Ökölvívás

Életem formájában akarok lenni az olimpián - Káté Gyula

Vállműtéte már a múlté, gőzerővel készül Londonra az aktívak között legeredményesebb amatőr magyar bokszoló, Káté Gyula. A 64 kilós ökölvívónak már csak az olimpiai érem hiányzik az igencsak gazdag gyűjteményéből, és a mindig ezer fokon égő sportoló élete formájában akar ringbe lépni az ötkarikás játékokon. Káté elárulta, klubedzője, Szántó Imre úgy szívja a vérét minden tréningen, hogy azt maga Drakula gróf is megirigyelné, ám ezzel is csak keményebb munkára ösztönzi a nagyon motivált sportolót. Gyula azért a humorát sem vesztette el a felkészülés alatt, és bejelentette, rövidesen nyit egy pékséget, ahol a pékárukon kívül süteményeket és fagylaltot is árul majd. Mint mondta, az olimpián már ő lesz Bagaméri, aki a pofonját maga méri…

Immár a célegyenesbe fordult a magyar ökölvívó válogatott három kvótával rendelkező bokszolójának - Varga Miklós (60 kg), Káté Gyula (64 kg) és Harcsa Zoltán (75 kg) – londoni felkészülése.

A harmadik olimpiájára készülő Káté Gyula a vállműtétjét követően már teljes értékű alapozó munkát végez, sőt, a felütések és az egyenesek már a régi önmagát idézik.



„A csapottakat még nem húzom meg annyira, de mire szükségem lesz rájuk, nem lesz gond velük. Eddig többnyire alapozó jellegű edzéseket végeztünk, futottunk, erősítettünk, valamint a vállam miatt nekem még külön erőltetett gyógytornában is részem volt. Edzőm, Szántó Imre vámpír módjára szívja a véremet, de ezzel is csak arra ösztönöz, hogy mindent beleadjak, hiszen azt akarom, hogy a legjobb állapotomban és életem legjobb formájában léphessek ringbe Londonban” – fogalmazott Káté, akinek az éremgyűjteményéből már csak az olimpiai medál hiányzik.

A 64 kilós bokszoló egyébként az elmúlt két hétben nem kesztyűzött, mert a Boxing One sorozat utolsó meccsén megsérült a bal kézfeje. „Egyrészt nem volt nagy a baj, másrészt Öcsi bácsi szerint a legjobb gyógymód az ilyen sérülésekre, ha naponta többször körbefutom a tatai tavat, így örömmel jelentem, meggyógyultam, így hétfőtől már jöhetnek a szakmai tréningek, indulhat a boksz” – jelentette ki csibészes mosollyal az aktívak között legeredményesebb magyar amatőr bokszoló. Tény, akárhányszor tette meg a tó körüli, majd 7,5 kilométeres utat, a humorát nem veszítette el.

„Rövidesen nyitunk egy pékséget, ahol a szokásos pékárun kívül cukrászsüteményeket és fagylaltot is árulunk majd. A többiek már el is neveztek Bagamérinek, és én erre azt mondtam, igen, legyen Bagaméri, aki a londoni olimpián a pofonját maga méri” – mondta Káté Gyula.

Újabb ifjú tehetségnek ismerték el az eredményeit

A 2012-ben az ifik között a mostari nemzetközi verseny megnyerésével bemutatkozó Gálos Viktor (52 kg) kapta az idén a "Magyarország legjobb sportági sportiskolása" címet. Viktor 2011-es év eredményei alapján került a legjobbak közé: 48 kilóban megnyerte az Olimpiai Reménységek Versenyét és a Bornemissza Emlékversenyt, valamint 5. lett az Európa-bajnokságon. Az ifjú tehetségnek a Sportok Házában ünnepélyes keretek között a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Borkai Zsolt, és a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke, Csötönyi Sándor adta át a kitüntető elismerést. A gálán díjat vehetett át edzője, egyben édesapja, Gálos Tamás is, valamint díjazták Viktor iskoláját, a Bereczki Máté Szakközépiskolát is.