EURO 2012

Anglia története során először győzte le a svédeket tétmeccsen

Őrült meccsel ért véget a D csoport második fordulója, hiszen félidei 1-0-s angol előnyt követően a svédek váratlanul fordítani tudtak, ám a csereként beállt Walcott, majd Welbeck góljaival az angolok is felálltak, így Svédország elbúcsúzott a tornától.

Angol gólöröm

A D csoport második fordulójának zárómérkőzésén két tradicionálisan gyenge Eb-szereplő csapott össze, hiszen Svédország Angliával találkozott.

A mérkőzés első perceiben egyik csapat sem volt képes feltörni a másik erősnek tűnő védelmét, ám az angolok szépen lassan kezükbe vették az irányítást, amelynek az lett az eredménye, hogy a 23. percben egy mesteri Gerrard ívelést követően Carroll fejesével a szigetországiak megszerezték a vezetést. A félidő hátralévő részében a svédek teljesen ötlettelenül játszottak, így maradt az 1-0-s angol előny.

A második játékrészben aztán nagyot fordult a világ, valamint a mérkőzés állása is, hiszen előbb a 49. percben Glen Johnson szerzett öngólt, majd tíz perccel később egy pontrúgást követően Mellberg fejelt kiválóan, így a svédek gyorsan fordítani tudtak. Persze az angolokat sem kellett félteni, akik a csereként beállt Walcott révén egy megpattanó lövést követően egyenlíteni tudtak, sőt, a 78. minutumban Welbeck szépségdíjas találatával már 3-2-re a szigetországiak vezettek. A svédek ezt követően abszolút megtörtek, és igazán veszélyes akciót nem tudtak kialakítani, így vereségükkel már biztosan elbúcsúztak a tornától.

Érdekesség, hogy tétmeccsen ezt megelőzően az angolok képtelenek voltak legyőzni a svédeket, ám nyolcadik próbálkozásra végül sikerült nekik. További jó hír a csapat számára, hogy Wayne Rooney letöltötte eltiltását, így a csoport záró fordulójában már pályára léphet.

EURO 2012
Svédország-Anglia 2-3 (0-1)
Svédország: Isaksson - Mellberg, Granqvist (Lustig 66.), M. Olsson, J. Olsson - Elm (Wilhelmsson 81.), Larsson, Svensson, Källström - Ibrahimovic - Elmander (Rosenberg 79.).
Anglia: Hart - Johnson, A. Cole, Terry, Lescott - Gerrard, Young, Milner (Walcott 61.), Parker - Carroll, Welbeck (Oxlade-Chamberlain 90.).
Gólszerző: Carroll (23.), Walcott (64.) Welbeck (78.), ill. Johnson (49. - öngól), Mellberg (59.)
Sárga lap: Milner (58.), ill. Mellberg (63.), J. Olsson (72.), Svensson (90.)
Kiállítva: -

Vége a mérkőzésnek, Anglia 3-2-re nyert!

92. perc: Veszélyes angol kontrát követően Gerrard érkezett a 16-oson belül, Isakssonnak nagyot kellett védenie.

Három perc lesz a hosszabbítás.

90. perc: Anders Svensson kapott sárga lapot.

89. perc: Cseréltek az angolok, a gólszerző Welbeck helyére Oxlade-Chamberlain érkezett.

A svédek minden erejükkel támadnak, ám eddig nem tudtak komoly veszélyt teremteni.

81. perc: Újabb svéd csere: Elm helyét Wilhelmsson vette át.

79. perc: A svédek a második cserelehetőségüket is kihasználták, Elmander helyére Rosenberg érkezett.

78. perc: GÓL! Walcott vitte el két ember között a jobb szélen, majd a középen érkező Welbeckhez passzolt, aki egy rendkívül érdekes mozdulattal háttal a kapunak, fordulatból sarkazva a kapuba juttatta a játékszert. 2-3!

z

Rendkívüli módon felpörgött a játék a második félidőre!

76. perc: Zlatan Ibrahimovic kísérletezett egy távoli lövéssel. A svéd meg is dolgoztatta Hartot, aki hatalmas bravúrt bemutatva szögletre ütötte a labdát.

75. perc: Martin Ollson két ember közt vitte el a labdát a bal szélen, majd az érkező Källström elé tálalt aki belsővel Hart kapuja mellé lőtt.

74. perc: Young végzett el egy távoli szabadrúgást, a kísérlet azonban nem okozott veszélyt, hiszen a labda elszállt a kapu fölött.

72. perc: Jonas Olsson akadályozta Hartot, sárga lap a jutalma.

70. perc: Carroll kísérletezett távolról, a lövése nem sokkal ment fölé.

66. perc: Cseréltek a svédek is, a sérültnek tűnő Granqvist jött le, a helyét Mikael Lustig vette át.

65. perc: GÓL! A szögletet ugyan tisztázni tudták a svédek, de röviden, majd Walcott az elé pattanó labdát hezitálás nélkül lőtte el. A bomba megpattant Larssonon, így Isakssonnak esélye sem volt. 2-2!

64. perc: Egy kiváló beívelést követően Terry lépett el a védőjétől, a fejesét azonban Isaksson szögletre ütötte.

63. perc: Olof Mellberg kapott sárga lapot.

62. perc: Svéd kontra következett, Ibrahimovic lövésébe még az utolsó pillanatban bele tudtak lépni a védők, így a labda Harté lett.

61. perc: Angol csere: Milner le, Walcott be.

59. perc: GÓL! Larsson végzett el szabadrúgást, a felívelt labdát az ötösről Mellberg fejelte a földre, amely aztán a kapuban kötött ki. 2-1!

58. perc: Megvan a mérkőzés első sárga lapja, James Milner kapta. Svédország kiválóan hozta ki a saját térfeléről a labdát, szükség volt a taktikai szabálytalanságra.

56. perc: Rasmus Elm mozgott be az üres területre, és csak Glen Johnson becsúszó szerelésének köszönhető, hogy nem került ziccerbe.

49. perc: GÓL! Ibrahimovic végezhetett el jó 22-23 méterről egy szabadrúgást, ám a sorfalba lőtte azt. A levágódó labdát Ibrahimovic ollózó mozdulattal jutatta visza a 16-oson belülre, ahol Mellberg teljesen üresen állt. A közeli lövésébe Hart még beleért, majd a gólvonalon Johnson próbálta kikotorni a labdát, azonban az befelé pattant róla. 1-1!

46. perc: Anglia indította útjára a labdát a második félidőben.

A csapatok nem túl mozgalmas első félidőn vannak túl, Anglia Carroll révén ugyan vezetést szerzett, de ezen kívül igazán veszélyes helyzetek csak elvétve akadtak. A szigetországiak ennek ellenére uralják a játékot, és teljesen megérdemelten vezetnek.

Vége az első félidőnek!

Ha már szóba került Melberg, akkor azt is elmondjuk, hogy a hátvéd a mai napon játssza 12. Eb-mérkőzését, ami azt jelenti, hogy a svédeknél ő vezeti az örökranglistát, és olyan játékosokat hagyott maga mögött, mint a legendás Henrik Larsson és Fredrik Ljungberg.

44. perc: Egy svéd támadást követően Welbeck kapott hosszú labdát, majd zseniálisan fordult le védőjéről. A szóló végén Olof Mellberg tudott menteni.

Eddig Anglia akarata érvényesül, ráadásul előnyben is vannak, így könnyen előfordulhat, hogy legyőzik azt a Svédországot, amelyet tétmeccsen korábban még sosem tudtak megverni. Az eddigi hét Eb, valamint vb (beleértve a selejtezőket is) mérkőzésen öt döntetlen mellett két svéd siker született.

37. perc: Ibrahimovic újabb szólóba kezdett, ám ezúttal Källströmhöz passzolt, aki hezitálás nélkül lőtt, fölé.

36. perc: Ashely Cole tálalt Young elé, aki a 16-oson belül, a bal oldalról a rövid sarkot vette célba, a lövése azonban célt tévesztett.

33. perc: Ibrahimovic szólózott, majd a 16-os közepéről ellőte a labdát, amely megpattant Terry-n, így Hart gond nélkül megfogta a játékszert.

Újabb hét perc telt el a mérkőzésből, Angliának már nem olyan sürgős, míg Svédország abszolút tanácstalanul játszik.

Anglia eddig 57%-ban birtokolja a labdát.

23. perc: GÓL! Steven Gerrard ívelt mesterien a 16-oson belül érkező Carrollhoz, aki teljesen üresen fejelhetett, Isakssonnak pedig esélye sem volt. 0-1!

20. perc: Ibrahimovic eresztett el egy lapos lövést a 16-os bal sarkától nagyjából három méterre, Hart pedig ismét magabiztosan védett.

17. perc: Zlatan Ibrahimovic kapott egy nagyszerű labdát a 16-os előtt, de nem tudta jól átvenni, és így Glen Johnson szerelni tudta őt. Amennyiben nem érkezett volna az angol védő, nagyon jó helyzetbe kerültek volna a svédek.

15. perc: Egy jobb oldali beadást követően Welbeck fejelhetett a 16-oson belül, ám nem tudott elég erősen beleérni, így a labda elszállt a kapu mellett.

12. perc: Svédország szinte teljesen lemásolta az angolok előbbi akcióját, egy lekészített labda után Larsson lőhetett a 16-oson kívülről, a lapos, egyébként életerős löketet pedig Hart fogta magabiztosan.

Eddig egyik félnek sincs túl könnyű dolga, ugyanis mindkét együttes védelme jól zár, amely a látványos támadójáték rovására megy.

7. perc: Az első veszélyes helyzetet Anglia tudta kialakítani: egy lekészített labdát követően Parker tüzelt a 16-os jobb oldaláról, Isaksson pedig nagyot mentett.

A jelek szerint az angoloknak ma sem lesz egyszerű dolguk, már ami a támadásokat illeti, ugyanis a svédek rendkívül agresszívan letámadnak.

1. perc: Svédország kezdte a mérkőzést.

20:59 - A szlovén Damir Skomina vezeti majd a találkozót.

20:57 - A hírek szerint kisebb összecsapások törtek ki az angol és a svéd huligánok között még a mérkőzés előtt.

20:55 - A két együttes legutoljára 2011 novemberében találkozott, akkor a Wembley-ben Anglia 1-0-ra nyerni tudott.

20:50 - Ha szeretnétek megtudni, hogy ma mire tippeltünk, akkor kattintsatok ide.

20:46 - A Franciaország-Ukrajna mérkőzésen bekövetkezett csúszás miatt sajnos a mi mérkőzésünk is késik: 21:00-kor indul útjára a labda.

20:44 - Köszöntjük kedves Olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Svédország-Anglia mérkőzés!

EURO 2012
Svédország-Anglia 2-3 (0-1)
Svédország: Isaksson - Mellberg, Granqvist (Lustig 66.), M. Olsson, J. Olsson - Elm (Wilhelmsson 81.), Larsson, Svensson, Källström - Ibrahimovic - Elmander (Rosenberg 79.).
Anglia: Hart - Johnson, A. Cole, Terry, Lescott - Gerrard, Young, Milner (Walcott 61.), Parker - Carroll, Welbeck (Oxlade-Chamberlain 90.).
Gólszerző: Carroll (23.), Walcott (64.) Welbeck (78.), ill. Johnson (49. - öngól), Mellberg (59.)
Sárga lap: Milner (58.), ill. Mellberg (63.), J. Olsson (72.), Svensson (90.)
Kiállítva: -
EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!