EURO 2012

Fokozódik a feszültség

A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság csoportmérkőzéseinek második fordulója is befejeződött. Egyetlen válogatott sem mondhatja magát biztos továbbjutónak, ami eldőlt, hogy a svédek és az írek számára már csak formalitás lesz a harmadik kör. Az eddigi tizenhat mérkőzés alapján készített statisztikákból megpróbálunk minél több érdekességgel szolgálni.

A második körben szinte ugyanannyian váltottak jegyet a mérkőzésekre, mint az első fordulóban. Az eddigi tizenhat találkozót 711.393-an látták a helyszínen, ez 44.462-es átlagnézőszámot jelent. A svéd-angol meccs hozta a csúcsot, 64.640-en szurkoltak Kijevi Olimpiai Stadionban. A hangulat remek volt, a legemlékezetesebb élményt mégis egy ennél jóval kisebb aréna, a gdanski szolgáltatta. A többezres ír tábor nem törődve azzal, hogy a spanyolok már 4-0-ra vezettek, a 80. perc táján ünnepelni kezdtek, többször elénekelték a válogatott dalát. A parádés hangulatnak a hármas sípszó vetett véget, és azok is megkönnyezték az előadást, akiknek semmi közük nincs a szigetországi futballhoz.  

Alan Dzagojev három gólnál tart, ő lehet az EB egyik nagy felfedezettje - Fotó: AFP

A számokhoz visszatérve, eddig összesen 46 gólt szereztek a csapatok, a mérkőzésenkénti átlag közelít a háromhoz (2,875). A legtöbb találat (12) a szünet utáni negyedórában esett, míg az első tizenöt percben a legkevesebb (5). Harmincnégy játékos volt eredményes (az angol Johnson svédek elleni öngólja nem ebbe a kategóriába tartozik), és van már három triplázó is Dzagojev, Mandzukic és Gomez személyében, a németeknél utóbbin kívül más még nem szerzett gólt. A leggyorsabban a csehek jutottak előnyhöz, Petr Jirácek a görögök ellen 2:15-nél betalált, és ezzel az Európa-bajnokságok történetének negyedik leggyorsabb gólját jegyzi. A rangsort Dmitrij Kiricsenko vezeti 1:07-tel (2004, Oroszország–Görögország), majd Szergej Alejnyikov következik 2:07-tel (1988, Szovjetunió–Anglia), a harmadik pedig Alan Shearer 2:14-gyel (1996, Anglia–Németország). A csehek egyébként Vaclav Pilarnak köszönhetően egy rekordot is felállítottak a görögök ellen, arra ugyanis még nem volt példa, hogy egy csapat már a 6. percben két góllal vezessen. A portugál Valera nevéhez fűződik a legkésőbbi találat, a Porto csatára azonban egy másik, ennél sokkal értékesebb teljesítménnyel büszkélkedhet, a 81. percben állt be a dánok ellen, és a 84.-ben a luzitánok az ő góljával nyerték meg a meccset. Az angoloknál is volt egy ,,csodacsere", Walcott a 61. percben lépett pályára, a 64.-ben egyenlített, majd a 78.-ban gólpasszt adott Welbecknek, egyben kegyelemdöfést a svédeknek. Az átlagosnál több volt a fejes gól (14), ezeken 11 játékos osztozott, közülük az ukrán Sevcsenko, a dán Bendtner és a horvát  Mandzukic kétszer is bólintott. A gólpassz listát az orosz Arsavin és a spanyol Silva vezeti 3-3 assziszttal, az ebben a műfajban az utóbbi években verhetetlen Özil még fel sem iratkozott, a németek nyilván nem bánnák, ha a Real Madrid sztárja mielőbb összeszedné magát.

EURO 2012
A góllövőlista
3 GÓLOS: Alan Dzagojev (orosz, CSZKA Moszkva), Mario Gomez (német, Bayern München), Mario Mandzukic (horvát, Wolfsburg)
2 GÓLOS: Václav Pilar (cseh, Plzen), Nicklas Bendtner (dán, Arsenal – kölcsönben a Sunderlandnél), Cesc Fabregas (spanyol, Barcelona), Fernando Torres (spanyol, Chelsea), Andrij Sevcsenko (ukrán, Dinamo Kijev)
1 GÓLOS: Robert Lewandowski (lengyel, Borussia Dortmund), Jakub Blaszczykowski (lengyel, Borussia Dortmund), Theofanisz Gekasz (görög, Samsunspor), Dimitrisz Szalpingidisz (görög, PAOK), Roman Sirokov (orosz, Zenit), Petr Jirácek (cseh, Wolfsburg), Roman Pavljucsenko (orosz, Lokomotiv Moszkva), Michael Krohn-Dehli (dán, Bröndby), Pepe (portugál, Real Madrid), Hélder Postiga (portugál, Real Zaragoza), Silvestre Varela (portugál, FC Porto), Robin van Persie (holland, Arsenal), Antonio Di Natale (olasz, Udinese), Andrea Pirlo (olasz, Juventus), David Silva (spanyol, Manchester City), Sean St Ledger (ír, Leicester City), Nikica Jelavic (horvát, Everton), Yohan Cabaye (francia, Newcastle United), Jeremy Menez (francia, Paris Saint-Germain), Samir Nasri (francia, Manchester City), Andy Carroll (angol, Liverpool), Joleon Lescott (angol, Manchester City), Theo Walcott (angol, Arsenal), Danny Welbeck (angol, Manchester United), Zlatan Ibrahimovic (svéd, Milan), Olof Mellberg (svéd, Olympiakosz Pireusz)
ÖNGÓL: Glen Johnson (angol, Liverpool)

Ahogy közeledünk a csoportmérkőzések végéhez, úgy fokozódik a feszültség is a pályán. Az első körben 25, a másodikban már 34 sárga lapot osztottak ki a játékvezetők. A 16-oson belüli szabálytalanságokra nagyon figyelnek a védők, eddig egyetlen büntetőt ítéltek a bírók, azt is a lengyel kapus, Szcesny ellen, Karagunisz azonban kihagyta a 11-est. Csapatszinten a görögök a listavezetők hét sárga lapos figyelmeztetéssel, ám mivel Papasztatopulosz a lengyelek ellen ebből kettőt is kapott, egy piros is színesíti a képet. Mégsem a hellének faragják legjobban az ellenfeleiket, sőt éppen ellenük követték el a legtöbb szabálytalanságot (45), míg az ő megmozdulásaik közül mindössze 30 után járt szabadrúgás. A legsportszerűbb csapatok a keleti blokkban találhatók, az oroszokat és az ukránokat két meccs alatt mindössze kétszer kellett sárga lappal figyelmeztetni. Ugyanezt a mennyiséget a német Jerome Boateng egymást követő két mérkőzésen egyedül produkálta, ezért ő az első, akinek automatikusan ki kell hagynia a soron következő találkozót, nem játszhat a dánok ellen.

Shay Given térden, az írek búcsúznak - Fotó: AFP

Euro 2012
 A pillanatnyi rangsor
Ország Csoport Pontszám Gólkülönbség
  1. Németország B 6 3-1
  2. Spanyolország C 4 5-1
  3. Oroszország A 4 5-2
  4. Horvátország C 4 4-2
  5. Franciaország    D 4 3-1
  6. Anglia D 4 4-3
  7. Portugália B 3 3-3
      Dánia B 3 3-3
  9. Ukrajna D 3 2-3
10. Csehország A 3 3-5
11. Lengyelország A 2 2-2
      Olaszország C 2 2-2
13. Görögország A 1 2-3
14.  Svédország    D 0 3-5
15. Hollandia B 0 1-3
16. Írország C 0 1-7

 

EURO 2012
Az eddigi eredmények
A-CSOPORT  
Lengyelország-Görögország 1–1 (1–0)
Oroszország-Csehország 4–1 (2–0)
Görögország-Csehország 1–2 (0–2)
Lengyelország-Oroszország 1–1 (0–1)
B-CSOPORT  
Hollandia-Dánia 0–1 (0–1)
Németország-Portugália 1–0 (0–0)
Dánia-Portugália 2–3 (1–2)
Hollandia-Németország 1–2 (0–2)
C-CSOPORT  
Spanyolország-Olaszország 1–1 (0–0)
Írország-Horvátország 1–3 (1–2)
Olaszország-Horvátország 1–1 (1–0)
Spanyolország-Írország 4–0 (1–0)
D-CSOPORT  
Franciaország-Anglia 1–1 (1–1)
Ukrajna-Svédország 2–1 (0–0)
Ukrajna-Franciaország 0–2 (0–0)
Svédország-Anglia 2–3 (0–1)

Két forduló után egyetlen százszázalékos csapat van a mezőnyben, a németek hibátlan mutatóval várják az utolsó csoportmeccsüket. Három válogatott még nem szerzett pontot, de közülük csak kettő, a svéd és az ír esett ki. Az összesített rangsor utolsó előtti(!) helyezettjének, Hollandiának a sorsa a Nationalelf kezében van, Robbenék csak akkor léphetnek tovább, ha legalább két góllal verik a portugálokat és Gomezék is nyernek a dánok ellen. S bár erre van a legkisebb esély, előfordulhat, hogy a jelenleg legjobb formában lévő Németország búcsúzik. Ettől ,,haláli" ez a csoport. Eddig egyébként csak a B jelű kvartettben nem született döntetlen, az összesen lejátszott tizenhat találkozó közül öt pontosztozkodással zárult, mindegyik 1-1-re végződött.

Bár nem panaszkodhatunk a színvonalra, mindössze két mérkőzésen sikerült megfordítani az eredményt, és ennek a svédek mindkétszer részesei és vesztesei voltak. Az első körben Ibrahimovic góljára érkezett tíz perc alatt egy Sevcsenko-dupla, amivel nyertek az ukránok. Mellbergék legutóbb az angolok ellen megmutatták, hogy ők is képesek hasonló bravúrra, a vesztüket mégis az okozta, hogy ismét nem tudták megtartani az előnyüket, Walcott majd Welbeck találata a kiesésüket jelentette.

Az Európa-bajnokság eddigi tizenhat meccsén 245 futballista lépett pályára, de csak 109-en játszották végig mindkét mérkőzést, míg a horvát Dujmovicnak, a cseh Rajtoralnak, az olasz Nocerinónak, a portugál Rolandónak és a lengyel Brozeknek mindössze egy-egy perc jutott.

Nekünk magyaroknak is jut(ott) azért valami. Mivel a Kassai Viktor irányításával bíráskodó játékvezetői ötösünk kiválóan lehozta a ,,világbajnokok meccsét", a Spanyolország-Olaszország mérkőzést, további találkozók várnak rájuk. A harmadik körben az ukrán-angol derbit kapták meg, és ha tartják a tőlük megszokott szintet, lesz még munkájuk a tornán, akár a döntőn is... 

Bár még messze a vége, van egy számunkra másik hozadéka is az Európa-bajnokságnak. Ha most megkérdeznék a már kiesett íreket és svédeket, hogy mi jut eszükbe a magyar válogatottról, nyilván felvetődne, hogy előbbiekkel két héttel ezelőtt döntetlent játszottunk Budapesten, míg utóbbiak a mi selejtezőcsoportunkból, legjobb másodikként kvalifikálták magukat a kontinensviadalra. De az írek után a mezőny eddigi leggyengébb mutatójával rendelkező hollandok is emlegethetnek miket, hiszen ők is rajtunk keresztül jutottak ki a Eb-re. Hogy mindez kit, milyen mértékben minősít, azt nem tudom, de közelítsünk pozitívan a dologhoz. Gondoljunk arra, és bízzunk benne, hogy Robbenéket kellően megviselte az eddigi (le)szereplés, és az ősszel kezdődő vb-selejtezőkig ez az érzés bennük is marad. Ha mégsem, hát annál szebb lesz megizzasztani őket.

Euro 2012
Innen folytatják
A-CSOPORT M GY D V GK P
1. Oroszország 2 1 1 0 5-2 4
2. Csehország 2 1 0 1 3-5 3
3. Lengyelország 2 0 2 0 2-2 2
4. Görögország 2 0 1 1 2-3 1
Következik: 06.16.: Görögország-Oroszország 20:45, Csehország-Lengyelország 20:45            
B-CSOPORT            
1. Németország 2 2 0 0 3-1 6
2. Portugália    2 1 0 1 3-3 3
    Dánia 2 1 0 1 3-3 3
4. Hollandia 2 0 0 2 1-3 0
Következik: 06.17.: Portugália-Hollandia 20:45, Dánia-Németország 20:45            
C-CSOPORT            
1. Spanyolország 2 1 1 0 5-1 4
2. Horvátország 2 1 1 0 4-2 4
3. Olaszország 2 0 2 0 2-2 2
4. Írország 2 0 0 2 1-7 0
Következik: 06.18.: Horvátország-Spanyolország 20:45, Olaszország-Írország 20.45            
D-CSOPORT            
1. Franciaország 2 1 1 0 3-1 4
2. Anglia 2 1 1 0 4-3 4
3. Ukrajna    2 1 0 1 2-3 3
4. Svédország 2 0 0 2 3-5 0
Következik: 06.19.: Svédország-Franciaország 20.45, Anglia-Ukrajna 20.45            

 

EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!