Euro 2012

A horvátok a spanyoloktól sem félnek, Buffon szerint szégyen, ami történt

A C-csoport második fordulójában a továbbjutás szempontjából sorsdöntő találkozót vívott egymással a spanyolokkal remiző olasz és az íreket legyőző horvát válogatott. A találkozó két ellentétes félidőt hozott, az elsőben Olaszország dominált, majd Pirlo révén vezetést is szerzett, de a fordulás után a horvátok rákapcsoltak és Mario Mandzukic találatával megszerezték az egyik pontot. Mivel az utolsó körben Slaven Bilic együttese a címvédő spanyolokkal, míg Prandelli legénysége az írekkel találkozik, utóbbinak kedvezőbbek az esélyei a negyeddöntőre.

"Nagy lehetőséget szalasztottunk el, hiszen nálunk volt az előny, a horvátok egyenlítő gólja előtt pedig nem vállaltunk felesleges kockázatot" - mondta a találkozót követően Cesare Prandelli, az olaszok szövetségi kapitánya. "Az első félidőben jónéhány helyzetet elpazaroltunk, majd a fordulás után már nem tudtunk akkora nyomást helyezni ellenfelünkre. Összességében azért nem mutattunk rossz formát". 

Az olaszok jelenleg két ponttal a csoport harmadik helyén állnak, de amennyiben legyőzik a már biztos kieső íreket, lehet esélyük a továbbjutásra. "Itt vagyunk és küzdeni fogunk a végsőkig. Továbbra is hinnünk kell magunkban" - tette hozzá a szakember.

Az itáliai csapat egyik legrutinosabb tagja a csapatkapitány, Gianluigi Buffon is az első félidőben elszalasztott lehetőségekről beszélt. "Jó felfogásban álltunk hozzá a találkozóhoz, mindenképpen nyerni akartunk. Ki kellett volna használnunk a gólhelyzeteinket a mérkőzés első felében, de az az igazság, hogy Horvátország egy nagyon jó csapat, amelynek nem egyszerű betalálni" - mondta Buffon. "Szégyenletes, ahogy a találkozó alakult, kiválóan védekeztünk, mégis beszedtünk egy gólt a kevés horvát helyzetek egyikéből. Ennek ellenére elégedett vagyok a hozzáállásunkkal, jó meccset játszottunk".

A horvát oldalon azt emelték ki, hogy a számukra rosszul záródó első félidő után képesek voltak a váltásra. "A második félidőben változtattunk a taktikán, amitől sokkal jobbá váltunk, és megérdemelten egyenlítettünk. Közel voltunk a győzelem megszerzéséhez, de ez az eredmény is jónak mondható" - nyilatkozta Vedran Corluka.  "Akadtak nehézségeink az első játékrészben, gyakran kettő a kettőben kellett felvenni az olasz támadókkal a harcot, akikről köztudott, hogy nagyszerű játékosok" - tette hozzá a Tottenham hátvédje, aki nem kételkedik abban, hogy csapata ott lesz a legjobb nyolc között. "A spanyolok alkotják a mezőny egyik legjobb csapatát, ezért különösen nehéz lesz a meccs, nagyon jól kell teljesítenünk, hogy megérdemeljük a negyeddöntőbe jutást."

A horvát csapat kapitánya, Darijo Srna úgy látja, közelebb álltak a győzelemhez, mint az olaszok. "Azt gondolom, hogy mi jártunk kevésbé messze a három ponttól. Olaszország jobb volt az első félidőben, de a másodikban fantasztikusan játszottunk. Nyomás alatt tartottuk őket, támadásokat vezettünk, és azt hiszem, győzelmet is érdemeltünk volna".

A spanyolokkal kapcsolatosan a 30 éves Srna Corlukához hasonlóan bizakodó. "A spanyol játékosok ugyanúgy hús-vér emberek, mint mi vagyunk. Helyén van az önbizalmunk, ez egy nagyon nehéz csoport, de azt hiszem tovább tudunk menni."

EURO 2012
Olaszország - Horvátország 1-1 (1-0)
Poznan, Miejski-stadion, 37 096 néző, vezette: Howard Webb (angol).
OLASZORSZÁG: Buffon - Bonucci, De Rossi, Chiellini - Maggio, T. Motta (Montolivo, 63.), Pirlo, Marchisio, Giaccherini - Cassano (Giovinco, 83.), Balotelli (Di Natale, 69.). Szövetségi kapitány: Cesare Prandelli.
HORVÁTORSZÁG: Pletikosa - Srna, Corluka, Schildenfeld, Strinic - Rakitic, Modric, Vukojevic, Perisic (Pranjic, 68.) - Jelavic (Eduardo, 83.), Mandzukic (Kranjcar, 90+4.). Szövetségi kapitány: Slaven Bilic.
Gólszerző: Pirlo (39.), ill. Mandzukic (72.)
Sárga lap: T. Motta (56.), Montolivo (80.), ill. Schildenfeld (86.)
Részletes tudósítás
Olaszország - Horvátország