EURO 2012 sztárjai

Ronaldo a válogatottban is világklasszis lehet

Egy nap múlva elrajtol a XIV. labdarúgó Európa-bajnokság. A hathárom.hu arra vállalkozott, hogy tüzetesebben bemutasson néhány játékost, akire szerintünk érdemes lesz odafigyelni a kontinenstornán. Luka Modric, Robert Lewandowski, Mesut Özil, Fernando Torres, Robin van Persie, Karim Benzema és Giorgio Chiellini után sorozatunk utolsó részében a portugál válogatott csillagával, Cristiano Ronaldóval foglalkozunk.

Az 1985. február 5-én, Madeirán Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro néven született labdarúgót aligha kell bárkinek bemutatni a világon. Nevét még azok is ismerik, akik nem rajongói a sportágnak. A 27 esztendős támadó a világ egyik legjobb futballistája, sokak szerint az argentin Lionel Messivel együtt messze kiemelkedik a mai labdarúgás mezőnyéből. Ronaldo már túlnőtt azon, hogy klasszisát ezen az Eb-n kelljen bizonygatnia, de hiába vett rész már két kontinenstornán (és két világbajnokságon), a nemzeti tizenegyben eddig nem tette le a névjegyét, nem vált olyan vezéregyéniséggé, mint Luis Figo volt. Pedig egy csúcsformában lévő, létfontosságú pillanatokban is erős Cristiano Ronaldo aranyéremig repítheti a luzitánokat az előttünk álló egy hónapban.

Ronaldo 2002-től íródó profi karrierje során klubszinten már mindent megnyert. A Sportinggal az ott töltött egy év alatt nem nyert semmit, de 2003 nyarán egy edzőmérkőzésen felfigyelt rá Sir Alex Ferguson, és bár az Arsenal is leigazolta volna, a Manchester United lecsapott rá, 15 milliót fizetett érte. Az akkor még inkább szélsőként játszó Ronaldo a gyárvárosban töltött hat éve alatt a világ egyik legjobb játékosává érett. A Vörös Örödökkel háromszer nyert Premier League-et, kétszer Ligakupát, egyszer FA-kupát és angol Szuperkupát, és 2008-ban a Bajnokok Ligájában is a csúcsra ért a csapattal. Apró szépséghiba, hogy akkor is megmutatkozott az a negatív tulajdonsága, amit azóta is többször felrónak neki, miszerint létfontosságú pillanatokban sokszor hibázik. Moszkvában kihagyta büntetőjét a tizenegyespárbajban, szerencséjére így is győzött a United.

Angliai évei alatt a labdarúgók szervezete (PFA) a 2006-2007-es szezonban az év legjobb fiatal játékosának és legjobb játékosának is megválasztotta, utóbbi elismerést a következő idényben is kiérdemelte, ugyanígy mindkétszer győzedelmeskedett a liga szponzora által kiírt szavazáson. 2008 volt minden szempontból pályafutása legsikeresebb éve, az eddigi felsorolt címek mellett gólkirályi címet és Európai Aranycipőt nyert, és a legfontosabb egyéni elismerést, a France Football aranylabdáját is begyűjtötte.

Név: Cristiano Ronaldo
Születési idő: 1985. február 5.
Születési hely: Funchal, Madeira, Portugália
Magasság, testsúly: 186 centiméter, 84 kg
Poszt: támadó
Válogatottság/gól: 90/32
Eddigi sikerei: angol bajnok (2007, 2008, 2009), FA-kupa-győztes (2004), angol Ligakupa-győztes (2006, 2009), angol Szuperkupa-győztes (2007), Bajnokok Ligája-győztes (2008), klubvilágbajnok (2008), spanyol kupagyőztes (2011), spanyol bajnok (2012). Egyénileg kétszeres európai Aranycipős (2008, 2011), Aranylabdás (2008).
Piaci érték: 90 millió euró

Egy évet még lehúzott Angliában, de 2009 nyarán távozott, minden idők legdrágább játékosaként húzhatta magára a Real Madrid mezét, a királyiak 93.9 millió eurót fizettek érte az angoloknak. Első szezonjában 33 góllal tette le a névjegyét a Bernabéuban, de nem nyert trófeát a Reallal. 2010 nyarán érkezett honfitársa José Mourinho a spanyol fővárosba, és beindult a Ronaldo-henger. A támadó elképesztő versenyt futott Lionel Messivel a gólkirályi címért, végül a portugál nyert, rekordnak számító 40 góllal (összesen 53-at szerzett a szezonban). A Király Kupa-döntőjében végre a Barcelona ellen is mutatott valamit, ő fejelte a győztes gólt. A legutóbbi évadban folytatódott a Real-Barca, illetve a Ronaldo vs. Messi különcsata, de hiába jegyzett a La Ligában 46 gólt, Messit nem tudta megelőzni (50). Ez az év sem maradt arany nélkül, a Real négy év után ismét megnyerte a bajnokságot. A Bajnokok Ligájában azonban újra elbukott a cél előtt, a Bayern München ellen elődöntőben, a hazai visszavágón tizenegyespárbaj döntött, az első rúgó Cristiano Ronaldo volt, de Manuel Neuer kifogta büntetőjét, az aranylabdás ismét hibázott...

A legutóbbi szezonban minden sorozatot egybevetve 60 (!) gólig jutó Ronaldo elvileg bombaformában érkezik az Eb-re, és extra motivációt jelenthet neki, hogy ezúttal nem kell Messit hajszolnia, és ha sokáig repíti övéit a tornán, akkor az Aranylabda-szavazáson is megelőzheti a "Bolhát".

Klubszinten már mindent megnyert, a világ egyik legjobb játékosa, de a válogatottban még nem ért fel erre a szintre.

"Portugália azért utazik az Európa-bajnokságra, hogy megnyerje. Tudjuk, hogy ez nehéz feladat, de ha megvan a megfelelő ambíciónk, akkor nincsen lehetetlen" - jelentette ki Ronaldo, akinek sosem kellett a szomszédba mennie önbizalomért. Csupán ambíció azonban nem lesz elég az elsőséghez, Ronaldo remeklése is kell ehhez, a portugáloknak ugyanis kétélű fegyver a támadó: ha megy neki a játék, szárnyal a csapat, a hátán viszi a többieket, de ha nem megy, béklyózza őket.

A nemzeti együttesben eddig 90 meccsen 32 gólig jutó CR7 (a Realban 101/112 a mérlege) Paulo Bento kapitánykodása alatt (2010 októberétől) a válogatottban is megtáltosodni látszik. Eddig egy Eb-ezüstöt (2004), egy vb-elődöntőt (2006), Eb-negyeddöntőt (2008), vb-nyolcaddöntőt (2010) mutathat fel, ami korántsem rossz, de közel sem a tőle várt kiemelkedő teljesítménnyel párosítva. Bento nekiadta a csapatkapitányi karszalagot, és látva a madridi történéseket, szabad kezet adott a pályán Ronaldónak. A gólvágó ötször volt eredményes a selejtezősorozatban (előtte a vb-kvalifikációban egyszer sem), és a lengyel-ukrán közös rendezésű kontinenstornán bebizonyíthatja, hogy nem csak klubcsapatában képes világklasszis teljesítményre. Erre már a csoportkörben szüksége is lesz Portugáliának, mivel Hollandiával, Dániával és Németországgal együtt a halálcsoportba sorsolták.

Az EURO 2012 további sztárjai:

1. Luka Modric egy zsíros klubszerződésért sokáig repíti majd a horvátokat
2. Lewandowski, a csörtető lengyel huszár
3. Az ember, aki Messit rémálmaiban kísérti
4. Jobb Messinél, Ronaldo hálás neki - Özil, a gólpasszkirály
5. A spanyolok megmutatják Torresnek, hogy merre van az ellenfél kapuja
6. Nincs harag - Van Persie
7. Ha Benzema úgy játszik az Eb-n, mint a Realban…
8. Csak Chiellini mentheti meg az olaszokat

EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!