Kanadai Nagydíj

Hamilton hátát nézi a mezőny Montréalban - szabadedzések

  • Kele János

Egyelőre Hamilton a mérce Montréalban, de jók a Ferrarik, és meglepetésre a Sauber is. Buttonra viszont rájár a rúd.

 

Egyelőre Hamilton a mérce Montréalban - Fotó: AFP

Egyelőre a McLaren és Lewis Hamilton az eredő erő Kanadában, a pénteki szabadedzések legjobb idejét a 2008-as világbajnok futotta. A brit versenyző még nem nyert futamot az idén, most azonban az eddigiek alapján jó esély nyílhat a sikerre, ami egyszersmind történelmi léptékű is lenne: még soha nem fordult elő, hogy a szezon első hét versenyén hét különböző pilóta álljon a dobogó legfelső fokán.

A mezőny egyébiránt továbbra is rendkívül szoros, a McLaren mögötti erőviszonyok tulajdonképpen megtippelhetetlenek. Erősnek tűnt a Hamilton mögött sorakozó Ferrari és a Red Bull is, de meglepetésre beférkőzött a top csapatok közé a Force India és a Sauber is. A Mercedes egyelőre elmarad a várakozásoktól, a Lotus pedig szokásához híven a hosszú etapokra helyezi hangsúlyt – a tabella első tizenkét helyezettjét viszont így is mindössze hat tizedmásodperc választja el egymástól.

„Nagyon pozitív napot zártunk” – kezdte értékelését Hamilton. „Ettől persze még nagyon szoros meccsre van kilátás, senki ne higgye azt, hogy nyeregben vagyunk. Már az időmérő is rettenetesen kiélezett lesz, a versenyen pedig csak fokozódnak majd az izgalmak, hála a gumikeverékeknek. Ma például annak ellenére a keményebbik keveréken futottam, hogy a lágyat kicsit gyorsabbnak érzem” – világított rá a fentebb elemzettekre a világbajnok.

Alonso mindössze öt századdal maradt el ősi riválisától pénteken, a legtöbb szakértő mégis úgy véli, a Mercedes lehet Hamilton legnagyobb riválisa a pole pozícióért folyó versenyben.

Ehhez mondjuk még a időjárásnak is lehet egy-két szava, a második szabadedzés után ugyanis leszakadt az ég Montréalban: alig tíz perc alatt elképesztő mennyiségű eső hullott a pályára, és a meteorológusok szerint szombaton és vasárnap is van esély hasonló zuhéra.

Jenson Buttonra továbbra is rájár a rúd: a 2009-es világbajnok versenyző a nap legnagyobb részét technikai problémák miatt kénytelen volt kihagyni, így a munka dandárját Hamilton végezte el. Buttonnak így mindössze egy lehetősége maradt a tökéletes beállítások megtalálására, a szombat délelőtti harmadik gyakorláson vélhetően rengeteg munkát kell majd elvégeznie csapatával. Mindössze 12 kör megtétele után kénytelenek voltak váltót cserélni a McLarenbe, de a problémákat ez sem oldotta meg maradéktalanul: a brit csak kilencedik lett, és balszerencséje szemmel láthatóan tovább üldözi.

A bajnokok fala ezúttal szedett áldozatot: Bruno Senna saját bevallása szerint is frusztráltan körözött a nap folyamán, nem találta a beállításokat, nem volt különösebben gyors, és sok hibát is vétett – a legnagyobb ilyennel pedig feliratkozott a montréali célegyenesre vezető kanyar áldozatai közé.

A bajnokok fala mellett a 8-as és a 9-es kanyar közötti sikán is bőven szedte áldozatait, Kovalainen és Alonso is hibázott itt, előbbi ráadásul igen nagyot.

A középmezőnyből a Sauberek tűntek a leginkább versenyképesnek, Kobajasi és Pérez tempója ráadásul az egyenesekben is a legjobbak közé tartozik, ami jó előjel az időmérő edzésre. Kobajasit 320-szal kapta el a trafipax a célegyenesben, ami – tekintve a Mercedes motorerőbeli fölényét – jelentő meglepetés.

A legnagyobb újdonságot a Ferrari átalakított kipufogó-vezetése jelentette, az eredmények alapján egyelőre felettébb jól működik, ráadásul Alonso még arra is képes volt, hogy szuperlágy abroncsokon futott harmadik(!) körében legyen a leggyorsabb.

„Minden munkát el tudtunk végezni, amit akartunk” – lelkendezett az edzések végén Massa. „Úgy tűnik, hogy a fejlesztéseinkkel jó irányba mozdultunk el, de nehéz ezt pontosan megítélni. A mezőny nagyon szoros, sok a jó autó, nehéz lesz a legjobbak közé kerülni”

Az időmérő edzést magyar idő szerint szombaton este nyolckor rendezik. A labdarúgó Eb miatt az eseményről kivételesen az MTV 2-es csatornája közvetít.