EURO 2012

Az A-csoport érdekességei ínyenceknek

  • VNA

Szakértő olvasóink már bizonyára igencsak képben vannak az Európa-bajnokság csapatai kapcsán. Mi viszont reméljük, hogy tudunk még olyan különlegességeket, érdekességeket nyújtani, amelyeket ti sem hallottatok még az A-csoport négy együttese kapcsán.

A pénteken kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság A-csoportjának beharangozójában szakmai szempontból közelítettük meg a sokak által legegyszerűbbnek gondolt négyes esélyeit. Most viszont statisztikai érdekességek mentén árnyaljuk tovább a képet a csapatok kapcsán:

A társházigazda lengyel válogatott most szerepel másodszor labdarúgó Eb-n. Az első indulás (2008) alkalmával nem sikerült egy meccset sem nyerniük, mivel a németek (0-2) és a horvátok (0-1) elleni vereség mellett csak az osztrákok ellen szereztek pontot (1-1). Egyetlen Eb-gólszerzőjük, Roger Guerriero most nem tagja a keretnek. A jelenlegi keretben csupán öt olyan labdarúgó szerepel, akik a négy évvel ezelőtti tornán is ott voltak a nemzeti együttesben.

A lengyel keret egyik fiatal tehetsége, a török Sivasspor középpályása Kamil Grosicki éppen a nyitómérkőzés napján ünnepli 24. születésnapját, így duplán ünnepelhetne, ha pályára is lépne a görögök ellen.

A 2004-es meglepő győzelmük során a görögök a nyitómeccsen éppen a házigazda (portugál) csapat elleni győzelemmel kezdték a tornát, pénteken este egy lengyelek elleni hasonló siker most is messzire vivő lendületet adhat nekik. A nyolc évvel ezelőtti bajnokcsapatból már csak hárman maradtak meg a válogatott keretében: Kosztasz Halkiasz, Kosztasz Kacuranisz és Georgiosz Karagunisz. Amennyiben utóbbi mindhárom csoportmeccsen pályára lép, akkor a válogatottságok számát tekintve utolérheti a görög rekorder (120) Teodorosz Zagorakiszt. A 2004-es Eb-döntőt eldöntő és a legutóbbi Eb egyetlen görög gólját szerző Hariszteasz ezúttal nem került be a görögök keretébe.

Érdekesség, hogy a kapus Halkiasz a svéd hálóőrrel, Andreas Isakssonnal holtversenyben (199 cm) az idei Európa-bajnokság legmagasabb játékosa. Bár a görög csapatot sokan nem tartják esélyesnek, a portugál tréner, Fernando Santos irányításával 21 meccsen ez az együttes csupán egyszer (Románia ellen tavaly novemberben egy barátságos fellépés alkalmával 3-1-re) szenvedett vereséget.

Az orosz válogatott edzője, Dick Advocaat lesz az Európa-bajnokságok történetének harmadik edzője, aki két különböző csapat kispadján is részt vehet az eseményen. A kiváló holland tréner nyolc éve éppen hazája legjobbjait vezette a kontinenstornán. A szintén holland Guus Hiddink ugyanezt a két csapatot irányította Eb-ken (1996-Hollandia, 2008-Oroszország), míg a harmadik duplázó az írek mostani szakvezetője, Giovanni Trapattoni lesz, aki a 2004-es portugáliai tornán az olasz nemzeti csapat edzője volt.

Az orosz válogatott keretében szereplő Vlagyimir Granat úgy került be az Eb-keretbe, hogy korábban egyszer sem lépett még pályára a nemzeti csapatban. A Dinamo Moszkva védője mellett még egy ilyen játékos van a 2012-es Európa-bajnokságon, a Juventus és az olasz válogatott középpályása, Emanuele Giaccherini.

A cseh labdarúgó válogatott keretében most is ott szerepel Milan Baros, aki öt góljával a 2004-es portugáliai Eb gólkirálya volt, legutóbb a svájci-osztrák közös rendezésű tornán azonban egyszer sem tudott betalálni. Kérdés, hogy a Galatasaray csatára most éppen melyik oldalát mutatja majd. Baros egyébként az Eb-n szereplő azon öt játékos egyike, aki válogatott csapatában legalább negyven gólig jutott el. A 40 gólos cseh csatár mellett Miroslav Klose (63), Robbie Keane (53), Andrej Sevcsenko (46) és Lukas Podolski (43) tagja még a „negyvenesek” klubjának.

A legutóbbi Európa-bajnokságon egy cseh játékos (a svájciak ellen győztes gólt szerző Vaclav Sverkos) rúgta a torna legelső gólját. Reméljük, hogy most ez nem így lesz, mert az a tény egy gólnélküli nyitómérkőzést feltételezne…