EURO 2012

Szép vagy Olaszország, ilyennek akarunk látni téged! - lapszemle

  • Bodnár Gergő

Az olasz sajtó nagyon elégedetten értékelte a válogatottjuk teljesítményét a Spanyolország elleni vasárnapi döntetlen után.

"Il gol piu importante della mia carriera" vagyis "Pályafutásom legfontosabb gólja" - ezzel a jelzővel illette a spanyoloknak lőtt vasárnapi találatát Antonio Di Natale.

Kissé furcsa megfogalmazás egy olyan csatártól, aki 2010-ben és 2011-ben is olasz gólkirály tudott lenni, a legutóbbi idényben pedig 23 gólig jutott a Serie A-ban. Az Udinese játékosának kijelentése mégis jól érzékelteti azt a feszültséget, ami az olasz csapat tagjaiból felszabadult a spanyolok elleni döntetlent követően.

"Szép vagy Olaszország. Ilyennek akarunk látni téged" - írta hétfői címlapján a La Gazzetta dello Sport. A legnagyobb példányszámú olasz sportnapilap pozitívan értékelte az olasz válogatott első meccsét az Európa-bajnokságon, legalább is az alcím: "az olaszok igencsak megnehezítették a spanyol együttes dolgát" erre enged következtetni.

A sajtóhoz hasonlóan jó hangulatban nyilatkozott a Spanyolország elleni 1-1-el záruló mérkőzés után Cesare Prandelli szövetségi kapitány: "Remek meccset játszottunk. Az oroszok elleni 0-3 után nem kis nyomás volt a csapaton, de jelentősen előreléptünk, szervezettek voltunk a spanyolok ellen, több lehetőségünk is volt. Erre az eredményre és játékra lehet építeni. Egy jó olasz csapatot láthattunk" - mondta a szövetségi kapitány, aki két csatára Cassano és Balotelli játékát is dicsérte.

Szintén elégedettségének adott hangot Giorgio Napolitano. A köztársasági elnök a lefújás után az öltözőben gratulált az olasz válogatott tagjainak.

"Mi is itt vagyunk" - írta a vasárnapi döntetlen után, első oldalán a Tuttosport. A torinói sportnapilap természetesen a Juventus játékosainak teljesítményére fókuszált és megszólaltatta Gianluigi Buffont: "Megmutattuk, hogy képesek vagyunk csapataként működni. Számunkra ez volt a legfontosabb az első találkozón" - nyilatkozta a bajnokcsapat kapusa, míg Andrea Pirlo egy erős hetesre osztályozta a válogatott teljesítményét. Érdekes párhuzam, az 1982-es világbajnokságon a lengyelek ellen döntetlennel bemutatkozó együtteshez hasonlóan, tegnap is hat Juve játékos került be a kezdőbe.

Az olasz sajtó szerint a védelembe vezérelt De Rossi mellett a 7-es osztályzattal záró Pirlo és a gólszerző Antonio Di Natale (7.5) teljesített magas színvonalon. Fontos megjegyezni, hogy Prandelli véleménye alapján Emanuele Giaccherini volt a mezőny egyik legjobbja. Kassai Viktor 5.5-es osztályzatot kapott a Gazzettától.

"Igen, szép vagy Olaszország" írta a gólját ünneplő Di Natale hatalmas fotója mellett hétfői címlapján a Corriere dello Sport. A római kiadású újság Giancarlo Abetét idézte. Az olasz szövetség elnöke ugyanis kijelentette, Cesare Prandelli irányába egészen a 2014-es világbajnokság végéig töretlenül él a bizalom.

Az Európa-bajnoki bemutatkozás szinte tökéletesre sikerült, már csak egy horvátok elleni győzelem hiányzik ahhoz, hogy a szurkolók az olasz válogatott esélyeiről, és ne a bajnokságot lezáró botrányokról vitatkozzanak.

EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!