EURO 2012

Elragadtatással ír az ukrán sajtó a svédek elleni győzelemről

  • MTI

Elragadtatással ír az ukrán média a nemzeti labdarúgó-válogatott svédek fölött aratott hétfő esti Európa-bajnoki győzelméről, a mérkőzés "cárjának", az ukrán labdarúgás "istenének" nevezve a válogatottat győzelemhez segítő Andrij Sevcsenkót.

Elragadtatással ír az ukrán sajtó a svédek elleni győzelemről

Az orosz nyelvű Szegodnya című napilap internetes kiadása kedden a legnagyobb elismeréssel ír a válogatott teljesítményéről, "mindenki által óhajtott, megvalósult álomként" aposztrofálva a svédek elleni győzelmet. "Hittünk benne, de tele voltunk aggodalommal, hiszen az ukrán válogatott két és fél éve nem játszott hivatalos meccsen, s a játékosok fele még soha nem vett részt hasonló szintű tornán" - emlékeztetett az újság.

A lap szerint az ukrán csapat tagjai úgy készültek a svédek elleni összecsapásra, mintha az "utolsó csatába" mentek volna, ezért Oleg Blohin szövetségi kapitány nemcsak lélektanilag készítette fel a fiúkat, hanem olyan védőket küldött pályára, akiknek parancsba adta, hogy nem lehet helye "lazításnak" - olvasható a cikkben.

Az írás szerint az ukrán válogatott az első húsz percben mutatott játékával meglepte a svédeket, akik nem szoktak hozzá a másodhegedűsi szerephez. "A lényeg az, hogy Ukrajna válogatottja győzelemmel kezdett, s így most csoportelső. A továbbiakban még nehezebb lesz, de majd csak lesz valahogy..." - emlékeztetett a kijevi napilap.

A labdarúgásra szakosodott football.ua ukrán internetes hírportál pontozta a válogatott tagjainak teljesítményét. A többi között Andrij Pjatov játékát 6,0-ra, Oleg Guszevét 5,5-re, Tarasz Mihalikét 5,5-re, Jevhen Hacseridiét 7,0-re, míg Jevhen Szelinét, Anatol Timoscsukét, Szerhij Nazarenkóét, Andrij Jarmolenkóét, Andrij Voronyinét 6,5-6,5-re, Jevhen Konopljankáét 6,0-ra értékelte, részletesen jellemezve játékukat. Csupán három csapattag, Artem Milevszkij, Ruszlan Rotany és Marko Devics játékát minősítette szürkének az orgánum.

Andrij Sevcsenko teljesítményét viszont a portál 7,5-re taksálta azzal a megjegyzéssel, hogy "No comment".

A sport.ua ukrán hírportál egyenesen az ukrán nép hősének és az ukrán labdarúgás istenének nevezi Andrij Sevcsenkót. Idézi a svédek elleni győztes meccs után adott interjúját, amelyben a Sevának becézett Sevcsenko elmondta: "Különleges nap a mai. Meg szeretném köszönni az ukrán népnek a támogatást és a győzelmet. Az egész csapat ennek a megszerzéséért dolgozott, s egyszerűen boldog vagyok, hogy ma sikerült győznünk. Köszönet minden szurkolónak, a támogatásuk a mérkőzés során végig érződött!".

Az ukrán válogatott története során először nyert Eb-mérkőzést - korábban még nem szerepelt kontinensbajnokságon.

EURO 2012, D-csoport, 1. forduló:
Ukrajna-Svédország 2-1 (0-0)
Kijev, Olimpiai Stadion, vezette: Cüneyt Cakir (török).
Ukrajna: Pjatov - Huszev, Hacseridi, Mihalik, Szelin - Timoscsuk, Nazarenko, Konopljanka (Devics, 90+2.) - Jarmolenko - Sevcsenko (Milevszkij, 81.), Voronin (Rotan, 84.). Szövetségi kapitány: Oleg Blohin.
Svédország: Isaksson - Lustig, Mellberg, Granqvist, Olsson - Elm, Källström - Larsson (Wilhelmsson, 68.), Ibrahimovic, Toivonen (Svensson, 63.) - Rosenberg (Elmander, 71.). Szövetségi kapitány: Erik Hamrén.
Gólszerző: Sevcsenko (55., 62.), ill. Ibrahimovic (52.)
Sárga lap: Källström (11.), Elm (83.)

 

EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!