EURO 2012

Horvátország vetett véget az írek 14 mérkőzésből álló veretlenségi sorozatának

A C-csoport vasárnapi, második mérkőzésén Írország és Horvátország feszült egymásnak. Az írek csalódást keltő játékkal 3-1-es vereséget szenvedtek, így egy forduló után a horvátok állnak a kvartett élén.

Kétgólos horvát siker az írek ellen

A C-csoport vasárnap esti mérkőzésén Írország Horvátországgal találkozott. Sokan féltek ettől a mérkőzéstől, mondván, hogy várhatóan unalmas lesz, ám végül nem így lett. A horvátok már a harmadik percben megszerezték a vezetést Mandzukic révén, amelyet a 19. percben St. Ledger egy kiváló fejessel egyenlített ki. Ennek ellenére a horvátok 2-1-es előnnyel vonulhattak pihenőre, hiszen a 43. percben Jelavic is betalált.

A második félidőben aztán gyorsan eldőlt a mérkőzés sorsa, mivel Mandzukic a 48. percben megszerezte saját maga második, csapata harmadik gólját is. A későbbiek folyamán változás már nem történt az eredményt illetően, de mindkét együttesnek volt néhány veszélyes helyzete.

Érdekesség, hogy az írek gyakorlatilag csak rögzített szituációkból, valamint beívelt labdákból tudtak veszélyeztetni, Keane-ék gyakorlatilag egy alkalommal sem tudtak az előzetesen gyengének ítélt horvát védelem mögé kerülni.

A horvátok 3-1-es sikerüknek köszönhetően C-csoport élére ugrottak, míg az írek 14 mérkőzésből álló veretlenségi sorozata a legrosszabbkor szakadt meg, így a zöldek Eb-je a papírforma szerint véget is ért.

EURO 2012
C-csoport, 1. forduló:
ÍRORSZÁG-HORVÁTORSZÁG 1-3 (1-2)
 
Poznan, Municipal Stadium Poznan. Vezette: Björn Kuipers (holland)
 
ÍRORSZÁG: Given - O'Shea, Dunne, St Ledger, Ward - Duff, Whelan, Andrews, McGeady (Walters 54.) - Doyle (Walters 54.), Keane (Long 75.).
Szövetségi kapitány: Giovanni Trapattoni. Cserepad: Hunt, S. Kelly, Walters, Long, O'Dea, Cox, Westwood, Green, Forde, McShane, Gibson, McClean.
 
HORVÁTORSZÁG: Pletikosa - Srna, Corluka, Schildenfeld, Strinic - Rakitic, Vukojevic, Modric, Perisic - Mandzukic, Jelavic (Kranjcar 72.).
Szövetségi kapitány: Slaven Bilic. Cserepad: Simunic, Kranjcar, Pranjic, Dujmovic, Eduardo, Bujlat, Kalinic, Kelava, Subasic, Badelj, Vida, Vrsaljko.
 
Gólszerző: St Ledger (19.), illetve Mandzukic (3., 48.), Jelavic (43.)
Sárga lap: Andrews (45+1.), illetve Modric (52.), Kranjcar (82.)

 

EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!

 

A találkozó összefoglalója:

Véget ért a mérkőzés, Horvátország 3-1-es győzelmével egy forduló után a C csoport élére állt.

96. perc: Andrews kétségbeesetten próbálkozik, ezúttal kapásból, a lövés viszont 17 méterről célt téveszt.

92. perc: Slaven Bilic az utolsó cserelehetőségét is kihasználja, Rakitic-ot Dujmovic váltja.

91. perc: Whelan lövése pattan meg, az írek szögletet végezhetnek el: a sarokrúgás kiváló ívben száll befelé, Andrews fejel, ám a játékszer néhány centivel a bal kapufa mellett száll el.

Véget ért a rendes játékidő, öt perc lesz a ráadás.

89. perc: Eduardo váltja Perisic-et.

87.perc: Az írek vezetnek veszélyes bal oldali támadást, a beadást követően Pletikosa öklöz. Ezt követően a zöldek jobbról is megpróbálnak egy ívelést, Andrews azonban ismét elrontja a helyzetet.

Minden jel arra mutat, hogy az írek 2011 óta tartó, 14 mérkőzésből álló veretlenségi sorozata a lehető legrosszabbkor ér véget.

81. perc: Andrews egy percen belül kétszer is veszélyeztet: előbb fejjel, majd nem sokkal később lábbal, amikor életerős löketet enged el a 16-os előteréből, ám ahogyan az előbb Rakitic, ezúttal ő sem találja el a kaput.

78. perc: A horvátok majdnem megszerezték a negyedik góljukat is, Srna kapott labdát a jobb szélen, majd visszapasszolt a 16-os előtt üresen álló Rakitic-nak, aki rögtön lőtt, azonban ha csak egy kicsit is, de mégis mellé ment a löket. Givennek ezúttal sem lett volna esélye.

75. perc: Az írek az utolsó cserelehetőségüket is kihasználják, Shane Long érkezik a gyengén futballozó Robbie Keane helyére.

72. perc: A gólszerző Nikica Jelavic hagyja el a pályát, a helyét pedig Niko Kranjcar veszi át.

Trapattoni mester lassan kitalálhatna valamit, hiszen hiába vannak hátrányban az írek, eddig néhány rögzített szituáción kívül képtelenek az előzetesen gyengének ítélt horvát védelem mögé kerülni.

68. perc: Újabb ír szabadrúgás, újabb veszélyes fejes, ezúttal Dunne révén, azonban Pletikosa könnyedén fogja a labdát.

63. perc: A horvátok teljesen nyugodt tempóban játszanak, amikor Srna harcol ki szögletet a jobb oldalon. A sarokrúgás azonban pontatlan, tisztázni tudnak az írek.

Robbie Keane hiába vezeti az írek örökranglistáját, már ami a gólokat illeti, ma nagyon beleszürkül a mezőnybe, így nem valószínű hogy ma jegyezhet fel újabb találatot az eddigi 53-hoz.

57. perc: Az írek ismét szélről végezhetnek el szabadrúgást, a labdát pedig megint a hosszúra ívelik, de a nagy kavarodásban eltűnő védő miatt miatt kifelé ítél szabadrúgást a játékvezető.

53. perc: Újabb sárga, ám ezúttal a horvátok kapják azt: Whelan igyekezett tisztázni, Modric pedig durván odalépett, teljesen jogos a büntetőlap. A szabadrúgás elvégzése előtt kettőt is cserélnek az írek, McGeady helyére Cox, míg Doyle helyére Walters érkezik.

48. perc: GÓL! A horvátok zavartalanul passzolgathattak a 16-os előterében, a bal oldalról Perisic ível középre, az érkező Mandzukic pedig a kapufára fejel, ám a labda onnan Given fejére pattan, ahonnan bevánszorog a gólvonalon túlra. 1-3!

A félidőben a mérkőzés során kezdeményezőbben fellépő horvátok megérdemelten vezetnek 2-1-re, ugyanis rengeteg veszélyes helyzetet alakítottak ki Modricék. Az írek eddigi egyetlen igazi lehetőségüket kihasználták, de hátul kétszer is hibáztak. Összességében maximálisan elégedettek lehetünk a mérkőzés színvonalával, hiszen mindkét együttes nyílt sisakos futballra törekszik.

46. perc: Perisic húzza meg a bal szélen, két horvát érkező is van középen, végül Rakitic tud fejelni, ám a labda kapu fölé száll.

45. perc: Az íreknél először Andrewsnál pattan el a húr, aki Mandzukic-nak csúszik oda durván, a jutalma pedig sárga lap.

43.perc: GÓL! A horvátok ismét szöglethez jutottak, amely elsőre ugyan nem okozott veszélyt, második szándékból azonban egy távoli lövést (beadást?) követően Ward elé pattan a labda, aki tisztázni szeretne, ehelyett ziccerbe hozza Jelavicot, aki a kapus mellett a hálóba lőtt. 1-2!


 

40. perc: Meglepő módon nem lépnek ki az ír védők a bal oldalon tartózkodó Strinic-re, aki szabadon ívelhet középre, Nikica Jelavic fejese viszont mellészáll.

39. perc: Újabb horvát szöglet, az írek azonban tisztázni tudnak.

36. perc: Jelavic játszik össze Perisiccsel, aki a visszapasszolt labdát nem engedi lepattanni, hanem egyből lő, de a bombaerős löket célt téveszt.

35. perc: Egy kisebbfajta védelmi bizonytalanságot követően Keane lódulhatott volna meg, de a horvát védelem az utolsó pillanatban tisztázni tudott.

33. perc: Srna tálal Modric elé, aki nagyjából 20-22 méterről, kapásból ellövi a játékszert, Shay Given azonban ismét a helyén.

A mérkőzés eddig maximálisan megfelel a várakozásainknak, mai második fogadásunkat már ki is fizették.

29. perc: Írország kísértetiesen hasonló szögből végezhet el szabadrúgást, mint azt a gólnál tették, de ezúttal Mc Geady beadása hosszúnak bizonyult Ward számára, ám hozzá kell tenni, hogy a horvátok megint nem álltak a helyzet magaslatán.

A gólnál jobban is figyelhettek volna a horvátok, ugyanis a selejtezősorozatban az írek tíz gólt szereztek rögzített szituációt követően, többet, mint bármely más csapat a kvalifikációban.

22. perc: Perisic kapott labdát a 16-os előterében, egy tolás után lőtt, Given pedig bravúrral hárított.

21. perc: Horvátország ismét nyomást gyakorol, ezúttal Rakitic próbálkozott átlövésből, a labda azonban elszállt a kapu mellett.

18. perc: GÓL! Ezúttal Corluka szabálytalankodott a bal oldalon, a szabadrúgást pedig veszélyesen ívelte középre McGeady, középen pedig Sean St. Ledger érkezett, aki négy méterről védhetetlenül fejelt a bal alsóba. 1-1!

17. perc: Horvátország a bal oldalon jut szabadrúgáshoz, a veszélyes beívelést követően O'Shea tisztáz szögletre.

Az írek láthatóan nem estek pánikba, átvették az irányítást, de igazán veszélyes helyzetet még nem tudtak kialakítani.

11. perc: Írország 17 méterre a kaputól, nagyjából középen végezhet el szabadrúgást, a legurított labdát azonban a sorfalba lövik.

A poznani szakadó esőben az írek átlövésekkel kísérleteznek, eddig eredménytelenül.

3.perc: GÓL! Az első szögletet Horvátország végezheti el, amelyet röviden tisztáznak az írek, a jobb oldalon ellépő Srna beadása megpattan, Mandzukic erőtlen fejese azonban 12-13 méterről utat talál a kapuba. 0-1!

20:45 - A helyszín Poznan, a hangulat már most kiváló, a csapatok a kezdőrúgáshoz készülődnek, a kezdőcsapatokban pedig egyetlen meglepetés sincs.

20:40- A két együttes eddig hat alkalommal találkozott egymással, a horvátok azonban csak egy sikert könyvelhettek el, míg háromszor döntetlen született, kétszer pedig az írek nyertek.

20:38 - Köszöntjük kedves Olvasóinkat, hamarosan kezdődik a C csoport második mérkőzése!