi-csapat komoly gondok nélkül tudta le a 24 órát, ennek is köszönhette győzelmét, hiszen a verseny utolsó harmadában még a 2-es számú Audi állt az élen, amellyel azonban a skót Allan McNish balesetet szenvedett, emiatt ki kellett hajtania a boxba, és ekkor szorult a második helyre, ahol végül célba is ért.

A futam utolsó szakaszában McNish mindent megtett, hogy utolérje az ekkor Lotterer által vezetett Audit, de nem volt esélye ledolgozni a másfél körös hátrányát.

McNish túl bátor volt előzés közben

A harmadik a dízelhajtású 4-es számú Audi lett, Mike Rockenfeller, Oliver Jarvis és Marco Bonanomi vezetésével. Az ő dobogós helyükben is volt szerepe egy balesetnek, ahogy a negyedik helyezett Rebellion Toyota (Neel Jani, Nicolas Prost, Nick Heidfeld) eredményében is, hiszen nem sokkal McNish kicsúszása előtt Marc Gene is elmért egy kanyart a 3-as rajtszámú Audiban, ami után kisebb csoda, hogy be tudott evickélni a boxba, és folytatni tudta a versenyt.

Gene balesete

Ahogy az a fentiekből is kiderül, az abszolút győzelemért az Audi autói viaskodtak egymással, miután az istálló legfőbb kihívójának, a Toyotának egyáltalán nem sikerült jól a hétvégéje. A két hibrid hajtású TS030-asuk közül az akkor épp Anthony Davidson vezette 8-as számú autó kiesése volt a leglátványosabb. A brit pilóta egy kisebb kategóriában versenyző Ferrarit próbál épp lekörözni, aminek pilótája azonban elmérte a két jármű távolságát, nekiment a Toyotának, ami így hatalmasat szaltózott a levegőben.

Az első hírek még arról szóltak, hogy a baleset mindkét érintettje megúszta sérülés nélkül. Később azonban Davidsonnak kórházba kellett mennie hátfájdalmai miatt. Néhány napra benn is tartották, de várhatóan gyorsan felépül a sérülésből.

Davidson kiesése

Le Mans-i 24 órás verseny
Eredmények
Abszolút és LMP1 kategória:
1. Fassler, Lotterer, Treluyer (Audi R18 e-tron Quattro) 378 kör
2. Capello, Kristensen, McNish (Audi R18 e-tron Quattro) 377 kör
3. Bonanomi, Rockenfeller, Jarvis (Audi R18 Ultra) 375 kör
 
LMP 2 kategória:
1. Potolicchio, Dalziel, Kimber-Smith (HPD ARX 03b - Honda) 354 kör
2. Beche, Thiriet, Tinseau (Oreca 03 - Nissan) 353 kör
3. Perez Companc, Ayari, Kaffer (Oreca 03 - Nissan) 352 kör
 
GTE Pro ketegória:
1. Fisichella, Bruni, Vilander (Ferrari 458 Italia) 336 kör
2. Makowiecki, Melo, Farnbacher (Ferrari 458 Italia) 333 kör
3. Fernandez, Mücks, Turner (Aston Martin Vantage V8) 332 kör
 
GTE Amateur kategória:
1. Bornhauser, Canal, Lamy (Chevrolet Corvette C6 ZR1) 329 kör
2. Armindo, Narac, Pons (Porsche 911 RSR) 328 kör
3. Krohn, Jönsson, Rugolo (Ferrari 458 Italia) 323 kör