EURO 2012

Példaértékű lehet a dánok hollandverése - Egervári

A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Egervári Sándor a helyszínen nézte meg a dán-holland csoportmeccset az Európa-bajnokságon.

A magyar válogatott szakmai stábja a hollandok minden Európa-bajnoki mérkőzésén képviselteti magát, hiszen - az Eb-kvalifikációhoz hasonlóan - az ősszel kezdődő világbajnoki selejtezősorozatban az Oranje lesz egyik ellenfelünk. A dánok elleni bemutatkozó összecsapásra Egervári Sándor utazott el az ukrajnai Harkivba. A szövetségi kapitány hazaérkezése után az mlsz.hu-nak összegezte tapasztalatait.

"Számomra kellemes meglepetés volt, hogy a rendezők remek munkát végeztek, a stadion környékének biztosítása tökéletes volt, jól oldották meg a közel 40 ezer szurkoló mozgatását, a stadion könnyen megközelíthető volt, a stadion állapota, a pálya talaja, a szervezők kedvessége és szolgálatkészsége mind-mind méltó volt a rangos mérkőzéshez" - kezdte beszámolóját a szövetségi kapitány.

"Maga a meccs rendkívül érdekes volt, a találkozót úgy jellemezném, hogy egy nagy nevekből álló holland válogatott, és egy nagyszerű csapatjátékosok alkotta dán csapat mérkőzött meg egymással. Mindkét félidő első negyedórája intenzív játékot és holland fölényt hozott, ezekben a periódusokban az volt az érzésünk, hogy Hollandia maga javára fordítja a mérkőzést. Hogy ez nem így történt, az csak részben tudható be a kihagyott helyzeteknek, inkább a nagyon fegyelmezetten védekező dánok csapatjátékának volt köszönhető. Példaértékű lehet számunkra a meccs, de messzemenő következtetéseket azért nem szabad levonni belőle, mert minden egyes mérkőzés másról szól. A dánok nem kizárólag a védekezésre összpontosítottak, ha volt rá lehetőségük, bátran támadtak, mertek játszani, ezt mutatja, hogy a labdabirtoklás közel hasonló volt. A meccs egyes periódusaiban nagy volt a nyomás a dán kapu előtt, de védekezésben alig hibáztak, s végül egy kis szerencsével kapott gól nélkül hozták a kilencven percet. Ebből a szempontból kicsit hasonlított a csehek elleni mérkőzésünkhöz a találkozó, Prágában is a hazaiak támadtak többet, mégis mi nyertünk. A tanulság az, hogy ha erősebb csapattal kerül szembe egy válogatott, tudnia kell jól megválasztani a taktikát, a dánok most annak köszönhették sikerüket, hogy a lehető legjobbat választották" - értékelt Egervári Sándor.

A mérkőzés hosszabb összefoglalója:

EURO 2012
Hollandia - Dánia 0-1 (0-1)
Hollandia: Stekelenburg - Van der Wiel (Kuyt, 85.), Heitinga, Vlaar, Willems - Van Bommel, N. De Jong (Van der Vaart, 71.) - Robben, Sneijder, Afellay (Huntelaar, 71.) - Van Persie. Szövetségi kapitány: Bert van Marwijk.
Dánia: Andersen - Jacobsen, Kjaer, Agger, S. Poulsen - Kvist, Zimling - Rommedahl (Mikkelsen, 84.), Eriksen (Schöne, 74.), Krohn-Dehli - Bendtner. Szövetségi kapitány: Morten Olsen.
A mérkőzés statisztikája
56% Labdabirtoklás 44%
27 Kapura lövés 4
7 Kaput eltaláló lövések 4
20 Kaput nem találó lövések 0
14 Szabadrúgás 8
11 Szöglet 4
1 Les 2
25 Bedobás 13
3 Védés 6
4 Kirúgás 23
7 Szabálytalanság 12
1 Sárga lap 2