EURO 2012

A "halálcsoport" érdekességei ínyenceknek

  • VNA

Szakértő olvasóink már bizonyára igencsak képben vannak az Európa-bajnokság csapatai kapcsán. Mi viszont reméljük, hogy tudunk még olyan különlegességeket, érdekességeket nyújtani, amelyeket ti sem hallottatok még.

A pénteken bemutatkozó négy csapat beharangozása után íme néhány érdekesség az B-csoport négy együttese kapcsán is. A halálcsoport résztvevőit korábban már szigorúan szakmai oldalról is bemutattuk nektek, most azonban inkább a statisztikák, számok világa felől néztünk rá a három korábbi győztest is magában foglaló négyesre:

A holland válogatott nem áll rosszul csatárfronton, hiszen két nagy európai bajnokság gólkirálya is az ő keretüket erősíti. Az Arsenal színeiben 30 gólt szerző Robin van Persie Angliában, a Schalke csapatában 29 bajnoki gólig jutó Klas Jan Huntelaar pedig a német bajnokságban lett a szezon legjobb góllövője. A holland csapattól nem csak emiatt várhatunk sok gólt, hanem azért is, mert a szintén 55 gólt szerző németekkel együtt ők vezetik az Európa-bajnokságok góllövőlistáját.

A hollandok a két évvel ezelőtti világbajnoksághoz hasonlóan most is a dánok ellen kezdik meg a csoportkör küzdelmeit. A dél-afrikai tornán 2-0-s holland sikert (Agger öngólja és Kuyt találata döntött) hozott a párharc, hasonlóval a holland szurkolók alighanem most is kiegyeznének. A holland továbbjutási reményeket az a tény is táplálja, hogy a narancsmezesek a legutóbbi hat Eb-n mindig továbbjutottak a csoportkörből.

A PSV Eindhoven védője, Jetro Willems a torna legfiatalabb játékosa, aki csapata első találkozójának idején 18 éves és 71 napos lesz. Amennyiben pályára is lép majd Bert van Marwijk együttesében, akkor a nagy nemzetközi labdarúgó tornákat figyelembe véve ő lehet minden idők legfiatalabb holland játékosa. Rajta kívül csak az 1938-as vb-n szereplő Bertus de Harder mondhatja el magáról, hogy már 18 évesen pályára léphetett egy nagy eseményen a holland nemzeti csapatban.

A háromszoros Európa-bajnok (1972, 1980, 1996) németek a rekordnak számító 11. kontinenstornájukon vesznek részt. A legutóbbi osztrák-svájci közös rendezésű Eb-n a német csapat ezüstérmes volt, ami azért érdekes, mert 1980-ban és 1996-ban is úgy nyerték meg az Eb-t, hogy az azt megelőző tornán ezüstérmesek voltak.

A Lazio támadója, Miroslav Klose 63 gólt szerzett eddig a német nemzeti csapatban, ami a legtöbb találat az Eb-n résztvevő játékosok közül. Amennyiben a következő hetekben ehhez még öt gólt hozzátesz, akkor utolérheti a „Nemzet Bombázójának” becézett Gerd Müllert is, aki pillanatnyilag a német labdarúgás történetének legeredményesebb játékosa. Bár Klose a szombat esti Portugália elleni meccs napján már a 34. születésnapját ünnepli, a németek így is a torna legfiatalabb átlagéletkorú csapatával (24 év 358 nap - június 8-ai adat) indulnak neki a harcnak.

Amennyiben Klose esetleg gólt szerez a portugál csapat ellen, akkor csatlakozhat azon két játékoshoz, akiknek az Eb-k történetében sikerült saját születésnapjukon gólt szerezniük. Erre az 1984-es tornán Jean-Francois Domergue és legutóbb a 2008-as Eb-n a holland Wesley Sneijder volt képes. Utóbbi szombaton délután megismételheti ezt a nem mindennapi tettet, ha betalál a dánok kapujába.

A portugál nemzeti csapat legutóbbi két Eb-szereplése alkalmával Hélder Postiga és Cristiano Ronaldo is betalált. Amennyiben most az ukrán-lengyel közös rendezésű tornán is gólt szereznek, akkor – a svéd Zlatan Ibrahimovichoz hasonlóan – csatlakozhatnak azon négy játékoshoz, akik három kontinenstornán is képesek voltak gólt szerezni. Ebben az exkluzív csoportba jelenleg Thierry Henry, Vladimir Smicer, Nuno Gomes és Jürgen Klinsmann tartozik.

A még mindig csak 27 esztendős Cristiano Ronaldo immáron az ötödik nagy tornájára (Eb vagy vb) készülhet. Ilyen fiatalon a portugál focisták közül erre csak Luís Figo és Nuno Gomes voltak képesek. A portugál együttes továbbjutásai esélyeit csökkenti, hogy három olyan csapattal került egy csoportba, amely korábban már megnyerte legalább egyszer az Eb-t. A Real portugál klasszisa egyébként 32 gólt szerzett eddig a válogatottban, ha most is betalál, akkor megelőzi a válogatottban szintén ennyiszer eredményes Figót.

A dán válogatott kispadján a mai világban szokatlanul nagy az állandóság, Morten Olsen ugyanis 2000 óta irányítja a válogatottat. Ő az egyetlen olyan dán labdarúgó, aki játékosként (102) és edzőként (128) is elérte a 100-as mérkőzés számot a nemzeti csapattal.

Érdekesség, hogy a dán válogatott 23 fős keretébe a francia "kiscsapat", az Evian adja a legtöbb játékost, szám szerint négyet. A dánok eddig még sohasem nyertek Eb-n nyitómeccset, hét próbálkozásuk során csupán három döntetlent sikerült elérniük, négyszer viszont kikaptak. Ez utóbbi tény nem túl biztató a hollandok ellen nyitány előtt. Különösen, ha hozzátesszük, hogy az első csoportellenfélnek számító hollandokat utoljára 1967-ben tudták legyőzni, azóta nyolc meccsen 3 vereség és 5 döntetlen a mérlegük ellenük.

EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP- csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!