EURO 2012

Nagyszerű kezdés után megőrizték előnyüket a csehek a görögök ellen

A Görögország-Csehország mérkőzéssel kezdődött az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulója. A görögök ugyan pontot szereztek a házigazdák ellen az első körben, de megfogyatkoztak, ez pedig nagyon meglátszott a mérkőzés kezdésén.

Az oroszoktól a nyitókörben kikapó - azaz "az életükért küzdő" - csehek óriási iramban kezdték a találkozót, a görögök pedig láthatóan nem voltak felkészülve a rohamokra, így Michal Bílek együttese már a hatodik percben két góllal vezetett.

A harmadik percben Jiracek fellépett a középpályáról, középen megindult, Hübschmanntól érkezett a labda, Halkiasz kapus ugyan beleütött a lövésébe, de védeni nem tudta. (0-1)

Cseh játékosok örülnek a Görögország elleni győzelmüknek az Európa-bajnokságon 2012-ben

Három perccel később Gebre Selassie indult meg a jobb oldalon, jó szöktetést kapott, középre passzolt, Halkiasz megint csak beleütött a labdába, a berobbanó Pilar pedig két védőt ledöntve bekotorta a labdát. (0-2)

A visszafogott görög csapat - amelyben a súlyos sérülést szenvedett Avram Papadopuloszt és a kiállítása miatt eltiltott Szokratisz Papasztopuloszt kellett pótolni - 40 percen át kapura sem rúgott, és összesen egy lesgólra futotta erejéből az első félidőben.

Szünet után egy óriási védelmi hibát kihasználva szépítettek a görögök, Egy balról gyengén bepasszolt, felpattanó labdát Cech megpróbált összeszedni, de megijedt saját védőjétől, Sivoktól, így a keze közül tovább pattant a labda, Gekasznak pedig csak az üres kapuba kellett passzolnia. (1-2)

Fernando Santos tanítványai elszántan rohamoztak, és mezőnyfölényre tettek szert, de csak elvétve jelentettek veszélyt elöl, így nehéz helyzetből - két meccsen szerzett egy ponttal - várják a folytatást.

A három ponttal álló csehek legutóbb 1982 márciusában győzték le Görögországot.

EURO 2012
A csoport, 2. forduló
Csehország-Görögország 2-1 (2-0)
Wroclaw, 41.106 néző, v.: Stéphane Lannoy (francia)
gólszerzők: Jiracek (3.), Pilar (6.), illetve Gekasz (53.)
sárga lap: Rosicky (27.), Jiracek (36.), Kolar (66.), illetve Toroszidisz (34.), K. Papadopulosz (56.), Szalpingidisz (57.)
Csehország: Cech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limbersky - Hübschman, Plasil - Jiracek, Rosicky (Kolar a szünetben, Rajtoral 90.), Pilar - Baros (Pekhart, 64.)
 
Görögország: Halkiasz (Szifakisz, 23.) - Toroszidisz, Kacuranisz, K. Papadopulosz, Holebasz - Fotakisz (Gekasz a szünetben), Maniatisz, Karagunisz - Szalpingidisz, Szamarasz, Fortunisz (Mitroglu 71.)
EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!

Vége a mérkőzésnek, Csehország nyert, Görögország egypontos maradt.

Három perc a hosszabbítás, ívelgetnek a görögök, pontatlanul.

90. perc: CSERE - A félidőben beállt Kolar nem fejezheti be a pályán a meccset, Rajtoral állt be helyette.

A görögök játékában most már nagyon nincs benne a gól. Még mindig hatan maradnak hátul akkor is, amikor náluk van a labda, és így próbálják eljuttatni a tőlük 40 méterre helyezkedő támadókhoz. A csehek természetesen rengetegszer szereznek labdát, és jól tartják meg az ellenfél térfelén.

84. perc: Beívelt szabadrúgás után Gekasz fejelt gyengén védője szorításában.

80. perc: Kolar szöktette Pilart a bal szélen, de utóbbi a tizenhatoson belül hosszan tolta meg a labdát.

Nagy fölényben van a görög válogatott, de eléggé kiszámíthatónak tűnik a játékuk. Kérdés persze, hogy a cseh védelem nem követ-e el még egy olyan hibát, mint az 53. percben.

72. perc: Sivok egy Gekasz-fejest, majd egy távoli Karagunisz-lövést blokkolt.

71. perc: CSERE - Mitroglu állt be Fortunitisz helyett. Három csatárral játszanak a görögök.

70. perc: Néhány veszélyes beívelésük volt a görögöknek, de a cseh védők mindegyik után menteni tudtak.

68. perc: Maniatisz lőtt távolról, messze a cseh kapu mellé.

66. perc: Kolar a gyenge lövés után keményen csúszott be, sárgát kapott.

65. perc: Pekhart rögtön Kolarnak készítette le szépen a labdát a görög tizenhatos előtt, de a középpályás gyengén mellé lőtt.

64. perc: CSERE - Baros helyett Pekhart állt be a cseh csapatba.

61. perc: Papadopulosz lőtt egy rövid felszabadítás után, de Sivok blokkolt.

60. perc: Durvul a meccs, Pilar volt kemény, de ő megúszta a lapot, pedig talán megérdemelte volna.

57. perc: Szalpingidisz is durva volt, ő is sárgát kapott.

56. perc: Papadopulosz kapott sárgát.

53. GÓÓL! Hatalmas cseh hibából szépítettek a görögök! Egy balról gyengén bepasszolt, felpattanó labdát Cech megpróbált összeszedni, de megijedt saját védőjétől, Sivoktól, így a keze közül tovább pattant a labda, Gekasznak pedig csak az üres kapuba kellett passzolnia. (1-2)

47. perc: Jiracek akadt össze Holebasszal a középpályán, meglökték egymást, majd Jiracek nevetséges módon megpróbálta eljátszani, hogy görög ellenfele hason ütötte.

 

46. perc: Csehország kezdte a második félidőt, rögtön óriási helyzettel. Gebre Selassie tudott betörni a jobb oldalon, kis szerencsével az ötösön álló Baros elé került a labda, de ő meglepődött, majd szabálytalankodott az őt szerelő védővel szemben. A 2004-es gólkirály nagyon formán kívülinek történik.

46. perc: CSERE - A görögöknél Gekasz állt be Fotakisz helyett, a cseheknél pedig Rosicky ment le, helyette Kolar állt be.

A csehek nagy meglepetésre az első percekben teljesen szétzilálták az eltiltott Papasztatopuloszt és a megsérült Avram Papadopuloszt nélkülöző görög védelmet, két remek beindulás és szöktetés után két gyors gólt szereztek. A görögök nagyon nehezen keltek fel a pofonból, sokáig csak néhány gyenge beadásuk volt szabadrúgásokból, illetve előrevágott labdákból próbáltak valamit kialakítani. Ezekből azonban csak a leshelyzeteket szaporították. Az első félidő második felében Csehország válogatottja is megpihent egy kicsit, így kevés volt a helyzet.

Vége az első félidőnek.

45+1. perc: Szalpingidisz remekül ment el a bal szélen, Fortunisz elé passzolt a tizenhatoson belül, de ő nem lőtt, hanem cselezett, végül Hübschmann blokkolta a próbálkozását.

42. perc: Jiracek kapott labdát a jobb szélen, kifelé cselezett, majd a nézőtérre lőtt.

41. perc: Fotakisz egy jobb oldali beadás után Cech kapujába fejelt, de lesen állt a beívelésnél. Ez volt a görögök ötödik lese, a cseheknek még egy sem volt.

38. perc: Rosicky ígéretesen indult meg a jobb oldalon, Baroshoz passzolt, a csatár azonban csak hátrafelé játszott, végül Pilar szórta el a labdát.

36. perc: Az első gólt szerző Jiracek is sárgát kapott, Maniatisznak lépett oda.

34. perc: Toroszidisz az első sárga lapos görög.

A görögöknek az első félóra kevés volt ahhoz, hogy ritmust váltsanak, szinte állandó védekezésre kényszerülnek, támadásban pedig statikusak. Szamaraszt leveszik a csehek a pályáról, Szalpingidisztől pedig egyelőre hiányoznak a befutások, amikkel az első meccsen meglepte a lengyeleket.

29. perc: Rosicky távolról, középről lőtt kapura laposan, Szifakisz szögletre ütötte a labdát.

27. perc: Rosicky kapta a meccs első sárgáját, Karagunisz ellen szabálytalankodott.

23. perc: CSERE - Mihalisz Szifakisz állt be Halkiasz helyett. Az Arisz Szaloniki 27 éves hálóőre eddig 12 alkalommal volt válogatott, ez a 13. fellépése. Kérdés, szerencsét hoz-e ez neki.

22. perc: A görögök kapusa, Konsztantinosz Halkiasz egy hazaadás után kipasszolta a labdát, majd jelezte, hogy cserét kér.

19. perc: Plasil passzolt a jobbról befelé induló Pilar elé, ő a tizenhatoson kívülről egy-két méterrel a jobb alsó mellé lőtt.

18. perc: Szamarasz csúsztatott bele egy előre ívelt labdába a tizenhatosnál, de az így könnyen Cech-é lett.

17. perc: A sarokrúgásnál Sivok megelőzte Halkiaszt, de épp csak hozzáért a labdához, a kapus így le tudta húzni.

16. perc: Pilar a gólja mellett már két szélső elfutással is veszélyeztetett, de előbb Kacuranisz, majd Toroszidisz szerelte, utóbbiból szöglet lett.

A görögöknél az eltiltott, illetve megsérült középhátvéd helyett két új embernek kellett beszállni, ez meg is látszott az első perceken, a csehek befutásai teljesen megzavarták őket, Rosicky és Hübschmann pedig remek szöktetésekkel találta meg a társakat, ezekből születtek a gólok.

8. perc: Teljes a zavar a görögöknél, Rosicky és Baros letámadása labdaszerzést ért, de végül nem értették meg egymást, így elszórakozták a lehetőséget a két görög belső védővel szemben.

6. perc: GÓÓÓL! Két gól a cseh előny! Gebre Selassie indult meg a jobb oldalon, jó szöktetést kapott, középre passzolt, Halkiasz megint csak beleütött a labdába, a berobbanó Pilar pedig két védőt ledöntve bekotorta a labdát. (0-2)

3. perc: GÓÓÓL! Vezet Csehország! Jiracek fellépett a középpályáról, középen megindult, Hübschmanntól érkezett a labda, Halkiasz kapus ugyan beleütött a lövésébe, de védeni nem tudta. (0-1)

1. perc: Görögország kezdte a mérkőzést.

17:58 - A csehek szenvedték el a legsúlyosabb vereséget az első fordulóban, 4-1-re kaptak ki Oroszországtól, így nekik van honnan fejlődniük.

17:55 - Az első fordulóban Görögország 1-1-es döntetlent játszott a házigazda lengyelekkel, de kiállították, és eltiltották a csapatból Szokratisz Papasztatopuloszt, Avram Papasztatopulosz pedig súlyos térdsérülést szenvedett.

EURO 2012
A csoport, 2. forduló
Görögország-Csehország
Municipal Stadion (Wroclaw), vezeti: Lannoy (francia)
Görögország: Halkiasz (Szifakisz, 23.) - Toroszidisz, Papadopulosz, Kacuranisz, Holebas - Fotakisz (Gekasz, 46.), Maniatisz, Karagunisz - Szalpingidisz, Fortunisz, Szamarasz
Cserejátékosok: Tzavelasz, Malezasz, Makosz, Liberopulosz, Corvasz, Szifakisz, Ninisz, Fetfacidisz, Gekasz, Mitroglu
Csehország: Cech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limbersky - Hübschmann, Plasil - Jiracek, Rosicky (Kolar, 46.), Pilar - Baros
Cserejátékosok: Suchy, Hubnik, Necid, Rezek, Petrzela, Rajtoral, Lastuvka, Kolar, Pekhart, Lafata, Darida, Drobny