NB I

Nyoma veszett százezer szurkolónak

  • Göbölyös János
Címkék:

A futball minőségének egyik fokmérője a nézőszám, a mérkőzések látogatottsága egyenes arányban áll a nívóval. Nálunk sincs ez másként, s mint az a Hivatásos Labdarúgók Szervezetének statisztikájából kiderül, a tavalyinál majd' 40 százalékkal több szurkoló látta a helyszínen az NBI 240 mérkőzését, egészen pontosan 914.807-en gondolták úgy, hogy ott a helyük a stadionokban. Ez nagyjából negyedmillióval több, mint az előző szezonban volt, a meccsenkénti átlagnézőszám pedig 2759-ről 3812-re emelkedett. Szeretnénk hinni, hogy a drasztikust növekedést a játék minősége generálta, ám mivel az MTK és a Szolnok helyett a Pécs és a Diósgyőr szerepelt az élvonalban, kissé árnyaltabb a kép.

Egy szektor, sok pötty, nagy eltérés a valóságtól - Fotó: www.belepteto.blog.nepsport.hu (Paparazzi)

De vajon mennyi is az annyi? Valami hasonló kérdés fogalmazódhatott meg tavasszal néhány fiatalemberben, akik nem kisebb feladatra vállalkoztak, minthogy elkezdjék egyenként megszámolni a szurkolókat. Babra munka, de megérte. Hogy mi vezérelte őket, nem tudom, bár a honlapjuk bemutatkozó oldalán olvasható mottó árulkodó: ,,objektív nézőszámosdi, mert annyira ráérünk".

Ha tüzetesebben beleolvasunk a módszerbe, kiderül, hogy bár nem annyira pontos, mint a nálunk csak elvétve kiépített beléptető rendszerek által szolgáltatott adatok, ám az egy százalékos hibahatár eltörpül amellett, amit a klubok honlapjai, vagy éppen az országos média (beleérteve másfél éve minket is) közöl. A végeredményhez nem kell más, mint egy jó minőségű fényképezőgép, egy számítógép, egy bárki által hozzáférhető szoftver és kis türelem. A dolog pikantériája, hogy a ,,népszámláló" csapat diósgyőri érzelmű és kötődésű, azaz éppen ott kezdett el tevékenykedni, ahol a legnagyobb a meccsek látogatottsága, ergo a legszembetűnőbb a kontraszt. Merthogy a becsült és a valós adatok között látványos a különbség, de ami a legfájdalmasabb, a jelenleg hivatalosnak hitt statisztika (HLSZ) jócskán túlértékeli az NB I látogatottságát.

A kiszámolósdi a DVTK-DVSC meccsen debütált, a végeredmény lehangoló. A helyi és néhány országos média által szolgáltatott adatok átlaga 7-8000 között volt (de akadt olyan meghatározó honlap is, amely 9000-et közölt), míg a tény: 6210! De készült mérés máshol is, a KTE-Videoton bajnokin például 2500-as átlaggal dolgozott a sportsajtó, valójában 1823-an voltak a stadionban.

Hogy mi következik mindebből? Ha feltételezzük, hogy a tudósítói gyakorlat mindenhol hasonló, azaz a nézőszám megállapítása bemondáson, becslésen alapul - kivéve azt a néhány helyet, ahol van beléptető rendszer, és tájékoztatják is a jelenlévőket az aktuális létszámról -, akkor évtizedekre visszamenőleg elfelejthetjük az összes ilyen irányú statisztikát, egyedül a százalékos növekedés igaz. Ez is valami, ám nagyon nem mindegy például, hogy az MLSZ stratégiai tervében szereplő, 2018-ra elvárt tízezres átlagnézőszámnak honnan futunk neki. Most úgy fest, egy éven belül valamennyi élvonalbeli csapat stadionját felszerelik beléptető rendszerrel, akkor pedig hajszálpontosan kiderül, mennyien kíváncsiak a mérkőzésekre. Lesz meglepetés...

A diósgyőri ötletgazdák mindenesetre folytatják munkájukat, ám mint az induláskor, most is hangsúlyozzák, senkinek nem akarnak rosszat, amit csinálnak, azt a tisztánlátás kedvéért, jobbító szándékkal teszik. Okulásul.

A végére maradt a krimi. Gyors fejszámolást végezve, idén a legszerényebb becslés szerint is szurkolók tízezrei, összesen több, mint százezren eltűntek a lelátókról, de bűntény nem történt.

Hiszen ott sem voltak... 

EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!