Férfi kézilabda

A norvégok félnek Veszprémtől, Nagy Lászlóval harcolhatunk a vb-ért

  • MTI/63

Az olimpiai felkészülés "árnyékában" fontos világbajnoki selejtezőt játszik vasárnap Veszprémben és jövő szombaton Oslóban a magyar férfi kézilabda-válogatott Norvégia ellen. A párharcban már aktív szereplő lesz a három év kihagyás után visszatérő Nagy László.

A norvégok ellen összességében pozitív a mérleg (24 mérkőzés, 17 győzelem, 1 döntetlen, 6 vereség, 573 lőtt és 520 kapott gól), ám az utóbbi két alkalommal, amikor a vb-re kijutás volt a tét, a skandináv gárda bizonyult jobbnak összesítésben.

A 2000-es vb-selejtezőjében a magyarok Szegeden 20-19-re nyertek, Altában pedig 24-22-re kikaptak, így egyetlen gól döntött a norvégok javára. A 2004-es vb előtti párharcban Sandefjordban 27-24-re nyertek a norvégok, a magyarok Miskolcon csak 30-29-re győztek, és kétgólos különbséggel a rivális jutott tovább.

Mocsai Lajos szerint a lehető legnehezebb ellenfelet kaptuk

Éppen emiatt mondta Mocsai Lajos szövetségi kapitány, hogy a vb-9., Eb-13. Norvégia a lehető legerősebb a lehetséges ellenfelek közül.

"Ők, velünk szemben, nem jutottak ki az olimpiára, így nekik ez az egyetlen esélyük, hogy a nemzetközi vérkeringésbe bennmaradjanak. Azonban mi is ott akarunk lenni a jövő évi vb-n, és az olimpiai utáni időszakra vonatkozó jövő a tét" - mondta az Mocsai.

Hozzátette: ugyan Nagy László visszatérésével bővült a támadási és a védekezési variációk száma, ám Krivokapisc tüdőembóliája miatt minden kerettagnak rosszabb lett a hangulata.

"A norvégok nagyon veszélyesek, képesek komoly csapatjátékra, ráadásul náluk lesz a visszavágó, és Oslóba ünneplést szerveznek. Az a feladatunk, hogy a két meccs alapján ne tudjanak örülni" - fogalmazott a szövetségi kapitány.

A vb-hetedik, Eb-nyolcadik magyarok Veszprémben még soha sem játszottak a norvégokkal, míg Oslóban 1978-ban és 1993-ban csapott össze a két gárda, előbb 20-17-re, majd 24-16-ra nyertek a magyarok. A két együttes utolsó mérkőzését a 2011-es svédországi vb-n játszotta, január 15-én, Norrköpingben a Mocsai-csapat 26-23-ra győzött.


"Nagyon fontos időszak előtt állunk. Volt egy kis időnk a regenerációra,hiszen a magyar bajnokság már több hete befejeződött. Múlt héten kicsit fáradtabbak voltunk, de most már a frissítésen van a hangsúly. Itthon mindenképpen előnyt kell szereznünk, Veszprémben biztos, hogy sokat tud majd segíteni a közönség is, amely fantasztikus hangulatot tud teremteni ebben a gyönyörű létesítményben." - mondta Harsányi Gergely, a Tatabánya balszélső az mkbveszprem.eu-nak.

A csapategységben rejlik a mieink erejeA Veszprém Arénában válogatott meccsen még nem kaptak ki a magyarok, a város másik csarnokában utoljára 1999. szeptember 19-én veszített az együttes, a szlovénoktól Eb-selejtezőn 27-23-ra.

A válogatott játékosok Nagy László visszatéréséről egyhangúan nyilatkoztak. Szerintük a világ egyik legjobb kézilabdázója, örömmel fogadják, de természetesen neki is meg kell majd küzdenie a stabil pozícióért a csapatban. Egységes a csapat, és biztosak benne, hogy Nagy szerepvállalásával még egységesebb lehet a csapat.

Akárcsak a mieink, úgy a norvégok sem örülnek a másiknak, az északiak klasszis szélsője tudja, hogy Veszprémben a "pokol" vár rájuk. "Nincs mese, ez a legkeményebb selejtezős párosítás. Veszprémben a legrosszabb és a legkeményebb játszani Európában, a csarnokban mindig meleg van, és mindig teltház várja a csapatokat. De mi erre is felkészültünk - üzent Havard Tvedten, egy korábbi norvég válogatott, Stian Vatne pedig a következőket mondta: - A magyarok nagyon jó tornát zártak Szerbiában, óriási tartalék van a csapatukban, Naggyal kiegészülve pedig még inkább. Nyilvánvalóan ő egymaga nem fog mérkőzést nyerni, de az átlövővel sokkal erősebb lesz a magyarok játéka."

Az első mérkőzésen a mieink kezére játszhat, hogy a norvégoknál nem lépett pályára a csapat egyik legnagyobb sztárja, Börge Lund. A terv az, hogy a jövő szombati visszavágón fogok pályára lépni Oslóban - mondta a Löwen játékosa. - Magyarország az esélyes, több sztárjátékosuk is van, akik mindig tudnak egy megbízható szinten teljesíteni. Ám ez nem jelenti azt, hogy előre feladnánk, sőt, ha idegenben sikerülne szoros mérkőzést játszanunk, hazai pályán kijuthatunk a világbajnokságra."

Világbajnoki selejtező
Magyarország - Norvégia 15:30
Veszprém,(TV: m1, SportKlub)