EURO 2012 csoportbemutató

Sötét lovak a címvédő ellen

Már csak egyet kell aludni és kezdetét veszi a XIV. labdarúgó Európa-bajnokság. Mikor a szervezők tavaly decemberben a kijevi Művészetek Palotájában kisorsolták a XIV. labdarúgó Európa-bajnokság csoportjainak beosztását, a C jelű négyesből mindenki a spanyol-olasz duót látta lelki szemei előtt a két továbbjutó helyen, de a torna rajtja előtt már korántsem ennyire letisztult a kép.

Spanyolország

A címvédő és világbajnok spanyolok – több más nagycsapathoz hasonlóan – több sztárjátékosukat is kénytelenek lesznek nélkülözni. A legnagyobb érvágás a Vörös Fúria számára a válogatottsági gólrekorder, David Villa hiánya lesz. A világbajnoki cím és az Európa-bajnoki aranyban is kulcsszerepet játszó barcelonai támadó decemberi lábtörése utáni rehabilitációjának végére ért, Vicente del Bosque szövetségi kapitány mégis jobbnak látta, ha egy fizikailag jobb állapotban lévő játékosnak szavaz bizalmat. Villa távolmaradásával kis túlzással féltucat támadó pályázott az Eb-re, végül meglepetések nélkül a Llorente, Torres, Negredo, Pedro négyesfogatra vár majd a góllövés jelentette feladat. 

Spanyolország

Területe: 504 645 négyzetkilométer
Lakosok száma: 46,082 millió
Főváros: Madrid
Labdarúgó-szövetség alapítási éve: 1913
FIFA-világranglista helyezés: 1.
Mezszín: piros-kék
Út az Eb-ig: Pontveszteség nélkül megnyerte a selejtező I csoportját
Korábbi Eb-részvétel: 8 (1964, 1980, 1984, 1988, 1996, 2000, 2004, 2008)
Legnagyobb siker: világbajnok (2010), Európa-bajnok (1964, 2008), Európa-bajnoki ezüstérmes (1984)
Akikre érdemes lesz odafigyelni:
Xavi, Andrés Iniesta (mindkettő Barcelona) Fernando Torres (Chelsea) Iker Casillas (Real Madrid)

A spanyolok játéka alapjaiban vajmi keveset változott az elmúlt években, a csapat lelke továbbra is a középpályában rejlik. A Xavi, Iniesta, Fabregas, David Silva, Juan Mata, Xabi Alonso, Sergio Busquets fémjelezte csapatrész garancia lehet most a sikerre, feltéve, ha a valamennyiük számára fárasztó és megterhelő klubidény után újra csúcsformába tudnak lendülni.

A védelem nagy hiányzója lesz Carles Puyol, aki a spanyol bajnokság utolsó előtti fordulójában sérült rá rakoncátlankodó térdére, az ezt követő opercáció után pedig világossá vált, hogy lemarad a megmérettetésről. Puyol kiválásával del Bosque Piquet mellé Sergio Ramost vezényelheti a védelem tengelyébe, a két szélen pedig Jordi Alba és Raul Albiol tarthatja fel az ellenfelek támadóit. A kapusposzton Iker Casillas léte megkérdőjelezhetetlen.

Túlzás lenne azt állítani, hogy a felkészülési mérkőzéseken a spanyolok elkápráztatták volna játékukkal közönségüket, de az eredményeik önmagukért beszélnek. A  legtöbb szakember azt várja, hogy július 1-jén Kijevben a német csapat lesz majd a spanyolok ellenfele a fináléban, azaz megismétlődik a négy évvel ezelőtti döntő párosítása. Ha Vicente del Bosque együttese a papírformának megfelelően megszerzi a trófeát, az első csapat lesz, amely sorozatban három nagy tornát tud nyerni.

EURO 2012 - Spanyolország
Az Eb-keret
kapusok: Iker Casillas (Real Madrid), Victor Valdes (FC Barcelona), Pepe Reina (Liverpool)
védők: Alvaro Arbeloa (Real Madrid), Sergio Ramos (Real Madrid), Gérard Piqué (FC Barcelona), Jordi Alba (Valencia), Raul Albiol (Real Madrid), Javi Martinez (Athletic Bilbao), Juanfran (Atlético Madrid)
középpályások: Xavi (FC Barcelona), Xabi Alonso (Real Madrid), Sergio Busquets (FC Barcelona), Andrés Iniesta (FC Barcelona), Cesc Fábregas (FC Barcelona), Santi Cazorla (Málaga)
támadók: Fernando Torres (Chelsea), Fernando Llorente (Athletic Bilbao), Alvaro Negredo (FC Sevilla), Jesus Navas (FC Sevilla), Pedro (FC Barcelona), David Silva (Manchester City), Juan Mata (Chelsea)

 

Xavi, Balotelli, Modric és Keane, az EURO 2012 C csoportjának csapataiból.

Olaszország

Olaszország dicső múltja és tradíciója miatt a mindenkori világversenyek egyik favoritjának számít, de talán nem sértjük meg talján barátainkat, ha azt mondjuk, ezúttal már az is tisztes eredmény volna a részükről, ha továbblépnének az egyenes kieséses szakaszba.

Cesare Prandelli együttesében nem hemzsegnek a klasszis játékosok, ráadásul az olasz futballt körbelengő bundabotrány aligha válik majd előnyére a squadra azzurának. Ugyanakkor még sokan emlékezhetnek arra is, mikor 2006-ban a calciopolit követően a nemzeti csapat világbajnoki címet szerzett, de valami egészen hasonló volt a történet 1982-ben is. Vagyis a bundabotrány és hogy látszólag romokban hever az itáliai labdarúgás akár még jó ómen is lehet Buffonék számára. Ha azonban eltekintünk a “megmagyarázhatatlan” jelenségektől, akkor jóval árnyaltabb jövőképet festhetünk Olaszország számára.

Olaszország

Területe: 301 336 négyzetkilométer
Lakosok száma: 60,484 millió
Főváros: Róma
Labdarúgó-szövetség alapítási éve: 1898
FIFA-világranglista helyezés: 12.
Mezszín: kék-fehér
Út az Eb-ig: Vereség nélkül megnyerte a selejtező C csoportját
Korábbi Eb-részvétel: 7 (1968, 1980, 1988, 1996, 2000, 2004, 2008)
Legnagyobb siker: világbajnok (1934, 1938, 1982, 2006), Európa-bajnok (1968), világbajnoki ezüstérmes (1970, 1994), világbajnoki bronzérmes (1990), Európa-bajnoki ezüstérmes (2000), olimpiai bajnok (1936)
Akikre érdemes lesz odafigyelni:
Giorgio Chiellini (Juventus), Andrea Pirlo (Juventus) Sebastian Giovonco (Parma)

A felkészülési találkozókon egyáltalán nem villogtak az olaszok, az Eb főpróbájának tartott oroszok elleni mérkőzés pedig egyenesen rémálomszerűen végződött a számukra. Hiába áll a kapuban a világ egyik legjobb portásának tartott Buffon, a védelem Giorgio Chiellinivel is csak árnyéka “legendás” elődeinek. A középpálya úgy ahogy – nevekre – rendben lehet, a Pirlo, de Rossi, Marchisio, Nocerino, Montolivo, Thiago Motta névsort számos szövetségi kapitány örömmel fogadná. Nagy kérdőjelek inkább a támadószekcióban lesznek, mivel ott valóban nincsen megbízhatóan jól teljesítő egyén. Sokan már a keretben sem látják szívesen Mario Balotellit, akinek ugyan képességeit mindenki elismeri, a pályán nyújtott teljesítménye helyett bulvár-témákban kerül az újságok címlapjára. Balotelli maga a rizikófaktor, így kérdés, hogy vajon Cesare Prandelli mekkora szerepet kíván neki szánni az Eb-n. Rajta kívül a hosszú hónapokat kihagyó Antonio Cassano, a rutinos, de nemzetközi szinten keveset mutató Antonio Di Natale és Fabio Borini sem tűnik elsőre életbiztosításnak, Sebastian Giovinco azonban tartogathat meglepetést az ellenfelek számára.

Az olaszok számára nem túl kedvező, hogy a nyitómeccset a spanyolokkal játsszák, amennyiben ott vereséget szenvednek, a horvátok elleni második körös összecsapás létfontosságú lehet majd a taljánoknak.

  • Spanyolország - Olaszország 2012-06-10 18:00:00
  • Írország - Horvátország 2012-06-10 20:45:00
  • Spanyolország - Írország 2012-06-14 20:45:00
  • Olaszország - Horvátország 2012-06-14 18:00:00
  • Horvátország - Spanyolország 2012-06-18 20:45:00
  • Olaszország - Írország 2012-06-18 20:45:00

 

EURO 2012 - Olaszország
Eb-keret
Kapusok: Gianluigi Buffon (Juventus), Morgan De Sanctis (Napoli), Salvatore Sirigu (Paris Saint-Germain)
Védők: Ignazio Abate (AC Milan), Federico Balzaretti (Palermo), Andrea Barzagli (Juventus), Leonardo Bonucci (Juventus), Giorgio Chiellini (Juventus), Christian Maggio (Napoli), Angelo Ogbonna (Torino)
Középpályások: Daniele De Rossi (AS Roma), Alessandro Diamanti (Bologna), Emanuele Giaccherini (Juventus), Claudio Marchisio (Juventus), Riccardo Montolivo (Fiorentina), Thiago Motta (Paris Saint-Germain), Antonio Nocerino (AC Milan), Andrea Pirlo (Juventus)
Támadók: Mario Balotelli (Manchester City), Fabio Borini (AS Roma), Antonio Cassano (AC Milan), Antonio Di Natale (Udinese), Sebastian Giovinco (Parma)

Horvátország

Azt tudjuk, hogy a volt jugoszláv utódállamok csapatait nem szabad leírni, de aki egy kicsit is  tisztában van a horvát labdarúgás erejével, az aligha tesz is ilyet. Déli szomszédaink a legutóbbi kontinenstornán a negyeddöntőig meneteltek, egy hasonló szereplés most is benne van a dalmátokban.

Horvátország

Területe: 56 542 négyzetkilométer
Lakosok száma: 4,424 millió
Főváros: Zágráb
Labdarúgó-szövetség alapítási éve: 1912
FIFA-világranglista helyezés: 8.
Mezszín: piros-fehér-kék
Út az Eb-ig: A selejtező F csoportjában második helyen végzett Görögország mögött, majd a pótselejtezőn Törökországot felülmúlva harcolta ki a részvételt
Korábbi Eb-részvétel: 3 (1996, 2004, 2008)
Legnagyobb siker: világbajnoki bronzérmes  (1998), Eb-negyeddöntő (1996, 2008)
Akikre érdemes lesz odafigyelni:
Luka Modric (Tottenham), Ivan Rakitic (Sevilla), Mario Manzdukic (Wolfsburg)

Slaven Bilic a torna után távozik a szövetségi kapitányi posztról, de előtte az egykori kiváló hátvéd learathatja a munkájának gyümölcsét. Az a csapat, ahol olyan nevek játsznak, mint Josip Simunic, Vedran Corluka, Ivan Rakitic, Niko Krancjar, Luka Modric, Darijo Srna vagy Eduardo da Silva okkal tekinthet bizakodva egy-egy ilyen torna előtt. Ugyan a csapat egyik legnagyobb ásza, Ivica Olic az utolsó pillanatokban kidőlt a sorból, Petric és Mandzukic személyében vannak még potenciálok a csatársorban.

A hovátok számára talán rögtön a legfontosabb mérkőzéssel kezdődik majd az Eb, hiszen vasárnap Írország ellen muszáj lesz begyűjteniük a három pontot, ha tovább szeretnének jutni az egyenes kieséses szakaszba. Ha az első derbin meg lesz nekik a győzelem, a spanyol meccs után érkező olaszok ellen akár egy ki-ki meccset is vívhatnak a továbbjutásért.

A horvátok a selejtezőcsoportban a görögök mögött a  második helyet szerezték meg, a pótselejtezőben viszont meglepően könnyedén léptek túl Törökországon.

EURO 2012 - Horvátország
Az Eb-keret
Kapusok: Stipe Pletikosa (FC Rosztov), Danijel Subasic (AS Monaco), Ivan Kelava (Dinamo Zagreb)
Védők: Vedran Corluka (Tottenham Hotspur), Josip Simunic (Dinamo Zagreb), Ivan Strinic (Dnyipro), Gordon Schildenfeld (Eintracht Frankfurt), Domagoj Vida (Dinamo Zagreb), Jurica Buljat (Maccabi Haifa)
Középpályások: Danijel Pranjic (Bayern München), Darijo Srna (Sahtar Donyeck), Ognjen Vukojevic (Dinamo Kijev), Ivan Rakitic (Sevilla), Tomislav Dujmovic (Zaragoza), Luka Modric (Tottenham Hotspur), Milan Badelj (Dinamo Zagreb), Niko Kranjcar (Tottenham Hotspur), Ivan Perisic (Borussia Dortmund), Sime Vrsaljko (Dinamo Zagreb)
Támadók: Mario Mandzukic (VfL Wolfsburg), Eduardo Da Silva (Sahtar Donyeck), Nikica Jelavic (Everton), Nikola Kalinic (Dnyipro)

Írország

Az írt sokan az Eb egyik ‘outsider” csapatának tartják, holott Giovanni Trapattoni együttese nem éppen nyeretlen kétévesekből verbuválódott össze. Az ír csapatban nincs olyan játékos, aki saját hazájának bajnokságában edződne, legtöbben bizony a Premier League-ben keresik kenyerüket. Az igaz, hogy a sztárcsapatokban jelenleg nincs ír futballista, de a Fulham, az Aston Villa vagy éppen West Bromwich neve sem hangzik rosszul.

Giovanni Trapattoni a Magyarország-Írország felkészülési mérkőzés előtti sajtótájkoztatón Budapesten 2012-ben.

Az írek Budapesten a magyarok ellen tartották a főpróbát, de Egervári Sándor legénysége kis túlzással lefocizta Robbie Keane-éket. Trapattonit az ír újságírók élesen támadták is a találkozót követő sajtótájékoztatón, de az olasz szakember hárította a támadásokat, mondván ez csak egy tesztmérkőzés volt.

Írország

Területe: 70 273 négyzetkilométer
Lakosok száma: 4,481 millió
Főváros: Dublin
Labdarúgó-szövetség alapítási éve: 1921
FIFA-világranglista helyezés: 18.
Mezszín: zöld-fehér
Út az Eb-ig: A selejtező B csoportjában második helyen végzett Oroszország mögött, majd a pótselejtezőn Észtországot felülmúlva harcolta ki a részvételt
Korábbi Eb-részvétel: 1 (1988)
Legnagyobb siker: vb-negyeddöntő (1990), vb-nyolcaddöntő (1994, 2002)
Akikre érdemes lesz odafigyelni:
Robbie Keane (LA Galaxy), Damien Duff (Fulham), Richard Dunne (Aston Villa)

Írország 1988 után másodízben jutott ki a kontinenstornára, de a sors nem volt túl kegyes hozzá, hisz egy olyan kvartettbe 'húzta', ahol Spanyolország és Olaszország személyében a futball két nagyhatalma is szerepel.

Trapattoni legénysége a kvalifikáció során Oroszország mögött a második helyen végzett, majd a pótselejtezőben a lehető legkönnyebb ellenfélen, Észtországon át vezetett az útja az Eb-re.

Ugyan az írek nem szerepelnek rendszeresen a világversenyeken, a keretben található játékosok rutinosnak mondhatóak. A védelemben John O'Shea és Richard Dunne, a középpályán Damian Duff és Aiden McGeady, a csatársorban pedig Robbie Keane személye adhat bizakodásra okot a szigetországiakért szorítóknak.

Összeségében az írek számára az Eb-n való szereplés egy jutalomjáték lehet, és mivel komolyabb teher nem nyomja a vállukat, még az is lehet, hogy esetleg meg tudják “ráncigálni” az oroszlánok bajszát. 

Trapattoni taktikai elemzése a magyarok elleni meccs után

EURO 2012 - Írország
Az Eb-keret
Kapusok: Shay Given (Aston Villa), Keiren Westwood (Sunderland), David Forde (Millwall)
Védők: John O'Shea (Sunderland), Richard Dunne (Aston Villa), Sean St Ledger (Leicester City), Stephen Ward (Wolverhampton Wanderers), Kevin Foley (Wolverhampton Wanderers), Stephen Kelly (Fulham), Darren O'Dea (Celtic)
Középpályások: Keith Andrews (West Bromwich Albion), Glenn Whelan (Stoke City), Darron Gibson (Everton), Damien Duff (Fulham), Aiden McGeady (Szpartak Moszkva), Stephen Hunt (Wolverhampton Wanderers), Keith Fahey (Birmingham City), James McClean (Sunderland)
Támadók: Robbie Keane (Los Angeles Galaxy), Kevin Doyle (Wolverhampton Wanderers), Simon Cox (West Bromwich Albion), Jonathan Walters (Stoke City), Shane Long (West Bromwich Albion)
A hatharom.com tippje a csoport végeredményére
C-csoport
1. Spanyolország
2. Horvátország
3. Olaszország
4. Írország
EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!