Forma-1

Jacques Villeneuve halálos fenyegetéseket kapott, áll a bál Montréalban

Tüntetők elleni harc tölti ki a montréali rendőrök idejét a vasárnapi Forma-1-es Kanadai Nagydíj előtt, aminek kapcsán a korábbi világbajnok, Jacques Villeneuve is halálos fenyegetéseket kapott.

Három hónapja zajlanak a tüntetések a városban, mivel Quebec tartomány kormányzata kilátásba helyezte a felsőoktatási tandíjak emelését, ráadásul az F1-es versenyhétvége előtt egy rendeletet is elfogadtak, amely alapján a rendőrség szigorúbban felléphet a protestálók ellen, mint korábban.

Csütörtök éjjel 37 embert tartóztattak le, akik részt vettek egy meztelen felvonuláson, az 1997-es világbajnok, Jacques Villeneuve pedig, akinek édesapjáról, Gilles-ről nevezték el a futam helyszínét, éles kritikát fogalmazott meg a tüntetőkkel szemben.

"Ideje, hogy az emberek felébredjenek és abbahagyják a lézengést! Elég volt már belőle. Hallottuk őket, meghallgattuk őket, abba kellene már hagyniuk. A városnak egy vagyonba kerül ez az egész, nincs semmi értelme. Azt hiszem, ezek az emberek úgy nőttek fel, hogy a szüleik soha nem mondták nekik azt, hogy 'nem'. Ezt látjuk most az utcákon. Az emberek panaszkodással töltik az idejüket. Kezd nevetségessé válni a dolog. Beszéltek, hallottuk, most már visszamehetnek az iskolába" - mondta az egykori versenyző.

Ezt követően a Twitteren keresztül és a saját e-mail-fiókjába is kapott halálos fenyegetéseket.

A rendőrség értesülései szerint a tüntetők a vasárnapi futam előtt meg fogják próbálni megbénítani Montréal metróközlekedését, ami gyakorlatilag lehetetlenné tenné, hogy a nézők eljussanak a versenypályához. Csütörtökön a szervezőknek már le kellett fújniuk a hagyományos és nagyon népszerű ingyenes nyílt napot - amelyen általában mintegy 50 ezren szokták meglátogatni a pályát -, mivel zavargásoktól tartottak.